Η Ελλάδα μετατρέπεται σε Ελντοράντο για τους επενδυτές data center, καθώς εκμεταλλεύεται τη σημαντική γεωστρατηγική της θέση και τα χαμηλά κόστη που προσφέρει έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Η ελληνική αγορά πρόκειται να καταγράψει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη πενταετία, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων από εγχώριες εταιρείες και διεθνείς κολοσσούς.
Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για τη διακίνηση δεδομένων από και προς την Ευρώπη, καθώς αποτελεί κόμβο που συνδέει Ευρώπη, Ασία και Αφρική και είναι η συντομότερη οδός για τα υποβρύχια καλώδια που περνάνε από τη Διώρυγα του Σουέζ ώστε να φτάσουν σε Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Παράλληλα το χαμηλό κόστος για την απόκτηση γης και η υψηλή διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαντούν στο σημαντικότερο πρόβλημα των data center που είναι το ενεργειακό, κάνουν την Ελλάδα θελκτικό προορισμό για επενδύσεις. Σύμφωνα με τη Research and Markets, η αγορά πρόκειται να τρέξει με σχεδόν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη πενταετία (9,9% ετησίως), με την αξία της από τα 763,8 εκατ. δολάρια που είναι σήμερα να εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 1,35 δισ. δολάρια το 2029, προσελκύοντας διεθνείς κολοσσούς και έντονη δραστηριότητα από εγχώριους παίκτες όπως η Lancom και η ΔΕΗ που μπήκε εσχάτως στην αγορά.
Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ένα από τα σημεία όπου η κίνηση των δεδομένων θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια, καθώς μαζί με Βουλγαρία και Τουρκία αποτελούν πολύ σημαντικούς προορισμούς για την επέκταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Ευρώπης. Οι τρεις χώρες αυτές συνολικά, το 2023 εκτιμάται από την Telegeography ότι θα τρέξουν 123 TB χωρητικότητας διαδικτυακής κίνησης και αναμένεται η κίνηση να αυξάνεται με ρυθμούς 31,5% ετησίως.
Η ανάπτυξη της αγοράς στη χώρα πρόκειται να είναι αλματώδης, καθώς τα data center θα φτάσουν στον αριθμό των 24 με την συνολική ισχύ τους να ανέρχεται σε 139 MW από 34MW που είναι σήμερα, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς δεδομένων συνδέοντας Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία με την Ευρώπη.
«Η στρατηγική θέση της Ελλάδας και η οικονομική σταθερότητα καθιστούν την ελληνική αγορά data center ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, προσελκύοντας σημαντικούς παγκόσμιους παίκτες, όπως η Microsoft, η Google και η Digital Realty» σημειώνει η έρευνα τονίζοντας ότι η ελληνική αγορά data center έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ισχυρό περιφερειακό hub για τη διακίνηση δεδομένων στη ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Κολοσσοί όπως η EXA Infrastructure βάζουν στον κεντρικό σχεδιασμό τους την Ελλάδα, εντείνοντας την παρουσία τους, με την αγορά να αναζητά εναλλακτικές οδεύσεις πέρα από τη Μασσαλία που παίρνει την μισή από τη συνολική κίνηση δεδομένων που περνούν από τη Μεσόγειο, με την Κρήτη να αποτελεί ένα εναλλακτικό σημείο προσαιγιάλωσης καλωδίων, έχοντας να ανταγωνιστεί τη Γένοβα και τη Βαρκελώνη.
Επιπλέον οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στο real estate έναντι των διεθνών αγορών και η υψηλή διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάνει τους επενδυτές να μετακινούνται σε «νέες αγορές στόχους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία», σύμφωνα με την μελέτη της Research and Markets, που υπογραμμίζει την κινητικότητα που αναπτύσσεται για την αύξηση των διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων στα οποία έχει εμπλακεί η χώρα.
Οι επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. την επόμενη πενταετία
Στην αγορά καταγράφεται έντονη κινητικότητα και την επόμενη πενταετία οι επενδύσεις στα data center πρόκειται να φτάσουν το 1,2 δισ. ευρώ φέρνοντας τεχνολογικούς κολοσσούς στη χώρα και δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
«Ναυαρχίδα» των επενδυτικών κινήσεων στην ελληνική αγορά αποτελεί η Microsoft που ξεκίνησε τον Απρίλιο την κατασκευή του πρώτου από τα τρία data center που πρόκειται να κατασκευάσει ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός στη χώρα μας, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση που έχει ενταθεί στο νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων ενώ είχε υποστηριχθεί από την κυβέρνηση με μεγάλη θέρμη.
