Να υπάρξει διερεύνηση του περιστατικού στο οποίο αναφέρονται οι New York Times «για φερόμενη παράνομη απέλαση» από πλευράς της Ελλάδας ζητάει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον μέσω ανάρτηση της στο Twitter, σημειώνοντας ότι «είναι απαραίτητο να δοθεί η κατάλληλη συνέχεια από τις ελληνικές αρχές, με βάση επίσης τον νέο ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να λάβει επίσημα μέτρα, εφόσον απαιτείται».
«Πριν από ένα χρόνο συναντήθηκα με την ελληνική κυβέρνηση για να συζητήσουμε τη διαχείριση των συνόρων και ξεκαθάρισα ότι δεν υπάρχει χώρος για παράνομες απελάσεις. Την περασμένη Παρασκευή, 19 Μαΐου, οι New York Times παρουσίασαν ρεπορτάζ για φερόμενη παράνομη απέλαση, τον Απρίλιο αυτή τη χρονιά» αναφέρει η κυρία Γιόχανσον και προσθέτει ότι «οι υπηρεσίες μου απέστειλαν επίσημο αίτημα στις ελληνικές αρχές να διερευνηθεί πλήρως και ανεξάρτητα αυτό το περιστατικό».
Υπενθυμίζουμε πως δημοσίευμα των New York Times κατηγορούσε την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων παραθέτοντας φωτογραφίες και βίντεο, ενώ υπήρξαν και συνεντεύξεις από 11 αιτούντες άσυλο από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, τους οποίους εντόπισε σε κέντρο κράτησης στη Σμύρνη, στις τουρκικές ακτές.
Όπως είχε αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, παρά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό, ενώ έχει αρνηθεί επανειλημμένα την κακομεταχείριση των αιτούντων άσυλο επισημαίνοντας το γεγονός ότι επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος όσον αφορά τη διαχείριση των νέων αφίξεων στην Ευρώπη.
Η New York Times υποστηρίζει ότι έδειξε το βίντεο σε τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, περιγράφοντας πώς το έχει επαληθεύσει. Αργότερα, σε γραπτά σχόλια, η Επιτροπή είπε ότι «ανησυχούσε για το βίντεο», με την Anitta Hipper, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση να σημειώνει ότι η Ελλάδα «πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου».