ΓΔ: 2544.67 -2.95% Τζίρος: 395.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:02:37
Κώστας Τασούλας ομιλία
Φώτο: ΑΠΕ

Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Με 249 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής, την υποψηφιότητά του υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη ψήφισαν «παρών».

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας επανεξελέγη με 249 ψήφους , για δεύτερη θητεία, πρόεδρος της Βουλής κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την υποψηφιότητα Τασούλα υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση.

Το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη ψήφισαν «παρών». 

Παίρνοντας τη θέση του προέδρου ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τους συμπατριώτες του από τα Ιωάννινα που τον τίμησαν με την ψήφο τους και τον επανεξέλεξαν βουλευτή.

«Σας υποδέχομαι με ισχυρό εφόδιο την εμπειρία που έχω με τα 4 χρόνια υπό συνθηκες υγιεονομικές πρωτοφανείς, που όμως δεν εμπόδισαν τη Βουλή να κληροδοτήσει ένα σημαντικό έργο» είπε και πρόσθεσε: «Παραλαμβανουμε τη σκυτάλη από το παραγωγικότερο κοινοβούλιο των τελευταιων ετών, διαδεχόμαστε μια Βουλή που έφερε σε πέρας την συνταγματική αναθεώρηση, εμείς δικαιουμαστε από το τελος του 2024 να γίνουμε αναθεωρητικη Bουλή», είπε.

Μήνυμα πως θα διαφυλάξει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία και τις εργασίες του κοινοβουλίου, έστειλε με την ομιλία του, αμέσως μετά την επανεκλογή του, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Έχοντας τιμηθεί και πάλι από την Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του προέδρου της, σας καλώ να συμβάλλουμε ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που τα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός.

Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας.

Προσωπικά, δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:

«Θα χαρώ πολύ να σας έχω όλους και όλες δίπλα μου στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου του, πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη.

Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, κατά το άρθρο 65 του Συντάγματος, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του. Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος».

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.

Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων.

Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019.

Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στη διακομματική για πρωτογενή τομέα – Το πόρισμα της ΝΔ

Η πλειοψηφία της διακομματικής επιτροπής υπερψήφισε το πόρισμα της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα, με διαφορετικές θέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση, ενώ διαπιστώθηκαν και σημεία σύγκλισης.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μαρκόπουλος: Κανένας χωρίς θέρμανση, τροπολογία για πετρέλαιο 14/10

Η κυβέρνηση επεκτείνει την επιδότηση πετρελαίου ώστε να καλύψει και τη θέρμανση, με στόχο κανείς Έλληνας να μη μείνει χωρίς θέρμανση. Η επιδότηση θα καθορίζεται με απόφαση ως τις 15 Οκτωβρίου και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Μέριμνα για ακτοπλοΐα – Μάντζος: Δεκτές οι τροπολογίες μας

Ο υπ. Ναυτιλίας, Β. Κικίλιας, τόνισε ότι τα λιμενικά τέλη των λιμανιών για την ακτοπλοΐα ρυθμίζονται με ΚΥΑ και δεν αυξήθηκαν τα εισιτήρια. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τροπολογίες για ενίσχυση αλιέων και νησιωτών για τα καύσιμα.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 19 Οκτωβρίου η Επιτροπή Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό 2027

Στις 19 Οκτωβρίου ξεκινά στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2027, με επόμενη συνεδρίαση στις 10 Οκτωβρίου. Η Θ. Φωτίου εξελέγη εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 15 Οκτωβρίου η επιδότηση πετρελαίου, τροπολογία στη Βουλή

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία προβλέπει επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης από 15/10 έως 31/10/2026, με όφελος απευθείας στους καταναλωτές, χωρίς κέρδος για διυλιστήρια και εταιρείες, καλύπτοντας το κόστος από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Ο Μ. Ρούμπιο μετατρέπει Ακρόπολη και Πνύκα σε ντεκόρ ακροδεξιάς

Η Ρένα Δούρου κατηγόρησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο για «ύβρη» και στηλίτευσε την ελληνική κυβέρνηση για σιωπή στις παρεμβάσεις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χαρακτηρίζοντας την ασκούμενη εξωτερική πολιτική «επικίνδυνη» και δουλοπρεπή.