ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κώστας Τασούλας ομιλία
Φώτο: ΑΠΕ

Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Με 249 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής, την υποψηφιότητά του υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη ψήφισαν «παρών».

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας επανεξελέγη με 249 ψήφους , για δεύτερη θητεία, πρόεδρος της Βουλής κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την υποψηφιότητα Τασούλα υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση.

Το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη ψήφισαν «παρών». 

Παίρνοντας τη θέση του προέδρου ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τους συμπατριώτες του από τα Ιωάννινα που τον τίμησαν με την ψήφο τους και τον επανεξέλεξαν βουλευτή.

«Σας υποδέχομαι με ισχυρό εφόδιο την εμπειρία που έχω με τα 4 χρόνια υπό συνθηκες υγιεονομικές πρωτοφανείς, που όμως δεν εμπόδισαν τη Βουλή να κληροδοτήσει ένα σημαντικό έργο» είπε και πρόσθεσε: «Παραλαμβανουμε τη σκυτάλη από το παραγωγικότερο κοινοβούλιο των τελευταιων ετών, διαδεχόμαστε μια Βουλή που έφερε σε πέρας την συνταγματική αναθεώρηση, εμείς δικαιουμαστε από το τελος του 2024 να γίνουμε αναθεωρητικη Bουλή», είπε.

Μήνυμα πως θα διαφυλάξει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία και τις εργασίες του κοινοβουλίου, έστειλε με την ομιλία του, αμέσως μετά την επανεκλογή του, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Έχοντας τιμηθεί και πάλι από την Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του προέδρου της, σας καλώ να συμβάλλουμε ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που τα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός.

Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας.

Προσωπικά, δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:

«Θα χαρώ πολύ να σας έχω όλους και όλες δίπλα μου στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου του, πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη.

Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, κατά το άρθρο 65 του Συντάγματος, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του. Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος».

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.

Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων.

Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019.

Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για διαφανέστερη και δικαιότερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με σταθερά συμβόλαια για τα νοικοκυριά, μείωση κόστους, καλύτερη προστασία καταναλωτών και ενισχυμένη εποπτεία στην αγορά.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γερμανία και Ιταλία

Την Τρίτη στη Βουλή αναμένεται η κύρωση δύο αμυντικών συμφωνιών με Γερμανία και Ιταλία, για συνεργασία στην ακαδημαϊκή έρευνα και την εκπαίδευση πιλότων. Οι συμφωνίες υπογράφηκαν το 2023 και το 2025 αντίστοιχα.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου εισάγεται την Τρίτη το νομοσχέδιο για τη βελτίωση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενσωματώνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία 2024/1711. Προβλέπονται μέτρα προστασίας καταναλωτών.
Ρένα Δούρου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Νέα ήττα της κυβέρνησης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Έξι ερωτήματα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον υπουργό Εξωτερικών για την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη λιβυκή Βουλή και επικρίνει την κυβερνητική εξωτερική πολιτική για εφησυχασμό και πλήρη αιφνιδιασμό από τις εξελίξεις.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για εποπτεία δανείων και προστασία συνεπών οφειλετών στη Βουλή

Με πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία συνεπών οφειλετών στην επιτροπή Οικονομικών. Η ΝΔ υπέρ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας κατά, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και Νίκη επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Άγαλμα Θέμιδος Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Παπαγεωργίου πρόεδρος στο Ειδικό Δικαστήριο για τα Τέμπη

Μετά από κλήρωση στη Βουλή, πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου για την τραγωδία των Τεμπών ορίστηκε ο Γ. Παπαγεωργίου και εισαγγελέας η Α. Καλουτά. Η δίκη, με κατηγορούμενους πρώην αξιωματούχους, ξεκινά τον Δεκέμβριο.