Ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, υπογραμμίζει ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη στο BusinessDaily, διερωτώμενος χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν να αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία με μια συγκυβέρνηση όπου θα κλείνει τις τράπεζες ο κ. Βαρουφάκης, ή ο κ. Τσίπρας θα "βαράει τα νταούλια" για να χορεύουν οι αγορές»;
Όπως τονίζει ο κ. Μαρινάκης, «η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι στόχος κομματικός. Είναι στόχος εθνικός. Μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει ότι, τώρα που η χώρα είναι σε θέση να πάει ακόμα ψηλότερα και πιο μπροστά, θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, με ταχύτητα και σταθερότητα».
Ο κ. Μαρινάκης εξηγεί πώς λειτούργησε το κόμμα στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε μπροστά σε κάθε κρίση, στήριξε τους πολίτες, ενώ το κόμμα προχώρησε τις εσωτερικές διαδικασίες του».
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των πολιτών, επισημαίνει ότι δεν αποτελούν επιδοματική πολιτική, ούτε προεκλογικό μποναμά και σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, παράλληλα με την παροχή στήριξης στην κοινωνία με συνολικό ποσό 51 δισ. ευρώ, «αύξησε τα έσοδα από φόρους, μείωσε το δημόσιο χρέος, νοικοκύρεψε το ιδιωτικό χρέος και αύξησε με το δημοσιονομικό περιθώριο επιδόματα όπως αυτά για τα άτομα με αναπηρία».
- Πολλοί λένε ότι την τετραετία που πέρασε, το επιτελικό κράτος εγκλωβίστηκε και μετατράπηκε σε κράτος του Μάξιμου και ότι χάθηκε η επαφή με το κόμμα και τη βάση του, τι απαντάτε;
Το ελληνικό κράτος αυτά τα τέσσερα χρόνια δοκιμάστηκε από τις περισσότερες και μεγαλύτερες εισαγόμενες κρίσεις και, στις περισσότερες περιπτώσεις, κατάφερε μαζί με τους πολίτες να δώσει και να κερδίσει μεγάλες μάχες. Εμείς δεν κρυφτήκαμε στις μάχες και αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι. Δεν κρυφτήκαμε, όμως, ούτε στις μάχες που δεν κερδίσαμε: αντιμετωπίσαμε με ειλικρίνεια και θάρρος τα λάθη, τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις και αναλάβαμε δράση. Κράτος είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, κράτος είναι οι διασώστες της ΕΜΑΚ, κράτος είναι η ταχεία απονομή και η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, κράτος είναι ο προσωπικός βοηθός για τα άτομα με αναπηρία, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ, η μείωση των φόρων, ο επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός της Πολιτικής Προστασίας, η δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Σίγουρα υπάρχουν, όμως, πτυχές του ελληνικού κράτους, τις οποίες πρέπει να αλλάξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και χωρίς να γκρεμίσουμε όσα έχουν χτιστεί. Ο Πρόεδρος είναι δίπλα στο κόμμα και τη βάση του. Από την επόμενη ημέρα της εκλογής του συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες. Δεν θυμήθηκε την ελληνική κοινωνία, τα μέλη και τους πολίτες λίγο πριν τις εκλογές. Αρκεί να δει κανείς πόσες φορές έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε μπροστά σε κάθε κρίση, στήριξε τους πολίτες, το κόμμα προχώρησε τις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος, πραγματοποίησε εκλογές στις τοπικές οργανώσεις και δύο μαζικά συνέδρια με τη συμμετοχή μελών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε ανοιχτές διαδικασίες.
- Έχετε δώσει πολλά επιδόματα. Μήπως δημιουργείτε μια κουλτούρα επιδοματικής πολιτικής; Μια λύση εύκολη, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να τα κόψετε, τότε τι γίνει;
Η βασική πολιτική της Κυβέρνησης είναι η μείωση των φόρων, η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών στις συντάξεις, η σταδιακή αύξηση των μισθών στην επόμενη τετραετία, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει. Εντούτοις, αυτά τα τέσσερα χρόνια, υπήρχαν περιπτώσεις που ήταν αναγκαία η έκτακτη στήριξη της κοινωνίας και των πιο αδύναμων για να μη μείνει κανένας πίσω.
Σε έκτακτες περιπτώσεις τα επιδόματα ήταν αναγκαία και ορθώς δόθηκαν. Προφανώς, την επόμενη τετραετία, θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση σε ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις, κίνητρα και ευκαιρίες για να μπορέσουν τα έκτακτα επιδόματα αυτά να μην είναι πλέον αναγκαία όταν αφήσουμε τις κρίσεις πίσω μας.
Πρέπει να διαχωρίσουμε εδώ δύο κατηγορίες. Την συνειδητή επιδοματική πολιτική ως «χάρη- αντίχαρη» και την αυτονόητη στήριξη των πολιτών. Η έκτακτη στήριξη των πολιτών εν μέσω κρίσεων δεν είναι επιδοματική πολιτική, ούτε προεκλογικός «μποναμάς» όπως αυτά που έδινε παραμονές εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιδόματα αυτά στόχευαν στην αντιμετώπιση εξωγενών κρίσεων, στήριξαν θέσεις εργασίας, διασφάλισαν τη βιωσιμότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 51 δισεκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση και η ρευστότητα με την οποία τροφοδοτήθηκε η αγορά αύξησε τα έσοδα από φόρους, μείωσε το δημόσιο χρέος, νοικοκύρεψε το ιδιωτικό χρέος και αύξησε με το δημοσιονομικό περιθώριο επιδόματα όπως αυτά για τα άτομα με αναπηρία.
Με μέτρα συνετά όμως, με κοστολογημένο πρόγραμμα. Εμείς δεν χρεώσαμε τις επόμενες γενιές για να κάνουμε φορολογική πολιτική και δεν θα το κάνουμε ούτε την επόμενη τετραετία εφόσον οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστευθούν ξανά.
Προϋπόθεση για την επενδυτική βαθμίδα, η ισχυρή κυβέρνηση
- Γιατί συνδέετε την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας με την ανάγκη αυτοδυναμίας της ΝΔ;
Γιατί η οικονομία της χώρας μας όταν την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα όρια της κατάρρευσης και τώρα έχει καταφέρει και βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μεγάλες εταιρείες επενδύουν στη χώρα μας χάρη στην πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επενδυτές από αγορές, όπως η Ιαπωνία, που στο παρελθόν δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, μετά τα αποτελέσματα της πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα μας. Οι προϋποθέσεις για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και μια ισχυρή Κυβέρνηση με ξεκάθαρο πρόγραμμα. Και οι προϋποθέσεις αυτές δεν είναι δεδομένες. Είναι δυνατόν να αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία με μια συγκυβέρνηση όπου θα κλείνει τις τράπεζες ο κ. Βαρουφάκης, ή ο κ. Τσίπρας θα «βαράει τα νταούλια» για να χορεύουν οι αγορές.
- Η αντιπολίτευση λέει ότι μπορεί να διαπραγματευτεί ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι σε θέση να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ. Εσείς λέτε ότι αυτό δεν γίνεται. Σε περίπτωση, όμως, που πάμε σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, δεν θα έχουν τη νομιμοποίηση να το κάνουν;
Δεν λέμε εμείς ότι αυτό δεν γίνεται. Το λέει ο κανονισμός του RRF. H Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πει πως δεν πρόκειται να δεσμεύσει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την επόμενη θητεία. Άλλωστε, δεν προβλέπεται διαδικασία αναθεώρησης των ήδη υπαρχόντων έργων του Ταμείου, παρά μόνο υπάρχει μικρό περιθώριο για αναδιαπραγμάτευση σε συγκεκριμένες ενέργειες ή στο budget των υφιστάμενων έργων.
