Η αποψινή τηλεμαχία θα είναι η πρώτη και μοναδική φορά που οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλο, έχοντας κατά νου -κυρίως- την αποφυγή του λάθους που θα τους κοστίσει στην τελική ευθεία των εκλογών.
Το επόμενο ραντεβού τους θα είναι την Κυριακή της κάλπης και αμέσως μετά στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, που έχουν ήδη προσλάβει διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, από τη στιγμή όπου κάθε κόμμα βάζει προσκόμματα στη συνεννόηση για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Το τελευταίο επεισόδιο στα σενάρια για σύμπλευση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ήρθε να γράψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη και επιχειρώντας, παράλληλα, να συσπειρώσει την κομματική του βάση.
Το ιδιότυπο «φλερτ» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -παρά του περί του αντιθέτου λεγόμενα- ήταν για πολλούς το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «ναυαγίου», αφού και οι δύο πλευρές περισσότερο προσπαθούσαν να «κάψουν» τα σενάρια συνεργασίας, παρά να βρουν κοινό βηματισμό.
Είχαν προηγηθεί οι αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη για καιροσκοπισμό και προσπάθεια υφαρπαγής ψηφοφόρων από την πλευρά της ΝΔ, και η βεβαιότητα της Χαριλάου Τρικούπη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται έχοντας ως μοναδικό στόχο την επίτευξη αυτοδυναμίας.
Με αυτά τα δεδομένα, η μάχη μεταφέρεται εκ νέου στον πολιτικό χώρο του κέντρου, με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να έχουν επιδοθεί σε μια ύστατη προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ψηφοφόρων του «μεσαίου χώρου», τους οποίους οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν να αμφιταλαντεύονται ή να κινούνται στην «γκρίζα» ζώνη των αναποφάσιστων.
Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή έρευνα κοινής γνώμης της PULSE (ΣΚΑΪ), το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αγγίζει το 12%, με σχεδόν τους μισούς από αυτούς (5,5%) να δηλώνουν... επίμονα αναποφάσιστοι. Οι δε υπόλοιποι δηλώνουν ότι είναι πιο κοντά στη ΝΔ σε ποσοστό 11%, ίδιο ποσοστό απαντούν και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα 6% απαντά ότι βρίσκεται εγγύτερα στο ΠΑΣΟΚ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, δείχνει να ενισχύεται η επιλογή για τη συγκρότηση μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ (32% έναντι 14% μιας αντίστοιχης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ενώ σε ποσοστό 34%, οι πολίτες επιθυμούν, σε περίπτωση πολιτικού αδιεξόδου, νέες εκλογές το συντομότερο.
Με τη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις από 5% έως 8% (μέσος όρος 6%, σύμφωνα με το poll of polls του politico), στο γαλάζιο επιτελείο επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα «μυστικά» της πρώτης κάλπης, κάνοντας την εκτίμηση ότι αν το κόμμα τους καταφέρει να συγκεντρώσει το 35% των ψηφοφόρων, τότε στη δεύτερη κάλπη, θα καταφέρουν να πιάσουν 38% με 39%, που με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εξασφαλίζει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.