ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Η Σοφία Στάικου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Σεμέλη Οινοποιητική, με τη συνεργάτη του Business Daily δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου.

Σοφία Στάικου στο BD: Το Κτήμα Semeli, μια νέα εμπειρία οινοτουρισμού

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Σεμέλη Οινοποιητική μιλά στο BD για τις επενδύσεις στο Κτήμα Semeli που δημιούργησαν μια νέα εμπειρία οινοτουρισμού με προτεραιότητα στον σεβασμό του περιβάλλοντος.

Για το «νέο» Κτήμα Σεμέλη μετά την μεγάλη επένδυση που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα του κτήματος και αναβαθμίζοντάς το ως έναν πρότυπο προορισμό με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιλά σε συνέντευξή της στο Business Daily η Σοφία Στάικου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Σεμέλη Οινοποιητική.

Κεφάλαια, προσωπική δουλειά αλλά και συναισθήματα επενδύθηκαν σε ένα χώρο που παράγει καλό κρασί  και ο οποίος ξαφνικά αναδεικνύεται σε κάτι πολύ περισσότερο,  ενσωματώνοντας αλλαγές, που η κάθε μία από μόνη της προδίδει ότι δουλεύτηκε με πολύ μεράκι για να συνταιριάξει το χθες με το αύριο. Ο επισκέπτης αφήνει το βλέμμα του να περιηγηθεί στις βελούδινες πλαγιές των αμπελώνων και στην επιβλητική Ζήρια.

Παρεμβάσεις πολλές και σημαντικές με την πινελιά της Σοφίας Στάικου άλλαξαν δομικά  τους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας του κτήματος το οποίο υφίσταται συνεχείς βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα. Η κάβα, κάτι το μοναδικό στο χώρο του οινοποιείου, με τους πολυελαίους να θυμίζουν ξερούς, ανάποδους θάμνους με ξεχωριστό φωτισμό  και τη μουσική να καλεί τους μύστες.

 

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο  και μπορεί κάποιος να κλείσει ξενάγηση τηλεφωνικά ή να παραγγείλει, αν το επιθυμεί, φαγητό και να το απολαύσει στο μπιστρό του κτήματος, στις βεράντες ή στα κιόσκια  απολαμβάνοντας μαζί με το κρασί και τη μαγευτική θέα.

Η Σοφία Στάικου δεν ανέδειξε μόνο το χώρο αλλά έφτιαξε αυτό που λέμε «τη δουλειά». Θα μπορούσαμε να πούμε πως έφτιαξε προϊόν, αλλά τούτο δεν θα ήταν ακριβές μιας και τα κρασιά της Semeli ήταν πάντα πολύ καλά κρασιά. Ωστόσο το Κτήμα Semeli δεν έχει να προτείνει πια μόνον κρασιά αλλά μια ολοκληρωμένη φιλοξενία.

  • Πολλοί αποκαλούν το Κτήμα Semeli στη Νεμέα έναν προορισμό γεύσης, όσφρησης και υψηλής αισθητικής. Τι ακριβώς θα συναντήσει ο επισκέπτης που θα περάσει τις πύλες του κτήματος στη Νεμέα;

Κάτι που διεγείρει όλες τις αισθήσεις και που «επιβάλει» στον νου να ταξιδέψει με τρόπους πολλούς και διαφορετικούς. Τα κρασιά μας… μοναδικά. Είμαι πολύ υπερήφανη για την ποιότητά τους. Το κρασί είναι κάτι ζωντανό όπως άλλωστε και ολόκληρο το Κτήμα. Αυτή είναι η πρώτη και η βασική αίσθηση που αποκομίζει ο επισκέπτης είτε είναι σχετικός με το θέμα είτε και όχι.

Και η πιο απλή οινογευσία  απαιτεί κατά τη γνώμη μου διέγερση όχι μόνον του ουρανίσκου - ασφαλώς και αυτού-  αλλά και της όρασης και της όσφρησης, ακόμη και της ακοής. Βλέπεις, ακούς και γεύεσαι με ένα ποτήρι κρασί.

Είσαι εδώ στο Κούτσι της Νεμέας και έχεις ευκαιρία να υποστείλεις για λίγο τη σημαία της καθημερινότητας, χαλαρώνοντας σε αυτό που ο χώρος του προτείνει. 

  • Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επένδυση για τον εκσυγχρονισμό του Κτήματος. Ποιος ήταν ο σκοπός της επένδυσης και τι έχει αλλάξει σε σχέση με πριν;

Η επένδυση αυτή εκσυγχρόνισε και συνεχίζει να εκσυγχρονίζει το Κτήμα σε όλα τα επίπεδα. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί για μας προτεραιότητα που εφαρμόζεται σε όλες τις δραστηριότητές μας: Από την παραγωγή των σταφυλιών ως την εξαγωγή των προϊόντων μας και από την παροχή οινοτουριστικών υπηρεσιών ως την εκπαίδευση του προσωπικού. 

Η  δημιουργία ποιοτικών κρασιών είναι η βασική μας επιδίωξη αλλά αυτό πραγματοποιείται και με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στην παραγωγή χρησιμοποιούνται οι πιο σύγχρονες μέθοδοι που προσοµοιάζουν στις φυσικές, ώστε να µην τραυματιστεί η πρώτη ύλη και να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτή άλλωστε είναι και η διεθνής τάση.

 

Το οινοποιείο μας έχει ήδη ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα από το 2021. Δίνουμε έμφαση στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα. Λειτουργούμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα  βιολογικού καθαρισμού και διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ  επενδύουμε στην ενεργειακή μας αυτονομία αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό προγράμματα και πόρους της Ε.Ε . 

Το ήπιο μεσογειακό κλίμα και το εξαιρετικό terroir, σε συνδυασμό με την  τεχνογνωσία του επικεφαλής οινολόγου του κτήματος κ. Γιάννη Φλεριανού και το αρμονικό ταίριασμα γηγενών και επιλεγμένων διεθνών ποικιλιών, συντελούν στην παραγωγή κρασιών με ιδιαίτερη «ταυτότητα», τα οποία έχουν κερδίσει την αναγνώριση των ειδικών και τις καρδιές των οινόφιλων διεθνώς. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου αφού στα χρόνια έχουν αποσπάσει και συνεχίζουν να αποσπούν σπουδαίες διεθνείς διακρίσεις.

Συγχρόνως αναβαθμίστηκε  όλο το περιβάλλον γύρω από το Κτήμα και τους χώρους δημιουργώντας ευχάριστες διαδρομές. Το Κτήμα αποπνέει μια αίσθηση ιδιωτικότητας. Η κάβα προτρέπει σε μια μυσταγωγία. Η διακόσμηση μέσα και έξω δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για ιδιαίτερες στιγμές και επιτυχημένα εταιρικά events. Μια επίσκεψη στο site θα σας δώσει μια πρώτη εικόνα των χώρων του οινοποιείου.

  • Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των μουσείων που δημιουργήσατε μπορεί να πει κανείς ότι το Κτήμα Semeli είναι εκτός από μια επενδυτική προσπάθεια και ένα διαφορετικό μουσείο για το κρασί την φιλοξενία και την τέχνη.

Το Κτήμα Semeli δεν αποτελεί μουσείο και δεν σχεδιάστηκε ως τέτοιο. Είναι εργοστάσιο παραγωγής οίνου. ‘Άλλωστε όπως σας είπα το κρασί είναι ένα ζωντανό προϊόν. Ακόμη και η παλαίωσή του εκφράζει ένα είδος εξέλιξης. Θέτουμε τις προδιαγραφές και τις υπηρετούμε παρακολουθώντας σχεδόν εμμονικά αυτήν την εξέλιξη. 

Η δουλειά μου με τα μουσεία ήταν ένας κύκλος ζωής,  θεωρώ επιτυχημένος και του αφιέρωσα το πιο σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής μου ζωής .Αλλά ο κύκλος αυτός έκλεισε. Όλη  η προηγούμενη εμπειρία ωστόσο, έχετε δίκιο,  αγγίζει μοιραία και τα επόμενα. Αλλά που;  Σε ότι αφορά τη δημιουργική αισθητική των χώρων, καθώς  και την οργάνωση με συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές ώστε το αποτέλεσμα να είναι διαχρονικά υψηλό. 

Ας πούμε πως εδώ στο Κτήμα οι συνεργάτες μου και εγώ επιχειρούμε να διαμορφώσουμε  ένα πρότυπο για την φιλοξενία που θα θέλαμε να αγκαλιαστεί και να βρει μιμητές  και από την ευρύτερη περιοχή η οποία αποτελεί τόπο μοναδικό για τον οποιοδήποτε επισκέπτη. Η Νεμέα έχει ανάγκη από τέτοιους χώρους φιλοξενίας και εστίασης.

