ΓΔ: 1400.22 0.19% Τζίρος: 74.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:42:00 DATA
Φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Γ. Οικονόμου: Υπάρχουν σημαντικά εργαλεία κατά της αισχροκέρδειας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως συνεχώς γίνονται έλεγχοι και τα εργαλεία που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση έχουν λειτουργήσει προστατεύοντας τους καταναλωτές, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανοιχτό μέτωπο με την αισχροκέρδεια έχει η κυβέρνηση και γι αυτό έχει φροντίσει να έχει εργαλεία στα χέρια της για να την καταπολεμήσει όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πως σημείωσε ότι ο νόμος για το πλαφόν στο κέρδος και η δυνατότητα του καταναλωτή να έχει μια άμεση εικόνα της αγοράς έχουν αποτελέσει σημαντικά όπλα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97,8», κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στις συντάξεις υπογραμμίζοντας ότι «είναι στο ραντάρ και τη σκέψη της κυβέρνησης το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων δεν έχει ενισχυθεί οικονομικά, παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια τους δημιουργεί προβλήματα στον οικονομικό τους βίο. Το κοιτάζουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, των αντοχών και της πολυπλοκότητας του ζητήματος που έχει η προσωπική διαφορά. Δεν είναι ένα θέμα που άπτεται μιας μόνο παραμέτρου. Ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, αν γίνει και για αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων, θα το ξέρουμε το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως «συνεχώς γίνονται και θα γίνονται έλεγχοι για να μην επιτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Τα εργαλεία που όλο προηγούμενο διάστημα έχουμε εγκαταστήσει λειτούργησαν και προστάτεψαν τους καταναλωτές. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη έκταση κωδικών και προϊόντων, πάντως όλα τα απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό, στο "Καλάθι του νοικοκυριού", που αυτές τις δεκατρείς εβδομάδες από τότε που πρωτοξεκίνησε, οι τιμές έχουν πέσει λίγο, είτε είναι στα ίδια επίπεδα. Αυτό δημιουργεί ένα προστατευμένο περιβάλλον, για να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν, τις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας στη ζωή των πολιτών.

Αν συζητούσαμε πέρσι τέτοια εποχή, το πρώτο θέμα θα ήταν οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια. Αυτό το θέμα έχει φύγει από την ατζέντα και από τη συζήτηση. Αυτό δεν έγινε στην τύχη, αλλά γιατί η κυβέρνηση ανέλαβε το κόστος, με τον τρόπο με τον οποίο δημιούργησε τους μηχανισμούς ανάκτησης υπερεσόδων και τροφοδότησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, έτσι ώστε να είναι οι τιμές, εν πάση περιπτώσει, πολύ καλύτερες, πολύ χαμηλότερες και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να μην αποτελεί για τα νοικοκυριά εφιάλτη, φόβο, απειλή ο λογαριασμός της ηλεκτρικής ενέργειας».

Για τις συντάξεις, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «ξέρουμε ότι οι συνταξιούχοι αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα η οποία έχει πληγεί από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι και από άλλες κινήσεις που έχουμε κάνει -μειώσεις φόρων κ.ο.κ.- έχει ενισχυθεί το εισόδημά της, έχουν περιοριστεί οι υποχρεώσεις της. Είναι μια ομάδα η οποία περνάει δύσκολα εξαιτίας του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν θα δει αυξήσεις ή το μέγεθος της ενίσχυσης του εισοδήματος που θα έχουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι. Δεν είναι αμελητέο το κομμάτι που θα το δει: 1.700.000».

Υπογράμμισε επίσης πως η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατότητα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξέρουμε τι θα γίνει που θα είναι το καλύτερο δυνατόν, υπογράμμισε πως «δεν είναι εύκολο η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, δημοσιονομικά και οικονομικά, σε ό,τι αφορά στην αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού. Είναι μία βαριά στρέβλωση που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, μία ακόμη αδικία, της οποίας η κατάργηση δεν είναι μία απλή διαδικασία, όπου θα μπορούσε με ένα νόμο και ένα άρθρο να γίνει. Έχουν διορθωθεί αρκετές από τις στρεβλώσεις, τις επιβαρύνσεις, τις εγκληματικές αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν είναι εύκολο και ιδίως μέσα σε αυτήν την πρώτη μας τετραετία, με τα προβλήματα και τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε, να διορθωθούν όλα».

Επανέλαβε πως η κυβέρνηση «οφείλει να σταθμίζει τα δημοσιονομικά μας όρια. Καταλαβαίνουμε την αδικία, θα δούμε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, τι μπορεί, αν μπορεί κάτι να γίνει, και προς την κατεύθυνση αυτή».

Για την πρόταση δυσπιστίας, που συζητήθηκε επί τριημέρου στη Βουλή προτού απορριφθεί με 156 «όχι», τόνισε πως αποτελεί «μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, μία συνολική αποτίμηση και σύγκριση, όχι μόνο της πρωθυπουργικής θητείας 2015-2019 και της δικής μας πρώτης τετραετίας, αλλά και της πρότασης, της φιλοσοφίας, της αντίληψης που υπάρχει για την επόμενη μέρα της χώρας, αφού έτσι κι αλλιώς βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Έχει κι αυτό την αξία και τη σημασία του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akis Skertsos, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: Δεν θα διστάσει η κυβέρνηση να επιβάλλει κι άλλα πρόστιμα

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια με μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα, έκτακτες ενισχύσεις όπου κρίνονται απαραίτητες και σαρωτικούς ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας.
Marinakis-Pavlos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: 20.000 έλεγχοι, στα 9 εκατ. τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως μέχρι το 2019 η χώρα δεν είχε ελεγκτικό μηχανισμό κατά της αισχροκέρδειας, ενώ υπογράμμισε πως αποτελεί χρέος της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο κατά της ακρίβειας

Με βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό του 5% για τη δέσμευση μειωμένης τιμής, αναγνωρίζοντας πως παραμένει το πρόβλημα με τις τιμές των τροφίμων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για το market pass

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως το «καλάθι του νοικοκυριού» θα διευρυνθεί με εννέα κατηγορίες προϊόντων που θα φτάσουν συνολικά τις 60, ενώ θα μπει σε εφαρμογή και το σαρακοστιανό καλάθι.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: Στα 120 ευρώ η στήριξη του market pass μαζί με το «καλάθι»

Στα 8,4 εκατ. φτάνουν οι δικαιούχοι του νέου μέτρου που ανακοινώθηκε το Σάββατο, με την ενίσχυση που έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από δράσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας.