ΓΔ: 2560.34 0.91% Τζίρος: 296.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Dendias
Shutterstock

Ελληνική πρωτοβουλία για διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δ. Βαλκάνια

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία της ελληνικής διπλωματίας για διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πρωινό εργασίας υπουργών της ΕΕ που διοργανώνει ο Ν. Δένδιας.

Ξεκίνησε το άτυπο πρωινό εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις Βρυξέλλες.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Δένδιας αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά την διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσκεκλημένοι είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάϊ, ενώ στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν θετικά 20 ακόμη υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Η μεγάλη προσέλευση είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την διεύρυνση, αλλά και της αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Από τους παρευρισκόμενους τονίστηκε ο θετικός χαρακτήρας της ελληνικής πρωτοβουλίας, καθώς είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση που πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο σχετικά με την διεύρυνση, ανέφεραν.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής εκ μέρους της ελληνικής διπλωματίας είναι να δοθεί η ευκαιρία για μια γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με την διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά και των γαλλικών προτάσεων αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης.

Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπείται από τον αρμόδιο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, καθώς και από τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιτ.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει εμπράκτως την διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήδη από το 2003, όταν υιοθετήθηκε η ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ουρές στα αεροδρόμια λόγω νέου συστήματος στα σύνορα της ΕΕ, μέτρα εξετάζονται

Η ΕΕ αναγνωρίζει σοβαρά προβλήματα με το νέο σύστημα συνοριακών ελέγχων EES, που προκαλεί μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις έως 5 ώρες. Αύριο θα γίνει σύσκεψη με την αεροπορική βιομηχανία, ενώ η Κομισιόν στηρίζει τα κράτη μέλη.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας σε Κομισιόν: Απαιτούνται μέτρα για τη λειψυδρία στα νησιά

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν μέτρα για τη λειψυδρία στα νησιά, ενίσχυση υποδομών και νέες τεχνολογίες, ενώ αναδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον κύκλο του νερού.
Σχέδιο Ανάκαμψης Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία ζητά περικοπές στον 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Οι διαφωνίες για το ύψος του νέου 7ετούς προϋπολογισμού ΕΕ παραμένουν έντονες. Βόρειες χώρες αντιδρούν σε μεγάλη αύξηση, ζητώντας περικοπές. Η Ιρλανδική Προεδρία στοχεύει συμφωνία έως τα τέλη 2026, ώστε να αρχίσουν χρηματοδοτήσεις το 2028.
Νικόλας Φαραντούρης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Φαραντούρης απαντά για τη μετάθεση της συζύγου του στη ΜΕΑ

Ο Νικόλας Φαραντούρης τονίζει πως η απόσπαση της συζύγου του στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ ήταν απολύτως νόμιμη, καθώς πληροί όλα τα προσόντα και ανάγκες του φορέα, ενώ εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις και δημοσιεύθηκαν κανονικά.