 

  • Είδαμε ότι φιλοξενείτε πολύ σημαντικά συνέδρια και συναντήσεις. Ποια είναι η δυναμική που έχει το κτήμα σε αυτόν τον τομέα.

Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει για εταιρικά events 60 άτομα και διαθέτει σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα  που απαιτούνται για την οργάνωση τέτοιων συναντήσεων. Συγχρόνως οι σύνεδροι μπορούν να περιηγηθούν στο χώρο που πραγματικά είναι σπουδαίος, να χαλαρώσουν ,να πραγματοποιήσουν μια γευσιγνωσία που δεν αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς τους κάτι που τους δίνει την ευκαιρία να συνδεθούν σε πιο προσωπικό επίπεδο μεταξύ τους. Σίγουρα είναι και αυτός ένας τρόπος επίτευξης του σύγχρονου εταιρικού bonding.

  • Ζητούμενο στη χώρα μας η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν  αλλά και ο βιώσιμος εναλλακτικός τουρισμός. Πιστεύετε ότι υπάρχει μέλλον στον οινο-τουρισμό με όρους Τοσκάνης ή Νότιας Γαλλίας.

Το πιστεύω απολύτως και νομίζω πως εμείς εδώ τα καταφέρνουμε ακόμη καλύτερα από τους «όρους» που αναφέρετε! Το υπουργείο Τουρισμού εξάλλου έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα αυτό και ήδη βοηθάει  την περαιτέρω  ανάδειξή του. Οι δρόμοι του κρασιού είναι πάντα σημαντικός τουριστικός προορισμός  και στο Νότο και στο Βορά της χώρας μας και προδιαθέτουν για ένα είδος ιδιαίτερης εξερεύνησης, γιατί το κρασί έχει αυτό το μαγικό τρόπο να  διεισδύει γλυκά στο μυαλό και την ψυχή του επισκέπτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Πορτοκαλίδης στο BD: Η συμφωνία με τη SwitzGroup και το νέο εργοστάσιο

Η επένδυση σε νέο εργοστάσιo θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για την εταιρεία Ιωνική Σφολιάτα, μετά τη συμφωνία με τη SwitzGroup, τονίζει ο ιδρυτής, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Πορτοκαλίδης.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τ. Χωμενίδης στο BD: Το «Μ. Βρεταννία» θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Λάμψα μιλά στο BD για τα 150 χρόνια ιστορίας και το μέλλον του ξενοδοχείου «Μ. Βρεταννία». Το σχέδιο για τον τομέα των καζίνο, οι νέες επενδύσεις και τα κρίσιμα ζητήματα για τον τουρισμό.
Koutsianas
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ν. Κουτσιανάς στο BD: Η Symbeeosis και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ο ιδρυτής της Apivita μιλά στο BD για το νέο του εγχείρημα στον χώρο των βιολογικών προϊόντων διατροφής, την εταιρεία Symbeeosis. Τι λέει για το φυσικό επιχειρείν, τις βιολογικές καλλιέργειες και τη συνεργασία με τον όμιλο Φουρλή.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Τζίκα στο BD: Οι μεγάλες προκλήσεις και η ισχυρή ανάπτυξη της TRATA

Η διευθύνουσα σύμβουλος της KONVA μιλά για τα εμπόδια που κλήθηκε να ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια η κορυφαία κονσερβοποιία ψαριών της χώρας και το επιτυχημένο άνοιγμα σε νέα προϊόντα τόνου.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σ. Ζαχαράκη στο BD: Ρεκόρ αφίξεων τον Μάιο, μεγάλες προσδοκίες για το 2022

Η υφυπουργός Τουρισμού, σε συνέντευξή της στο Business Daily, σημειώνει ότι μόνο στο πρώτο 15θήμερο οι αφίξεις ξεπέρασαν το 1 εκατ. Τι λέει για την ακρίβεια, τις ελλείψεις προσωπικού και τις τουριστικές επενδύσεις.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μ. Χατζάκου στο BD: Το μέλλον της ΜΕΒΓΑΛ και οι μετοχικές αλλαγές

Σε συνέντευξή της στη δημοσιογράφο του BD Μαρία Νικόλτσιου, η πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας τονίζει ότι έκλεισε ο κύκλος των αλλαγών στη μετοχική σύνθεση με την είσοδο Θεοδωρόπουλου και σχολιάζει τις πιέσεις από την ενεργειακή κρίση.