ΓΔ: 1401.18 0.79% Τζίρος: 182.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
kikilias
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

B. Κικίλιας: Νέα έργα υποδομής ύψους 1 δισ. ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό

Διατύπωσε, επίσης, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το 2023 θα εξελιχθεί σε μία χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό, που θα ξεπεράσει με ουσιαστικό τρόπο τις επιδόσεις του 2019.

Σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έργα υποδομής που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη βιωσιμότητα ταξιδιωτικών προορισμών θα προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα το υπουργείο Τουρισμού, όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό μέρος των 39 έργων που έχουν επιλεγεί ως ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση βεβαρημένων από τον τουρισμό προορισμών, όπως η Αθήνα και η Σαντορίνη, αλλά και άλλων περιοχών, των οποίων οι υφιστάμενες υποδομές έχουν καταστεί παρωχημένες.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ως ενδεικτικά παραδείγματα τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας -έργο ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των Αθηναίων αλλά και την εξυπηρέτηση των τουριστών- χώρους στάθμευσης σε προορισμούς που πιέζονται από τον υπερτουρισμό (π.χ. Σαντορίνη), έργα υποδομής σε λιμάνια και μαρίνες, λιμενοβραχίονες και αγκυροβόλια, χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά περιπατητικά μονοπάτια, διαχείριση στερεών αποβλήτων κ.ά.

«Η προστασία του χαρακτήρα και του περιβάλλοντος των ταξιδιωτικών προορισμών και το ζήτημα της βιωσιμότητας του τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα που έχει προσδιορίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και την οποία συμμερίζεται απόλυτα αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο», τόνισε και πρόσθεσε πως οι σχετικές προκηρύξεις είναι της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Τα 350 εκατομμύρια προέρχονται από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, περίπου άλλα τόσα θα είναι οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις και το υπόλοιπο θα προέλθει από ιδιωτικά κεφάλαια.

Αναφορικά με το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο υπουργός αναγνωρίζει πως ο τουρισμός έχει, πλέον, μετεξελιχθεί σε μία πολύ πιο σύνθετη δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει μόνο το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» και τα ξενοδοχεία, αλλά και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τη μακροπρόθεσμη φιλοξενία επισκεπτών, όπως οι ψηφιακοί νομάδες, οι συνταξιούχοι, αλλά και τους πολύ υψηλής καθαρής αξίας επισκέπτες.

«Έχουμε περάσει σε μία εποχή που ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομίας της φιλοξενίας καλύπτεται από νέα μοντέλα. Ένα από αυτά είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν μία διέξοδο με πρόσθετο εισόδημα σε πολλούς μικρο-ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά θα επαναλάβω πως μαζί με το υπουργείο Οικονομικών επεξεργαζόμαστε ρύθμιση, η οποία θα κλείσει τα "παράθυρα" σε εκείνους τους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν αυτήν τη δραστηριότητα με μαζικό τρόπο, λειτουργώντας στην πραγματικότητα ξενοδοχεία ως βραχυχρόνιες μισθώσεις. Για αυτήν τη δραστηριότητα σχεδιάζεται ξεχωριστή ρυθμιστική και φορολογική αντιμετώπιση», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Διατύπωσε, επίσης, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το 2023 θα εξελιχθεί σε μία χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό, που θα ξεπεράσει με ουσιαστικό τρόπο τις επιδόσεις του 2019, επιδόσεις που η χώρα έφθασε πέρυσι παρά το γεγονός ότι οι πρώτοι μήνες του 2022 επηρεάστηκαν από την πανδημία αλλά και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θυμάστε στις αρχές του έτους που είχαν παγώσει οι κρατήσεις και όλοι ανησυχούσαν για μία νέα κρίση στον τουρισμό. Κάτι τέτοιο, όμως, ευτυχώς, δεν συνέβη και από τον Μάιο η δραστηριότητα ανέκαμπτε με ζωηρούς ρυθμούς. Είχαμε, λοιπόν, μία πολύ καλή χρονιά παρά το κακό πρώτο τετράμηνο και παρά το γεγονός πως απουσίασε ολόκληρο το έτος τόσο η κινεζική αγορά όσο και η ρωσική και η ουκρανική, που στο παρελθόν έδωσαν μεγάλα νούμερα στον ελληνικό τουρισμό.

Φετος, ο προγραμματισμός των θέσεων που κάνουν οι αεροπορικές εταιρείες, αλλά και οι προκρατήσεις, δείχνουν άνοδο της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι και σε σχέση με το 2019. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των πτήσεων από το εξωτερικό έχει αυξηθεί σε νέα ιστορικά υψηλά ήδη από το 2022, ενώ για φέτος έχουν προγραμματιστεί δεκάδες επιπλέον πτήσεις.

Η χώρα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων, ενώ κατέχει μία θέση στη δεκάδα και σε μεγάλες αγορές μακρινών αποστάσεων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, αλλά και η Ασία και η Αυστραλία.

Βρίσκεται στο νούμερο 5 για τouς Ευρωπαίους και η αμερικανική αγορά εξακολουθεί να δίνει σημάδια ισχυρής δυναμικής. Παράλληλα, επενδύονται δισεκατομμύρια στην ανέγερση νέων συγκροτημάτων, στις αναβαθμίσεις υπαρχόντων αλλά και στις εξαγορές», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Στον Τουρισμό σπάσαμε στερεότυπα δεκαετιών και καινοτομήσαμε

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία αξίζει μια δεύτερη κυβερνητική θητεία για να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, «πάντα με κοινωνικό πρόσημο, πάντα με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στην Ευρώπη

Τόνισε ότι το 2022 η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στην Ευρώπη και σημείωσε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι φετινές επιδόσεις θα είναι αυξημένες από 10% έως 20% συγκριτικά με πέρυσι.
kikilias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Φέτος oι επιδόσεις του Τουρισμού θα είναι ακόμα καλύτερες

Ο υπουργός ανέφερε, ότι όλα τα στοιχεία των προκρατήσεων και κρατήσεων αλλά και η επιβατική κίνηση του πρώτου τριμήνου, δείχνουν ότι το 2023 θα εξελιχθεί καλύτερα από το εξαιρετικό Τουριστικά 2022.
kikilias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Όλη την τετραετία ως υπουργός παλεύω με μεγάλες κρίσεις

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της ερχόμενης τουριστικής περιόδου επεσήμανε ότι τα μηνύματα που έρχονται είναι εξαιρετικά ευοίωνα, με την κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» που ήδη ξεπερνά τις επιδόσεις της προ πανδημίας περιόδου.
kikilias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Επεκτείνουμε την σεζόν από το Καστελόριζο ως την Αθήνα

Επισημαίνει ότι τα ταξιδιωτικά έσοδα πηγαίνουν αδιαμεσολάβητα στη μέση ελληνική οικογένεια, στην ελληνική κοινωνία και μια σειρά επαγγελμάτων - από τον τουριστικό κλάδο, την εστίαση και το εμπόριο μέχρι τον πρωτογενή τομέα και τις κατασκευές.