ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Πώς έγινε η Ελλάδα κόμβος δεδομένων: Η Microsoft και ο χορός επενδύσεων

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο διακίνησης δεδομένων, με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Microsoft και οι τεχνολογικοί κολοσσοί που ακολούθησαν.

Εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική της θέση και το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως, η Ελλάδα έχει αδράξει την ευκαιρία να μπει στο επίκεντρο της διακίνησης των δεδομένων, με τεχνολογικούς κολοσσούς και Έλληνες παίκτες να έχουν μπει στην κούρσα της ανάπτυξης data centers στη χώρα μας.

Η Microsoft αποτέλεσε τον πρώτο τεχνολογικό κολοσσό που είχε ανακοινώσει τα σχέδια για τη δημιουργία τριών data centers στη χώρα μας τον Οκτώβριο του 2020, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στην Ελλάδα για να βρεθεί στο επίκεντρο της νέας αγοράς. Παρά το γεγονός ότι η επένδυση πέρασε από μια μακρά διαδικασία θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Απρίλιο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τετραετία.

Όπως δήλωσε η Γιάννα Ανδρονοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου της Microsoft, η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε ο τεχνολογικός κολοσσός στη χώρα πριν μερικά χρόνια είχε πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα, εκτός από την επένδυση καθεαυτή.

«Η επένδυση της Microsoft βάζει την Ελλάδα σε ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο στην τεχνολογία και σε επίπεδο περιοχής αλλά και σε όλη την Ευρώπη και άνοιξε τον δρόμο για επιπλέον επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας το γεγονός ότι «μετά την ανακοίνωση της Microsoft η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα και παράλληλα ακολούθησαν πολλές άλλες ανακοινώσεις και από άλλους hyperscalers για επενδύσεις σε data center και πρόσφατα είχαμε και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των ΗΑΕ για επιπλέον επενδύσεις στη χώρα για data centers».

Δεν είναι εξάλλου λίγες οι φορές όπου η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για τη διακίνηση δεδομένων από και προς την Ευρώπη. Η χώρα μας αποτελεί κόμβο που συνδέει Ευρώπη, Ασία και Αφρική και είναι η συντομότερη οδός για τα υποβρύχια καλώδια που περνάνε από τη Διώρυγα του Σουέζ ώστε να φτάσουν σε Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ένα από τα σημεία όπου η κίνηση των δεδομένων θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια, καθώς μαζί με Βουλγαρία και Τουρκία αποτελούν πολύ σημαντικούς προορισμούς για την επέκταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Ευρώπης. Οι τρεις χώρες αυτές συνολικά, το 2023 εκτιμάται από την Telegeography ότι θα τρέξουν 123 TB χωρητικότητας διαδικτυακής κίνησης και αναμένεται η κίνηση να αυξάνεται με ρυθμούς 31,5% ετησίως.

Επενδύσεις πάνω από 1 δισ. την επόμενη πενταετία

Η έκρηξη στη μεταφορά δεδομένων, η ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νομικό πλαίσιο και τους γεωγραφικούς περιορισμούς αποθήκευσης των δεδομένων, αλλά και ο κορεσμός που καταγράφεται στους κύριους κόμβους όπως το Άμστερνταμ, οδηγούν τους μεγάλους ομίλους των data centers σε περιφερειακές αγορές, όπως η Ελλάδα, με τις μετοχές της χώρας να ανεβαίνουν δυναμικά.

Κάτι που επισημαίνει και η ΕΥ στη μελέτη της Attractiveness Survey, Ελλάδα 2023: «η Αθήνα βρίσκεται, πλέον, μεταξύ των ελκυστικότερων προορισμών της Ευρώπης για datacenters, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σταδιακά σε κόμβο κίνησης δεδομένων στην Ευρώπη».

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει έλλειψη από ουδέτερα data centers, διαθέτοντας πολύ μικρότερο αριθμό συγκριτικά με άλλες χώρες, έχοντας και τον μικρότερο αριθμό πυκνότητας data centers πανευρωπαϊκά. Κάτι που έχει ανοίξει την όρεξη πολλών για να επενδύσουν δυναμικά στην Ελλάδα στο κομμάτι των datacenter που θεωρούνται απαραίτητα για την ανάπτυξη της αγοράς. 

Μια εικόνα που πρόκειται να αλλάξει ωστόσο σύντομα, καθώς την επόμενη πενταετία οι επενδύσεις στα data centers ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, φέρνοντας τεχνολογικούς κολοσσούς στη χώρα και δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Γι' αυτό εξάλλου και η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να ενισχύσει τη θετική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί προσφέρει επιπλέον κίνητρα για τα data centers, διευκολύνοντας την απλοποίηση των διαδικασιών.

Επενδύσεις και συμφωνίες εκατομμυρίων

Η ανάπτυξη της αγοράς στη χώρα πρόκειται να είναι αλματώδης, καθώς τα data centers θα φτάσουν στον αριθμό των 24 με τη συνολική ισχύ τους να ανέρχεται σε 139 MW από 34MW που είναι σήμερα, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς δεδομένων συνδέοντας Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία με την Ευρώπη.

