ΓΔ: 2013.76 -1.57% Τζίρος: 322.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Νέα συμφωνία για συνεργασία στη Μεσόγειο υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, η συμφωνία για συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης αποδεικνύει ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης αλλά συνεργασίας.

Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου για συνεργασία στους τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, υπογράφηκε από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μοχάμεντ Ζάκι, σήμερα στο Κάιρο.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας παρέστησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ. Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο, βοηθό υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Ιχάμπ Νασρ (Ihab Nasr), Συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.

Οι ανωτέρω συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών.

Η Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας, διαμήνυσε μετά την υπογραφή της ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μάλιστα, ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι βασικός άξονας είναι πάντοτε η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του που παραβρέθηκε στην υπογραφή, από τους υπουργούς Άμυνας Ελλάδος και Αιγύπτου, Παναγιωτόπουλο και Ζάκι, διμερούς Συμφωνίας Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης. Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της Συμφωνίας, τόνισε πως έγκειται στο γεγονός ότι αποσκοπεί, διά μέσου της συνεργασίας των αρμοδίων αρχών των δύο χωρών, στη διάσωση ανθρώπινων ζωών οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποδεικνύουν την κοινή τους προσήλωση στην υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, σημείωσε.

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως η Συμφωνία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί – δεν αποτέλεσε ποτέ άλλωστε – εμπόδιο μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. «Αποτελεί γέφυρα μεταξύ των λαών των τριών αυτών ηπείρων» ανέφερε και έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνεχίζουν να εργάζονται με βάση αυτή τη φιλοσοφία και να δίνουν το σχετικό παράδειγμα και προς άλλες χώρες της Μεσογείου.

Τέλος, επισήμανε ότι αμέσως μετά θα υπογραφεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου και μία άλλη Συμφωνία, την οποία θα υπογράψει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης. Μια Συμφωνία η οποία θα επιτρέψει τη μεταφορά του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για την ελληνική οικονομία από τη φίλη χώρα της Αιγύπτου, προσέθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Γεραπετρίτης συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο της Αιγύπτου

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Η συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Γ. Βάντερπουλ, αναβάλλεται, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Υπέρ της παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης δηλώνει η Τεχεράνη

Το Ιράν δηλώνει τη στήριξή του σε κάθε πρωτοβουλία για την αυτοδιάθεση του παλαιστινιακού λαού και τον τερματισμό εγκλημάτων στη Γάζα, τονίζοντας ότι είναι έτοιμο να συμβάλει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σημαία Αιγύπτου αεροδρόμιο
ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Καμία θέση για τη Χαμάς στο μέλλον της Γάζας, λέει ο ΥΠΕΞ

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Χαμάς δεν θα έχει ρόλο στο μέλλον της Γάζας, σημειώνοντας ευρεία αραβική και μουσουλμανική συναίνεση, ενώ αναμένεται η απάντηση της Χαμάς στο ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ.