ΓΔ: 2667.04 -0.74% Τζίρος: 263.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Τα 50 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων που δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές

Τα μεσάνυκτα έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Έτσι, συμμετοχή στις εκλογές δήλωσαν 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσαν συνολικά συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, 50 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι, αριθμός διπλάσιος και πλέον των εθνικών εκλογών του 2019.

Τα μεσάνυκτα έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Έτσι, συμμετοχή στις εκλογές δήλωσαν 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Πλέον του ότι κατέθεσε δήλωση συμμετοχής διπλάσιος αριθμός κομμάτων είναι και διπλάσιος ο αριθμός των συνασπισμών κομμάτων που κατέθεσαν συμμετοχή στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Μεταξύ των κομμάτων περιλαμβάνονται αυτά του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες», στο οποίο φέρεται να έχει τα ηνία ο Δημήτρης Χατζηλιάδης, απόστρατος ταξίαρχος και πρώην καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και το ΕΑΝ του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αναστάσιου (Τάσου) Κανελλόπουλου.

Για τις εθνικές-βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, είχαν δηλώσει συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 24 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Από το Α1 Πολιτικό Τμήμα είχαν κοπεί 4 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, επειδή είτε δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα, είτε ανέκυψε ζήτημα δικαιώματος χρήση του τίτλου του κόμματος ή ακόμη και για άλλους τυπικούς λόγους. Έτσι, το 2019 είχαν συμμετάσχει στις εκλογές 20 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.

Προγενέστερα, στις βουλευτικές εκλογές της 20η Σεπτεμβρίου 2015 είχαν δηλώσει συμμετοχή 26 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου είχαν κοπεί 7 κόμματα και τελικά συμμετείχαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και διεκδίκησαν την ψήφο των Ελλήνων, 14 κόμματα και 5 συνασπισμοί κομμάτων (συνολικά 19).

Βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου

Τα 50 κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές, κατά τη σειρά κατάθεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, είναι τα εξής:

Κόμματα

  1.     ΣΥΡΙΖΑ
  2.     ΚΚΕ (μ-λ)
  3.     ΟΚΔΕ
  4.     ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  5.     ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  6.     ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)
  7.     ΚΙΝΗΜΑ 21
  8.    ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
  9.    ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ
  10.    ΝΙΚΗ
  11.    ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
  12.     ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
  13.    ΜΕΡΑ 25 - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
  14.     ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
  15.     ΟΑΚΚΕ
  16.     Μ-Λ ΚΚΕ
  17.    ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  18.    ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
  19.    ΤΟΛΜΑ
  20.    ΠΑΤΡΙΔΑ - ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
  21.    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  22.    ΕΥ - ΚΙΝΗΣΗ
  23.    ΝΕΑ ΔΟΜΗ
  24.    ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
  25.    ΚΟΤΕΣ
  26.    ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
  27.    ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
  28.    SOCIAL
  29.    ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  30.    ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
  31.    ΕΑΝ
  32.    ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ)
  33.    ΕΛΛΗΝΕΣ
  34.    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)
  35.    Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ
  36.    ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΟΣ
  37.    ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ
  38.    ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

  1.    ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 
  2.    ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 
  3.    ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 
  4.    ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ 
  5.    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 
  6.    ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ 
  7.    ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ 
  8.    ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 
  9.    ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α 
  10.    ΜΑΖΙ 

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

  1.     ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ
  2.     ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ 

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετά κόμματα τα οποία στην πρώτη λέξη του τίτλου τους ή ενδιάμεσα χρησιμοποιούν το «Έλληνες», όπως Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, Ελληνικό Λευκό, κ.λπ.

Η ανακήρυξη των κομμάτων

Το Α1 Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα προχωρήσει στην ανακήρυξη των κομμάτων και των συνδυασμών κομμάτων το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης, 2 Μαΐου 2023.

Οι αρεοπαγίτες θα ανακοινώσουν ποια κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, κ.λπ. από τα 50 που έχουν καταθέσει συμμετοχή στις εκλογές έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συμμετάσχουν και ποια δεν τηρούν το γράμμα του νόμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μάντζος σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μάντζος: Λάθος της πλειοψηφίας να μην εκλεγεί αντιπρόεδρος Βουλής

Ο Δημήτρης Μάντζος υπερασπίστηκε τις αρχές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την υποψηφιότητα Ακρίτα και απάντησε στις επικρίσεις ΝΔ, τονίζοντας ότι το κόμμα του στηρίζει διαχρονικά τις ΚΟ για αντιπροέδρους, πλήν νεοναζιστικών σχημάτων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Υποσχέσεις και προπαγάνδα στη Θεσσαλονίκη, έργα μηδέν

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό για τη «φιέστα αυτοθαυμασμού» στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως το έργο του Μετρό ανήκει σε όλους, ενώ καταγγέλλει διαρκείς υποσχέσεις χωρίς ουσιαστική πρόοδο στη δυτική επέκτασή του.
Νίκος Παππάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: «Θεσμική διολίσθηση ΝΔ στο ζήτημα Ακρίτα»

Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε «θεσμικό ολίσθημα» τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στην υποψηφιότητα Ακρίτα για αντιπρόεδρο Βουλής και κάλεσε ανεξάρτητους βουλευτές και Τσίπρα να υποστηρίξουν τη βουλευτή για να μην οδηγηθεί η Βουλή σε μονοκομματισμό.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μητσοτάκης βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το δημόσιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι βάζει το προσωπικό συμφέρον πάνω από το δημόσιο, επιδιώκοντας αξίωμα στις Βρυξέλλες και θυσιάζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας με πρόωρες αποπληρωμές δανείων, σε βάρος της πλειοψηφίας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Εκλογές στην Ουκρανία θα προκαλούσαν διχασμό στη χώρα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τις εκλογές εν καιρώ πολέμου «τεράστιο κίνδυνο» για την Ουκρανία, μετά από πρόταση του πρώην Υπ. Άμυνας για προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να διχάσουν τη χώρα.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί μικροπολιτική για εκλογικά οφέλη

Η τουρκική προεδρία καταγγέλλει τις μικροπολιτικές τακτικές του Νετανιάχου για εκλογικό όφελος και τονίζει ότι η παρουσίαση της Τουρκίας ως απειλή από το Ισραήλ αποτελεί μέρος αυτών των ελιγμών, σύμφωνα με ανακοίνωση στο X.