Η Google έχει ανακοινώσει επίσης την κατασκευή τριών data center που θα αποτελέσουν το cloud region του τεχνολογικού κολοσσού σε μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα αποφέρει 2,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει 19.400 θέσεις μέχρι το 2030.
Η Amazon κλείνει την τριάδα των τεχνολογικών κολοσσών που αποκτούν παρουσία στην Ελλάδα, καθώς θα δημιουργηθεί υποδομή LocalZone (Τοπικές Ζώνες) που αποτελούν υποδομές cloud οι οποίες μειώνουν τον χρόνο απόκρισης εφαρμογών.
Πιο πίσω έχει μείνει η Digital Realty που υλοποιεί στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά πλάνα στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Ήδη η εταιρεία έχει ολοκληρώσει το τρίτο της data center στην Αθήνα, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται το Athens 4 και 5, ενώ πιο πίσω έχει μείνει το Heraklion 1 στην Κρήτη που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2025.
Πριν λίγους μήνες υπήρξε εκδήλωση του έντονου ενδιαφέροντος από την αραβική χερσόνησο, καθώς η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως μια πολύ ασφαλής χώρα για επενδύσεις, και διαδραματίζει ρόλο στον κλάδο της τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή της NA Ευρώπης και της Μεσογείου. Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψαν προ μηνών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδιάζουν επενδύσεις στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 500 ΜW που θα συνδυαστούν με πρόσθετες επενδύσεις σε περισσότερα από δέκα υποθαλάσσια καλώδια, που θα διασυνδέουν Ευρώπη, Αφρική και Ασία.
Η γαλλική Data4 που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις της αγοράς έχει αποκτήσει επίσης παρουσία στην Ελλάδα. Η εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ακινήτων, τα οποία προορίζονται κυρίως για χρήση γραφειακών χώρων και data centers. Συγκεκριμένα, αντικείμενο της εταιρείας είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη χώρων και υποδομών που προορίζονται κυρίως για χρήση γραφειακών χώρων και κέντρων δεδομένων (data centers), για την ασφαλή φιλοξενία εγκαταστάσεων υπολογιστών, ηλεκτρομηχανολογικού, λογισμικού και λοιπού τεχνικού και τεχνολογικού εν γένει εξοπλισμού.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ, που έχει μπει στις τηλεπικοινωνίες, πρόκειται να εισέλθει και στην αγορά των data center όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Στάσσης στο call των αναλυτών του Μαΐου. Η ΔΕΗ πρόκειται να συνεργαστεί με την Damac που αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς παρόχους υπηρεσιών data center στη Μέση Ανατολή με έδρα στο Ντουμπάι για τη δημιουργία ενός data center ισχύος 25 MW στην περιοχή της Αττικής.
Η Lancom που σημειώνει πορεία αλματώδους ανάπτυξης, με τα έσοδα της να ενισχύονται σημαντικά την τελευταία διετία, προχωράει στην επέκταση του Balkan Gate Thessaloniki και ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία στις αρχές του 2025 το Balkan Gate Crete που θα αποτελέσει τη νότια πύλη της χώρας προς τα Βαλκάνια αλλά και το σταυροδρόμι που θα προσφέρει την καλύτερη όδευση από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.
Η Cloudrock έχει επενδύσει 1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ιδιόκτητου neutral data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής και σχεδιάζει επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ μέσα στην πενταετία, με στόχο να προσελκύσει Ελλάδα ΙΤ υποδομές και ομίλους του εξωτερικού.
Η HellasSat σχεδιάζει επίσης να εισέλθει στην αγορά με επενδύσεις που θα φτάσουν έως και τα 10 εκατ. ευρώ. Η αρχή έγινε από την Κύπρο με τη δημιουργία datacenter για το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο NBC ως business continuity center. Σήμερα οι εγκαταστάσεις DataCenters της HellasSat, έχουν έκταση περί τα 1.000 τ.μ.