Πρόσφατα υπήρξε εκδήλωση του έντονου ενδιαφέροντος από την αραβική χερσόνησο, όπου έγινε και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των ΗΑΕ για επενδύσεις σε datacenter στην Ελλάδα μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 MW, που θα συνδυαστούν με επιπλέον επενδύσεις για περισσότερα από δέκα υποθαλάσσια καλώδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Άραβες είναι πολύ θετικοί στο να τρέξουν τις επενδύσεις και βλέπουν την Ελλάδα ως μια πολύ ασφαλή χώρα για επενδύσεις. Η αραβική πλευρά φαίνεται πως αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας στον κλάδο της τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και επιδιώκει σύσφιξη των επενδυτικών σχέσεων στα πεδία αυτά.

Την ίδια στιγμή και κολοσσοί όπως η DigitalRealty διευρύνουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά πλάνα στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Ήδη η εταιρεία έχει ολοκληρώσει το τρίτο της datacenter στην Αθήνα, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται το Athens 4 και 5, ενώ μέσα στο 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το Heraklion 1 στην Κρήτη.

Τον Απρίλιο μπαίνουν οι μπουλντόζες για την επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ της Microsoft που περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών data center, και αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση που έχει ενταθεί στο νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων ενώ είχε υποστηριχθεί από την κυβέρνηση με μεγάλη θέρμη, καθώς αποτέλεσε το deal που σηματοδότησε την αλλαγή πίστας για την Ελλάδα στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.

Η Google έχει ανακοινώσει επίσης την κατασκευή τριών datacenter που θα αποτελέσουν το cloudregion του τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα. Όπως έχει εκτιμήσει ο κολοσσός, η επένδυση θα αποφέρει 2,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει 19.400 θέσεις μέχρι το 2030.

Η Amazon θα αποκτήσει επίσης παρουσία στην ελληνική αγορά, καθώς θα δημιουργηθεί υποδομή LocalZone (Τοπικές Ζώνες) που αποτελούν υποδομές cloud οι οποίες μειώνουν τον χρόνο απόκρισης εφαρμογών. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και υποδομών ενώ το νέο μνημόνιο προβλέπει και τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου διαστήματος (regionalspacehub).

Στους Έλληνες παίκτες ξεχωρίζει η Lancom που σημειώνει πορεία αλματώδους ανάπτυξης, με τα έσοδα της να ενισχύονται σημαντικά την τελευταία διετία, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τριών data centers στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Παράλληλα, ετοιμάζει και νέο datacenter στην Κρήτη που θα είναι έτοιμο μέσα στο 2024 και θα αποτελέσει τη νότια πύλη της χώρας προς τα Βαλκάνια αλλά και το σταυροδρόμι που θα προσφέρει την καλύτερη όδευση από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων που έρχονται.

Επίσης η Cloudrock έχει επενδύσει 1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ιδιόκτητου neutral data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής και σχεδιάζει επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ μέσα στην πενταετία, με στόχο να προσελκύσει Ελλάδα ΙΤ υποδομές και ομίλους του εξωτερικού.

Η HellasSat σχεδιάζει επίσης να εισέλθει στην αγορά με επενδύσεις που θα φτάσουν έως και τα 10 εκατ. ευρώ. Η αρχή έγινε από την Κύπρο με τη δημιουργία datacenter για το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο NBC ως businesscontinuitycenter. Σήμερα οι εγκαταστάσεις DataCenters της HellasSat, έχουν έκταση περί τα 1.000 τ.μ.

Παράλληλα και η γαλλική Dataπου θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις της αγοράς και τον Απρίλιο του 2023 εξαγοράστηκε από την Brookfield Infrastructure, στις 30 Ιανουαρίου σύστησε θυγατρική στη χώρα μας, με τον OlivierMicheli να αναλαμβάνει χρέη προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Data 4 Greece, με την Ελλάδα να προστίθεται στις Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία που έχει ήδη παρουσία. 

Η Data 4 Greece, θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ακινήτων, τα οποία προορίζονται κυρίως για χρήση γραφειακών χώρων και data centers. Συγκεκριμένα, αντικείμενο της εταιρείας είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη χώρων και υποδομών που προορίζονται κυρίως για χρήση γραφειακών χώρων και κέντρων δεδομένων (datacenters), για την ασφαλή φιλοξενία εγκαταστάσεων υπολογιστών, ηλεκτρομηχανολογικού, λογισμικού και λοιπού τεχνικού και τεχνολογικού εν γένει εξοπλισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κόμβος δεδομένων θα γίνει η Ελλάδα με επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ

Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς «τρέχουν» να τοποθετηθούν στην Ελλάδα με επενδύσεις σε data center για και να πάρουν την pole position ενόψει της κούρσας που έχει αρχίσει. Στρατηγικά σημεία η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δρόμος υψηλής ταχύτητας η Ελλάδα για τη μεταφορά data στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι πλέον μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές data center στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η γεωγραφική της θέση και το οικονομικό περιβάλλον προσελκύουν επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Παράθυρό» ευκαιρίας για την Ελλάδα να καταστεί κόμβος ευρωπαϊκών δεδομένων

H επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού αύξησε δραστικά την ζήτηση για ψηφιακό νέφος (cloud), και τις επενδύσεις σε data centers, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την γεωστρατηγική της θέση.