Την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις επιδιώκει να διευκολύνει ο ΣΕΒ, που συνεργάζεται σε αυτό το πεδίο και με την Google.Όπως αναφέρθηκε χθες στην εκδήλωση του ΣΕΒ «Άνθρωποι και Επιχειρήσεις στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», είναι ανησυχητικό το γεγονός πως η χώρα είναι εκ των ουραγών τόσο σε ICT specialists όσο και στη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις.
Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, τόνισε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι η κυρίαρχη τεχνολογία της 4ης βιομηχανικής εποχής», υπογραμμίζοντας πως «ο ΣΕΒ στοχεύει στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Όπως επισήμανε ο κ. Ξηρογιάννης, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ, μόλις το 12% των επιχειρήσεων εφαρμόζουν ήδη κάποια λύση ΑΙ, που είναι λιγότερο ή περισσότερο σύνθετη. Αντιθέτως, το 66% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούν πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν τις επηρεάζει, ενώ μόλις το 21% ενδιαφέρονται να πειραματιστούν με εφαρμογές ΑΙ. Ωστόσο, τόνισε πως «οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν λύσεις ΑΙ βλέπουν αποτελέσματα και οφέλη: στις γραμμές παραγωγής και τις διαδικασίες συντήρησης του εξοπλισμού, μέχρι την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, την εφοδιαστική αλυσίδα και την εξυπηρέτηση πελατών».
Δήλωσε επίσης πως «η δημιουργία αξίας με τεχνητή νοημοσύνη για εμάς περνά μέσα από περισσότερες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής αλλά και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού» και σημείωσε πως η νέα δράση του ΣΕΒ RUAI στοχεύει κυρίως στις μεσαίες βάσεις καθώς «εκεί θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης».
Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις
Ο ΣΕΒ αναγνωρίζει ότι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης είναι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα με πιθανότητες 50% για εγκατάλειψή του εντός τριετίας, λόγω του κόστους και πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, της έλλειψης κατάλληλων δεξιοτήτων, αλλά και της χαμηλής προϋπάρχουσας ψηφιακής και τεχνολογικής ωριμότητας της επιχείρησης.
Σύμφωνα με μελέτη της Google, η εκτενής υιοθέτηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 10-12 δισ. ευρώ ετησίως, μια συνεισφορά που θα αποτυπωθεί σε περίπου δέκα χρόνια από τώρα, όταν η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να έχει ενσωματωθεί πλήρως στην παραγωγική διαδικασία και οικονομία.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο +6% του ελληνικού ΑΕΠ. Ο αντίκτυπος της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγικότητας για την πλειονότητα των εργαζομένων (62%) η οποία υπολογίζεται σε 8-10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, 1 στις 5 επιχειρήσεις που υιοθέτησαν λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης κατέγραψαν αύξηση του μεριδίου αγοράς, βελτιωμένη εμπειρία πελάτη και αναβαθμισμένη παραγωγικότητα εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στη Τεχνητή Νοημοσύνη αποδίδει 3,5 ευρώ, με την απόσβεση των επενδύσεων να πραγματοποιείται σε 14 μήνες, ενώ διπλασιάζεται ο δείκτης ROΙ με στρατηγική ενσωμάτωση λύσεων ΤΝ.
Σημειώνεται πως με λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης επιτυγχάνεται 15% χαμηλότερο κόστος διαχείρισης εφοδιασμού και 35% βελτίωση επιπέδων αποθεμάτων με τη χρήση ΤΝ για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Είναι χαρακτηριστικό πως το 65% των εργαζομένων της μεταποίησης που χρησιμοποιούν ΤΝ ανέφεραν ότι η αυτοματοποίηση επικίνδυνων εργασιών βελτίωσε τη σωματική τους υγεία και ασφάλεια, ενώ το 80% ανέφερε μείωση ατυχημάτων στο χώρο εργασίας στις πρώτες 10 εβδομάδες.
Ανάμεσα στα οφέλη που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ότι βελτιώνει κατά 52% την εμπειρία εργαζομένων και κατά 63% την αποδοτικότητα της εργασίας ενώ παράλληλα μειώνεται κατά δύο ώρες ο χρόνος εργασίας με τη χρήση Gen AI, δίνοντας τον χρόνο στον εργαζόμενο να εξελιχθεί και να εκπαιδευτεί. Η λήψη αποφάσεων βελτιώνεται κατά 21% και κατά 13% τα κέρδη μέσα από την πρόβλεψη πηγών εσόδων και τη βελτιστοποίηση των πωλήσεων.
Επίσης σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας, έχει βελτιωθεί κατά 70% ο εντοπισμός κακόβουλου κώδικα και κατά 30% έχει βελτιωθεί η εξακρίβωση και ταυτοποίηση περιστατικών ενώ έχει μειωθεί και κατά 90% το κόστος της απάτης.
Η συνεργασία με τη Google
Το 52% των επιχειρήσεων παγκοσμίως αναφέρει ότι η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εφαρμογή και την κλιμάκωση της ΤΝ. Την ίδια στιγμή, αυξημένες είναι και οι ανησυχίες των εργαζομένων για την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς το 51% φοβούνται πως οι δεξιότητές τους μπορούν να αντικατασταθούν από την ΑΙ, ενώ το 57% αναζητούν πληροφορίες για την επίδραση της ΤΝ στο επάγγελμα και την καριέρα τους.
Ωστόσο, το 70% θα ανέθεταν όσο το δυνατόν περισσότερα καθήκοντα στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να μειώσουν τον φόρτο εργασίας τους, ενώ μέχρι το 2026, τουλάχιστον 100 εκατ. άνθρωποι θα έχουν ρομποτικούς «συναδέλφους».
Γι αυτό και ο ΣΕΒ έχει επενδύσει μέσω προγραμμάτων, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που συνδέονται τόσο με τις άμεσες, όσο και τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η συνεργασία του Συνδέσμου με τη Google στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
Παράλληλα, θα ξεδιπλώσει σταδιακά σε συνεργασία με τη Google μια σημαντική πρωτοβουλία που θα αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα υπάρξει το πρόγραμμα “AI for all” που στοχεύει σε ενδο-επιχειρησιακή κατάρτιση γύρω από γνώσεις και δεξιότητες που σχετίζονται άμεσα με την Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς μπορεί να γίνει η αξιοποίησή της στη λήψη αποφάσεων, στην κυβερνοασφάλεια, στο μάρκετινγκ, ή στην ενίσχυση της παραγωγικότητας. Επίσης περιέχει ειδικά σχεδιασμένη ενδο-επιχειρησιακή κατάρτιση για ανώτερα διευθυντικά στελέχη που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Επίσης ο ΣΕΒ θα ξεκινήσει νέα προγράμματα “Skills4Jobs” σε νέες τεχνικές ειδικότητες με ενότητες ΑΙ powered by Google, ενώ ξεκινάει και ένα νέο κύκλο σεμιναρίων «Μαζί στη Γνώση», στο πλαίσιο της σύμπραξης ΣΕΒ-ΑLBA που θα προσφέρεται στα μέλη ΣΕΒ, με περιεχόμενο ΑΙ powered by Google. Παράλληλα θα δημιουργηθεί μια σειρά από videocasts με θέμα την ΤΝ για την καλύτερη κατανόηση διαφόρων θεμάτων.