Η απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (9 προς 1), να αποκλείσει το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές, υποχρεώνει τα κόμματα να βγάλουν τα «κομπιουτεράκια» και να ξεκινήσουν τους υπολογισμούς για το που θα κατευθυνθούν οι υποστηρικτές του κόμματος «Έλληνες».
Με τις αναλύσεις να δίνουν και να παίρνουν, το βέβαιο είναι ότι το τουλάχιστον 3,5% του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη, εκτός από την προδιαγεγραμμένη είσοδό του στη Βουλή, δημιουργούσε ως ένα βαθμό «φραγμό» και στον στόχο της αυτοδυναμίας που επιδιώκει η ΝΔ.
Μια πρώτη απάντηση ήρθε να δώσει η έρευνα της «Prorata» για την εκλογική στάση όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη, στο ερώτημα τι θα κάνουν αν απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές του συγκεκριμένου σχήματος.
Μόνο ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους (24%) κατευθύνεται προς το κόμμα ΕΑΝ του πρώην εισαγγελέα Κανελλόπουλου -που έλαβε πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο για συμμετοχή στις εκλογές- το 11% στην Ελληνική Λύση, το 10% στην Πλεύση Ελευθερίας και την Εθνική Δημιουργία και από 4% παίρνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη, πάντως, νεόκοποι επικεφαλής κομματικών σχηματισμών, όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος -το κόμμα του οποίου επίσης κόπηκε από τον Άρειο Πάγο- σπεύδουν να αλιεύσουν ψήφους από τη δεξαμενή Κασιδιάρη, με τον πρώην γαλάζιο βουλευτή να δηλώνει ευθαρσώς ότι αντιθεσμικά και αντισυνταγματικά θα κόψει ο Άρειος Πάγος το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και να προσθέτει ότι «οι ψήφοι του Κασιδιάρη δεν είναι ναζιστές».
Κίνηση καθόλου τυχαία, από τη στιγμή ο κ. Μπογδάνος στρέφει το ενδιαφέρον του προς την Ελληνική Λύση, βλέποντας θετικά τη δήλωση - πρόσκληση του Κυριάκου Βελόπουλου για πανστρατιά των πατριωτικών κομμάτων μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Με τον τρόπο αυτό - όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές - το κόμμα Βελόπουλου, έστω και πλαγίως, επιχειρεί μέσω τρίτων προσώπων να φέρει προς το μέρος του μεγάλο μέρος από τις «ορφανές» ψήφους Κασιδιάρη στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών.
Ακόμα και αυτό το σενάριο έχει τον αντίλογό του, για όσους τουλάχιστον ισχυρίζονται ότι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, φέρεται στις μετεκλογικές υποθέσεις εργασίας ως βασικός υποψήφιος για κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ.
Σε μια τέτοια περίπτωση -τονίζουν οι ίδιοι αναλυτές- οι υποστηρικτές Κασιδιάρη δεν θα επέλεγαν να δώσουν πόντους σε ένα κόμμα που θα πήγαινε χέρι χέρι με τη ΝΔ, που έφερε στη Βουλή τη διάταξη για τον αποκλεισμό των «Ελλήνων» από την εκλογική κούρσα.
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν πίσω από την επιλογή της Κουμουνδούρου να μην συνταχθεί προ ημερών στην κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για να τεθεί εκτός εκλογών ο Ηλίας Κασιδιάρης, ένα έμμεσο «κλείσιμο του ματιού» στους ψηφοφόρους του, ως το μόνο κόμμα που μπορεί να εκφραστεί με εμφατικό τρόπο, η ψήφος διαμαρτυρίας και ευθείας αμφισβήτησης της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.