ΓΔ: 2087.2 1.05% Τζίρος: 225.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ 2019 στο Λονδίνο με συμμετοχή ηγετών κρατών-μελών στο κεντρικό τραπέζι συζητήσεων.

Λονδίνο: Προτάσεις για αντιμετώπιση παράτυπης μετανάστευσης και ρωσικής ανάμειξης

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαθέσει 14 εκατ. στερλίνες για την αντιμετώπιση διακίνησης ανθρώπων στα Δυτικά Βαλκάνια και για ενίσχυση της κυβερνοάμυνας ενόψει ρωσικών παρεμβάσεων, όπως ανακοίνωσε η ΥΠΕΞ Ιβέτ Κούπερ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά στην υλοποίηση μέτρων για την αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης ανθρώπων και την ενίσχυση της άμυνας απέναντι σε ρωσική παρέμβαση στα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνάντησης υπουργών Εξωτερικών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2014, με στόχο την επιτάχυνση της ένταξης χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σύνοδος κορυφής της πρωτοβουλίας έχει προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου στο Λονδίνο, υπό την προεδρία του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ιβέτ Κούπερ, ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 10 εκατ. στερλινών (11,5 εκατ. ευρώ) σε καινοτόμα προγράμματα για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών στα Βαλκάνια. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν την εκπαίδευση δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου και δράσεις κατά της διακίνησης ανθρώπων στη Σερβία.

Επιπλέον, τέσσερα εκατ. στερλίνες θα διατεθούν για την ενίσχυση των δυνατοτήτων κυβερνοάμυνας των χωρών της περιοχής, με στόχο την προστασία από ρωσική παρέμβαση.

Όπως τόνισε η Κούπερ από τον Πύργο του Χίλσμπορο στο Μπέλφαστ, «η ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια επηρεάζει την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και τη δική μας ασφάλεια εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η κυβέρνηση Στάρμερ έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος Reform UK. Κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία τον Μάιο, ο Στάρμερ είχε δηλώσει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη δημιουργία «κέντρων επιστροφής» για όσους απορρίπτεται η αίτηση ασύλου τους από το Λονδίνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός πρωθυπουργός: Στήριξη για δίκαιη ειρήνη και πίεση στη Ρωσία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» την ανάγκη ενότητας και συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία και χαιρέτισε τις αμερικανικές προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο και ΕΕ θα δράσουν από κοινού για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε στη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων πως το Λονδίνο είναι έτοιμο να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία, αξιοποιώντας «ακινητοποιημένα» περιουσιακά στοιχεία και αναμένοντας πρόοδο στις συζητήσεις με την ΕΕ.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Μακρύς ο δρόμος για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Κιρ Στάρμερ τόνισε πως η ειρήνη στην Ουκρανία παραμένει μακρινός και δύσκολος στόχος, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Βρετανίας να στηρίξει το Κίεβο, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της «Συμμαχίας των Προθύμων».
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σχέδιο για πολυεθνική δύναμη στην Ουκρανία μετά την εκεχειρία

Το Λονδίνο επιβεβαιώνει ότι παραμένει δεσμευμένο στη συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης στην Ουκρανία μετά την εκεχειρία, ενώ η Μόσχα απορρίπτει κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία στη χώρα.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Προειδοποίηση Πούτιν μετά τον εντοπισμό ρωσικού πλοίου κοντά στη Βρετανία

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι προειδοποίησε τον Βλ. Πούτιν μετά τον εντοπισμό του ρωσικού πλοίου Yantar κοντά στη Βρετανία, τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη για στρατιωτική αντίδραση αν χρειαστεί.