ΓΔ: 2626 1.02% Τζίρος: 112.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:53:36
Ευάγγελος Βενιζέλος πορτρέτο

Ευ. Βενιζέλος: Η υπόθεση Καϊλή είναι αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά

Με αφορμή τις ενέργειες της βελγικής Δικαιοσύνης ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου επισήμανε ότι στο ελληνικό νομικό πλαίσιο στα αυτόφωρα κακουργήματα δεν ισχύουν οι εγγυήσεις της βουλευτικής ασυλίας.

O Ευάγγελος Βενιζέλος πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Ελευθερία της Καλαμάτας, ενόψει της παρουσίασης αύριο του βιβλίου του "Εκδοχές Πολέμου", στη μεσσηνιακή πόλη, σχολίασε τις εξελίξεις στην υπόθεση Καϊλή, χαρακτηρίζοντάς την τραγική, αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. «Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή. Περιμένουμε τη βελγική Δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Με αφορμή τις ενέργειες της βελγικής Δικαιοσύνης ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι στο ελληνικό νομικό πλαίσιο στα αυτόφωρα κακουργήματα δεν ισχύουν οι εγγυήσεις της βουλευτικής ασυλίας. «Κάποιοι συγχέουν σκοπίμως την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός βουλευτή ή ενός υπουργού εν ενεργεία, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας, χωρίς να υπάρχει έγκλημα προς διερεύνηση, απλώς και μόνο για την αυθαίρετη αλλά νομιμοφανή συλλογή πληροφοριών, με την ύπαρξη ενδείξεων ή υπονοιών τέλεσης ιδιαίτερων σοβαρών εγκλημάτων και πολύ περισσότερο με τη διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι «όπως κρατήθηκε προσωρινά η κυρία Καϊλή στο Βέλγιο έτσι κρατήθηκαν προσωρινά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα».

Σημείωσε ακόμη ότι η φύση των εγκλημάτων είναι διαφορετική, πρόκειται όμως για αυτόφωρα κακουργήματα. «Όποιοι συνεπώς θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή, που τη χειρίζονται οι βέλγικες Αρχές, δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενέργεια υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επιπλέον εξήγησε ότι τα ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου ούτε εκφυλίζονται ούτε ξεχνιούνται ούτε συγκαλύπτονται.

Υποστήριξε επίσης ότι νέος νόμος περιέχει θετικά σημεία όπως έναν προσεκτικότερο ορισμό των θεμάτων εθνικής ασφάλειας και ειδικές εγγυήσεις για τα πολιτικά πρόσωπα έστω και αν αυτό δεν γίνεται κατά τον συνταγματικά επιβεβλημένο τρόπο. «Δυο βασικές θέσεις που είχα εξαρχής υποστηρίξει υιοθετήθηκαν, συνεπώς, σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση . Αυτό όμως δεν αρκεί», παρατήρησε.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την παρακολούθηση του υπουργού Κ.Χατζηδάκη, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δέχεται ότι η ΕΥΠ ενεργούσε «εκτός πλαισίου». «Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενεργούσε εκτός νομιμότητας; Ή εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως "νόμιμα", δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού; Το Σύνταγμα, όμως, αναθέτει στη Δικαιοσύνη και όχι στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τελικά. Μήπως εννοεί η κυβέρνηση ότι κακώς, δηλαδή παρανόμως, ζήτησε η ΕΥΠ να εκδοθεί η εισαγγελική διάταξη; Αν ναι, τότε ποιος έχει την ευθύνη για την ελλιπή εποπτεία της ΕΥΠ; Προφανώς ο εποπτεύων υπουργός που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο όποιος πρέπει να ζητήσει έστω τώρα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και άλλων αξιωματούχων», παρατήρησε

Τέλος ο κ. Βενιζέλος εκφράζει τον προβληματισμό του για τον διάχυτο λαϊκισμό, την αποφυγή της αλήθειας στον δημόσιο λόγο, τον στενό ορίζοντα με τον οποίο αντιμετωπίζονται όλα τα μεγάλα θέματα, από τη δημοσιονομική μέχρι την εξωτερική πολιτική, την ευκολία με την οποία τροφοδοτείται η ένταση, την απόλυτη αδιαφορία για συναινέσεις ή έστω για συνεννοήσεις γύρω από βασικά θέματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαγγέλης Βενιζέλος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Με αφορμή τον θάνατο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχαιρέτησε με συγκίνηση τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, τονίζοντας το φωτεινό του πνεύμα και την επίμονη αναζήτηση νέων ερμηνειών για την ελληνική κοινωνία, αλλά και την ευγένεια και τη σεμνότητα που τον διέκριναν.
Ευάγγελος Βενιζέλος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου για τον θάνατο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχαιρετά τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τονίζοντας τη συνέπειά του, την ηγετική παρουσία του και τη συμβολή του στη συνταγματική συναίνεση. Εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Tουρκοφάγος ο Β. Κικίλιας, εμπιστοσύνη σε Λ. Παπακωνσταντίνου και οι τράπεζες

Διπλή ψήφος εμπιστοσύνης σε Λ. Παπακωνσταντίνου, το πλαφόν και «πειραγμένες» αντλίες, η τράπεζες δεν παίζουν μόνο άμυνα, η μολότοφ Βενιζέλου και η κυβέρνηση που κερδίζει χρόνο στη μάχη κατά της ακρίβειας.
Ευάγγελος Βενιζέλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Να κάνουμε την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ευκαιρία

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών ότι παραμένουμε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν, αναπαράγοντας στερεότυπα και αποφεύγοντας τον ρεαλισμό, επηρεάζοντας τη στάση μας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Ευάγγελος Βενιζέλος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κοσμοσυρροή στον Βενιζέλο, απαντήσεις Καραβία και γιατί «μαλάκωσε» ο Μυτιληναίος

Πολύ κόσμος στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, οι απαντήσεις Καραβία στην κριτική για τις τράπεζες, τι είπε ο Ευ. Μυτιληναίος για την πολιτική σταθερότητα, τα μεγέθη της Aegean, στα Σεπόλια ο Πρωθυπουργός, η προσιτή στέγη, η Λ. Κατσέλη και ο Παπάγος.
Ευάγγελος Βενιζέλος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος για υποκλοπές: Ο Εισαγγελέας του ΑΠ έπρεπε να εξαιρεθεί από την υπόθεση

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε σοβαρές νομικές ενστάσεις για την απόρριψη της ανάσυρσης της δικογραφίας υποκλοπών, τονίζοντας ότι επαρκούν νέα στοιχεία για επανεξέταση υπόθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 43 του ΚΠΔ.