- Πολλοί λένε ότι ο τρόπος που χειριστήκατε τα «κόκκινα» δάνεια εξελίχτηκε σε σημαντικό μοχλό ανακατανομής του εισοδήματος της χώρας σε βάρος των ευπαθών ομάδων και υπέρ των funds που δεν είναι καν ελληνικές εταιρείες. Τι απαντάτε;
«Πολλοί μπορεί να λένε» ό,τι τους εξυπηρετεί, όμως οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Το 2019 τα κόκκινα δάνεια αποτελούσαν το 43,5% των συνολικών οφειλών ενώ σήμερα μόλις το 6,3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4354/2015 έδωσε τη δυνατότητα πώλησης των δανείων σε funds, καταργώντας παράλληλα την υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν τους δανειολήπτες 12 μήνες πριν τη μεταβίβαση των οφειλών τους. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα σύνολο μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τράπεζες και servicers ύψους 107 δισ., με τα 89 από αυτά να είναι προς τράπεζες.
Στον αντίποδα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε ένα πλέγμα μέτρων (προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ) άνω των 55 δισ,, έδωσε τη δυνατότητα αναστολής πλειστηριασμών για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών, νομοθέτησε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών με τον Ν. 4738/2020, έδωσε επιδότηση έως 210 ευρώ στους ευάλωτους δανειολήπτες και ίδρυσε το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων και το Παρατηρητήριο Πιστοληπτικής Επέκτασης.
Όλα αυτά μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 19,6% και αύξησαν τα ενήμερα δάνεια κατά 41%. Στην πραγματικότητα, η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που με σχέδιο εξασφαλίζει ταυτόχρονα την δημοσιονομική σταθερότητα αλλά και την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Προφανώς και υπάρχουν προβλήματα. Δεν ισχυριζόμαστε πως όλα είναι ιδανικά. Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και προσπάθεια, αλλά θα είμαστε εδώ να σταθούμε δίπλα στους πολίτες.
- Στόχος σας είναι η αυτοδυναμία, εάν όμως αυτό δεν το επιτευχθεί θα προσχωρήσετε σε πολιτική συνεργασιών; Και με ποιους;
Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι στόχος κομματικός. Είναι στόχος εθνικός. Μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει ότι, τώρα που η χώρα είναι σε θέση να πάει ακόμα ψηλότερα και πιο μπροστά, θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, με ταχύτητα και σταθερότητα. Οι συνεργασίες δεν θα ήταν ανέφικτες, αν μπορούσαμε να συγκλίνουμε πάνω σε προγραμματικές δηλώσεις, πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές για την επόμενη μέρα. Η ανεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο σύνολό τους, που θέλουν να κάνουν κυβέρνηση ηττημένων, ή ζητούν την ανοχή του Κοινοβουλίου, ή ψαρεύουν σε θολά νερά άγνωστους υποψήφιους Πρωθυπουργούς, ή θέλουν να κλείσουν τις τράπεζες και να ανοίξουν τις «Δήμητρες» μόνο περιθώρια για συνεργασίες δεν αφήνει, ούτε καν μεταξύ τους.
- Τι θα σήμαινε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα ποσοστό κάτω από 32%, θα τεθεί θέμα ηγεσίας;
Η Νέα Δημοκρατία έχει ιστορία, έχει ιδέες και αρχηγό. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είμαστε αισιόδοξοι για το εκλογικό αποτέλεσμα και πιστεύουμε πως οι Έλληνες πολίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρωθυπουργού που κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια μέσα από τις κρίσεις που κατάφερε να διαχειριστεί, να την ισχυροποιήσει και να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό του έργο παρά τις αντιξοότητες. Την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη έχουν στον αρχηγό μας όλοι οι Νεοδημοκράτες και θα είμαστε στο πλευρό του σε αυτή την κρίσιμη μάχη για την πατρίδα.