H επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία, υπογραμμίζει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης που θέλοντας να καθησυχάσει και τις οικογένειες των ναυτικών που βρίσκονται όμηροι από τις ιρανικές δυνάμεις ανέφερε ότι «τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους».
Σε μήνυμα του ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε πως «το υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία».
Η κατάσχεση των ελληνικών δεξαμενόπλοιων, “Prudent Warrior” και “Delta Poseidon”, τα οποία κατευθύνονταν στις ΗΠΑ και στο διυλιστήριο της Motor Oil, αντίστοιχα, έγινε με επιτηδευμένα προκλητικό τρόπο από τις ιρανικές αρχές, με προσνήωση ελικοπτέρων ενώ έπλεαν σε διεθνή ύδατα, κάτι που χαρακτηρίσθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως πράξη πειρατείας.
Στόχοι της Τεχεράνης μπορεί να έγιναν δύο ελληνικής ιδιοκτησίας τάνκερ, όμως το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης του ισλαμικού καθεστώτος με την Ουάσιγκτον, τη στιγμή που έχουν βαλτώσει οι διαπραγματεύσεις με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι Ιρανοί φαίνεται ότι απάντησαν συμμετρικά στην πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών να δεσμεύσουν δύο τάνκερ που έπλεαν στη Μεσόγειο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κροατίας. Οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν από την Ελλάδα και την Κροατία να δεσμεύσουν τα δύο τάνκερ και προχώρησαν στην κατάσχεση των φορτίων τους. Σημειώνεται ότι το τάνκερ που δεσμεύθηκε στην Ελλάδα έφερε ρωσική σημαία.
Οι Αμερικανοί προχώρησαν σε αυτές τις κινήσεις για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του πετρελαϊκού εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο Ιράν. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, τα δύο φορτία πετρελαίου μεταφέρονταν για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης, που έχουν χαρακτηρισθεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.
Άγνωστο παραμένει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των Ιρανών σχετικά με τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, που παραμένουν υπό κράτηση στο Ιράν. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με αναλυτές, και στο βαθμό που η Τεχεράνη θα συνεχίσει να απαντά συμμετρικά στις κινήσεις των Αμερικανών, είναι να απελευθερωθούν τα πλοία, αφού πρώτα κατασχεθούν τα φορτία τους, όπως συνέβη και με τα δύο τάνκερ που μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο. Σε προηγούμενο επεισόδιο, πάντως, το 2019, όταν το Ιράν είχε κατασχέσει τάνκερ με βρετανική σημαία, το πλοίο κρατήθηκε στο Ιράν για δύο μήνες μέχρι να απελευθερωθεί.