ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή την προσεχή διετία διμερή δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από ευρωπαϊκές χώρες.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεύτερης θητείας του καθώς επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει την πλειοψηφία στη Βουλή για να αφήσει τα χρόνια της κρίσης στην ιστορία, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Με ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αποπληρώσει πρόωρα την προσεχή διετία διμερή δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από ευρωπαϊκές χώρες την περίοδο της κρίσης καθώς σχεδιάζει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα για το ελληνικό αξιόχρεο έως το τέλος του έτους. Αυτό σημειώνει το Bloomberg, θα αποτελούσε μία συμβολική στιγμή για την Ελλάδα, 13 χρόνια μετά την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας, με τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μία σειρά από σχέδια και στόχους για την επόμενη τετραετία που στοχεύουν στην εμπέδωση της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πολλά χρόνια οικονομικών δυσκολιών. Δεσμεύτηκε να αυξήσει τα εισοδήματα των Ελλήνων πιο κοντά σε αυτά των άλλων Ευρωπαίων και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους, ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ από το 50%.

«Είναι δέσμευση στους επενδυτές», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι απλά θέμα διαχείρισης. Δεν είναι απλά να παίζεις άμυνα. Αφορά πραγματικά στην αλλαγή της χώρας».

«Θέλω να συνεχίσω να κάνουμε την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε.

Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's Investors Service και Scope Ratings σημείωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας.

Οι επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα, συνωθήθηκαν στα ελληνικά ομόλογα εφέτος με την προσδοκία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, με αποτέλεσμα να έχουν αυτά τις καλύτερες αποδόσεις στον αναπτυγμένο κόσμο. Αυτό μείωσε το κόστος δανεισμού της Ελλάδα σε βαθμό που να είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας, αν και το τελευταίο θεωρείται ασφαλέστερο από πιστοληπτικούς οίκους.

«Τα ομόλογά μας διαπραγματεύονται ήδη σαν να ήμασταν χώρα με επενδυτική βαθμίδα, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στις αρχές του 2024 θα προχωρήσει η δημόσια εγγραφή για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, με το σχέδιο να προβλέπει την προσφορά του 30% των μετοχών του και τον μεγαλύτερο μέτοχο να είναι έτοιμος να αγοράσει το 10% των μετοχών αυτών.

«Επιδιώκουμε επίσης να πωλήσουμε τα μερίδια στις τράπεζες», είπε ο πρωθυπουργός. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αρχίσει ήδη τη διαδικασία πώλησης μετοχών του στις ελληνικές τράπεζες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δούρου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρένα Δούρου: Επτά χρόνια άρνησης της νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία»

Η Ρένα Δούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για άρνηση νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία» και άσκησε κριτική στη δικαιοσύνη και την εξωτερική πολιτική, τονίζοντας προβλήματα σε Σύνα, Κάσο και ενεργειακά θέματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, δεν εκβιάζει ούτε απειλείται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μετά τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη πως η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης που δεν εκβιάζει ούτε εκβιάζεται και τιμά τη θυσία των προγόνων της, υπερασπίζοντας διαρκώς ελευθερία και ειρήνη.
Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Φωτίζουμε όλη τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, όχι μόνο τον Λευκό Πύργο

Ο Πρωθυπουργός τόνισε στη τελετή φωτισμού του Λευκού Πύργου ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, επενδύοντας άνω των 100 εκατ. ευρώ σε πολιτιστικά έργα. Ο Λευκός Πύργος φωτίστηκε εντυπωσιακά.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρώτη προτεραιότητα η φροντίδα των ηλικιωμένων πολιτών

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στον νέο Οίκο Ευγηρίας Κιλκίς, τόνισε πως η φροντίδα ηλικιωμένων και η στήριξη χρονίως πασχόντων είναι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στα Βριλήσσια: Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος για τη χώρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα Βριλήσσια, τόνισε πως τα καλύτερα έρχονται για όλη τη χώρα και υπογράμμισε τη σημασία σταθερής διακυβέρνησης σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία και πριν τις εκλογές.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο του ERC, Μαρία Λέπτιν, συζητώντας για την ενίσχυση της έρευνας στην Ελλάδα και τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τόνισε την αύξηση δαπανών και ερευνητών από το 2019.