ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Κομισιόν: Έρευνα για παράνομα pushback μεταναστών από Ελλάδα

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, με ανάρτηση της στο Twitter ανέφερε ότι έχει σταλεί επίσημο αίτημα στις ελληνικές αρχές για να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών από τους New York Times.

Να υπάρξει διερεύνηση του περιστατικού στο οποίο αναφέρονται οι New York Times «για φερόμενη παράνομη απέλαση» από πλευράς της Ελλάδας ζητάει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον μέσω ανάρτηση της στο Twitter, σημειώνοντας ότι «είναι απαραίτητο να δοθεί η κατάλληλη συνέχεια από τις ελληνικές αρχές, με βάση επίσης τον νέο ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να λάβει επίσημα μέτρα, εφόσον απαιτείται».

«Πριν από ένα χρόνο συναντήθηκα με την ελληνική κυβέρνηση για να συζητήσουμε τη διαχείριση των συνόρων και ξεκαθάρισα ότι δεν υπάρχει χώρος για παράνομες απελάσεις. Την περασμένη Παρασκευή, 19 Μαΐου, οι New York Times παρουσίασαν ρεπορτάζ για φερόμενη παράνομη απέλαση, τον Απρίλιο αυτή τη χρονιά» αναφέρει η κυρία Γιόχανσον και προσθέτει ότι «οι υπηρεσίες μου απέστειλαν επίσημο αίτημα στις ελληνικές αρχές να διερευνηθεί πλήρως και ανεξάρτητα αυτό το περιστατικό».

Υπενθυμίζουμε πως δημοσίευμα των New York Times κατηγορούσε την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων παραθέτοντας φωτογραφίες και βίντεο, ενώ υπήρξαν και συνεντεύξεις από 11 αιτούντες άσυλο από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, τους οποίους εντόπισε σε κέντρο κράτησης στη Σμύρνη, στις τουρκικές ακτές.

Όπως είχε αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, παρά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό, ενώ έχει αρνηθεί επανειλημμένα την κακομεταχείριση των αιτούντων άσυλο επισημαίνοντας το γεγονός ότι επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος όσον αφορά τη διαχείριση των νέων αφίξεων στην Ευρώπη.

Η New York Times υποστηρίζει ότι έδειξε το βίντεο σε τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, περιγράφοντας πώς το έχει επαληθεύσει. Αργότερα, σε γραπτά σχόλια, η Επιτροπή είπε ότι «ανησυχούσε για το βίντεο», με την Anitta Hipper, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση να σημειώνει ότι η Ελλάδα «πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: Να ολοκληρωθεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία για ταχείες επιστροφές

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως αναμένεται ότι θα υπάρξει κοινή θέση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο ώστε να προχωρήσουν οι ταχείες επιστροφές για όσους έχουν ιστορικό με ζητήματα ασφαλείας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Η Ευρώπη παρατηρεί την εξελισσόμενη κρίση στο Ισραήλ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την 6η Σύνοδο των Υπουργών Μετανάστευσης (και Εσωτερικών) της ομάδας του MED 5 (Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας).
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Ως τον Ιανουάριο θα κυρωθεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

«Για πρώτη φορά η Ευρώπη περνά ένα μήνυμα σε όλους -στους διακινητές, στους γείτονες, ότι βάζουμε πάτο στο βαρέλι, και πιστεύω ότι μέχρι τις αρχές του χρόνου θα έχουμε και την επίσημη κύρωση αυτής της συμφωνίας» λέει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: Μετά τις αποτυχίες, η ΕΕ αλλάζει σελίδα στο μεταναστευτικό

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως πλησιάζει η δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος βασισμένο σε κανόνες, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ξεκινούν έρευνες για το ναυάγιο στην Πύλο.
refugees
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που ζητά από την ΕΕ να χτίσει φράχτες

Μαζί με ακόμα επτά χώρες, η Ελλάδα ζητά από την Κομισιόν την μεταρρύθμιση του πλαισίου για το άσυλο και την αύξηση της προστασίας των συνόρων με στόχο να αποφευχθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση.