ΓΔ: 1392.44 -0.81% Τζίρος: 121.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
optiki-tilepikoinonies
Φώτο: Cosmote

«Κολλημένο» σε ταχύτητες VDSL το ίντερνετ, στην εποχή της οπτικής ίνας

Στα 50Mbps η ταχύτητα σύνδεσης στο σταθερό δίκτυο, παρά τις επενδύσεις στην οπτική ίνα που προωθούν οι πάροχοι. Στην 102η θέση της διεθνούς κατάταξης η χώρα. Υποχώρηση και στη λίστα της κινητής τηλεφωνίας.

Καταδικασμένη να... κυνηγάει την ουρά της δείχνει η Ελλάδα, που βλέπει τις ταχύτητες του διαδικτύου να θυμίζουν τις εποχές της επενδυτικής ανομβρίας, καθώς στη σταθερή βρίσκονται «κολλημένες» σε επίπεδα VDSL ενώ η κινητή, που είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις, συνεχίζει να χάνει θέσεις στη διεθνή κατάταξη.

Η στρέβλωση της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι ταχύτητες στην κινητή είναι υψηλότερες από ό,τι στη σταθερή, παρά τις επενδύσεις που έχουν εξαγγείλει οι πάροχοι, και τις δεσμεύσεις για την εκτέλεσή τους. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla, κατά μέσο όρο οι ταχύτητες σταθερών συνδέσεων ίντερνετ  δεν ξεπερνούν τα 50 Mbps, δηλαδή σε επίπεδα VDSL, με τη διείσδυση της οπτικής ίνας να βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η κινητή τρέχει με ταχύτητες που πλησιάζουν τα 80 Mbps.

Ακόμα και αν η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες που προχώρησε στη δημοπράτηση του φάσματος 5G, η χώρα μας συνεχίζει να χάνει έδαφος στις ταχύτητες, βλέποντας την πλάτη χωρών όπως η Β. Μακεδονία και η Βουλγαρία στην κινητή, αλλά και Αλβανίας, Κοσόβου, της εμπόλεμης Παλαιστίνης και του Κιργιστάν στις σταθερές συνδέσεις.

Η Ελλάδα είναι εκ των ουραγών της Ευρώπης στις ευρυζωνικές ταχύτητες, ενώ μεγάλες πόλεις της χώρας εκτός των αστικών κέντρων βρίσκονται ακόμα στην εποχή του χαλκού. Αυτή την εικόνα θέλει να αλλάξει και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που πιέζει τους παρόχους να επιταχύνουν και να τηρήσουν τις επενδυτικές τους εξαγγελίες.

Ευρωπαϊκή ουραγός στη σταθερή η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla για τον Μάρτιο, η χώρα μας στα δίκτυα σταθερής βρίσκεται στην 102η θέση της κατάταξης, υποχωρώντας κατά μία θέση, με την ταχύτητα να παραμένει λίγο χαμηλότερα από τα 50 Mbps που ήταν τον Φεβρουάριο, δείχνοντας να έχει «βαλτώσει» από το Νοέμβριο.

Παρά το γεγονός ότι η ταχύτητα του δικτύου έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση φτάνοντας πλέον τα 49,94 Mbps έναντι των 45,41 Mbps τον Μάρτιο του 2023, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι κάτω από την 100η θέση της κατάταξης ανάμεσα σε 182 χώρες, ενώ αντίστοιχα την περυσινή χρονιά βρισκόταν στην 93η θέση, αποδεικνύοντας πως η πρόοδος που καταγράφεται στη χώρα μας είναι πολύ μικρή ακόμα και αν τρέχουν σχέδια που πλησιάζουν τα 7 δισ. ευρώ.

Η ταχύτητα upload αντίστοιχα τον Μάρτιο του 2024 σημείωσε μικρή άνοδο καθώς έφτασε στα 9,44 Mbps από 8,02 Mbps που ήταν το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, με τη χώρα μας ωστόσο να απέχει έτη φωτός από τους παγκόσμιους μέσους όρους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ταχύτητες παγκοσμίως έφτασαν τον Μάρτιο του 2024 στα 93,28 Mbps, έχοντας σημειώσει σημαντική άνοδο από τα 79,09 Mbps στο download, ενώ στο upload έφτασε στα 45,46 Mbps από 35,02 Mbps.

Χαώδης δε είναι και η απόσταση από την πρώτη πεντάδα, όπου βρέθηκαν η Σιγκαπούρη με μέση ταχύτητα download 284,13 Mbps, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 276,02 Mbps, το Χονγκ Κονγκ με 274,26 Mbps η Χιλή με 265,12 Mbps, και οι ΗΠΑ με 254,01 Mbps.

«Καμπανάκι» για την κινητή

Η εκρηκτική άνοδος της κίνησης δεδομένων, η ανάγκη για πύκνωση των υποδομών, που όμως συναντά την τεχνοφοβία αρκετών πολιτών δημιουργώντας προσκόμματα στην ανάπτυξης τους, και παρά τις απλοποιήσεις των διαδικασιών, έχει οδηγήσει τα δίκτυα κινητής να χάνουν έδαφος και να μένουν πίσω στη διεθνή κατάταξη.

Το ελληνικό δίκτυο κινητής κατέγραψε πτώση τεσσάρων θέσεων και βρέθηκε στην 38η θέση παρά την αύξηση της ταχύτητας που σημειώθηκε σε ετήσια βάση και την ανοδική πορεία που βρίσκεται από το Νοέμβριο του 2023. «Έγραψε» καλύτερες ταχύτητες από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που επηρεάζεται ωστόσο από το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των 140 χωρών της κατάταξης. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που κατέγραψε, υποχώρησε συνολικά επτά θέσεις έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό δίκτυο κινητής έφτασε στα 79,28 Mbps downoad, σημειώνοντας άνοδο από τα 67,54 Mbps της περασμένης χρονιάς, ενώ αντίστοιχα ο παγκόσμιος μέσος όρος ταχυτήτων αυξήθηκε στα 52,98 Mbps από 41,57 Mbps τον Μάρτιο του 2023. Στο upload το ελληνικό δίκτυο έφτασε στα 14,04 Mbps σημειώνοντας οριακή άνοδο από τα 13,95 Mbps, ενώ παγκοσμίως το upload ανέβηκε στα 11,48 Mbps από 10,43 Mbps.

Στα δίκτυα κινητής οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα και απέχουν έτη φωτός από την Ελλάδα, είναι πρώτο το Κατάρ με 313,30 Mbps ταχύτητες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 296 Mbps, το Κουβέιτ με 228,64 Mbps, η Ισλανδία με 158,32 Mbps και η Νότιος Κορέα με 156,23 Mbps.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φθηνό και... super fast ίντερνετ οπτικής ίνας με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ

Αφήνει πίσω της τον χαλκό η Ελλάδα και στόχος είναι ταχύτητες άνω των 250 Mbps, με τους παρόχους να δεσμεύονται για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας. Μεγάλα ποσά δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
tilepikoinonies-tilefonia-keraies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Γονατίζει» τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών η «έκρηξη» στη χρήση δεδομένων

Οι ταχύτητες στην κινητή δεν αυξάνονται σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει οι επενδύσεις των παρόχων και το 5G. Υποχώρησε πέντε θέσεις η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη, κάτω από Βουλγαρία και Β. Μακεδονία.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε φάση... απογείωσης το ταμείο Φαιστός, επενδύσεις 100 εκατ. για το 5G

Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τις χρηματοδοτήσεις του νέου ταμείου, που υποστηρίζεται και από επιφανείς ιδιώτες επενδυτές και έχει σκοπό τη δημιουργία οικοσυστήματος για το 5G.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουραγοί στην Ευρώπη τα ελληνικά δίκτυα κινητής: Άργησε το «γνήσιο» 5G

Cosmote, Vodafone και Nova βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των ομίλων τους με κριτήριο την ποιότητα δικτύου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Με καθυστέρηση η ανάπτυξη του 5G Stand Alone. Γιατί μπαίνουν «κόφτες» στη χρήση.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γρήγορο ίντερνετ στην επαρχία: Πώς ξεμπλοκάρει το έργο των 868 εκατ.

Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της γαλλικής αγοράς βρίσκεται πολύ κοντά στο να πάρει τη θέση της Grid Telecom στο σχήμα για το έργο UFFB που θα αλλάξει την τηλεπικοινωνιακή εικόνα της χώρας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο «θησαυρός» των 2,3 δισ. ευρώ από ανεκτέλεστα έργα στην Πληροφορική

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εκτινάξει στα ύψη το ανεκτέλεστο των εταιρειών Πληροφορικής. Τι δείχνουν τα στοιχεία για έντεκα μεγάλες εταιρείες. Οι κίνδυνοι από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων.