ΓΔ: 2159.69 2.71% Τζίρος: 157.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:13:35
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
Φωτό: Γραφείο Πρωθυπουργού

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο πρωθυπουργός για υπογραφή 9 συμφωνιών

Στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα αποτελούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΑΤΕ και το επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων Mubadala που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα. 

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι Mohammed bin Zayed Al Nahyan, με κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι αυτή η συνάντηση σηματοδοτεί τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το Άμπου Ντάμπι.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και το επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων Mubadala που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα. 

Οι κυβερνητικές πηγές προσθέτουν ότι η συνάντηση θα επισφραγίσει και τη βούλησή τους για εμβάθυνση των σχέσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία και σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία, όπως οι ΑΠΕ, οι προηγμένες τεχνολογίες, η βιομηχανία, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα ΗΑΕ.

Αυτό θα σηματοδοτηθεί από μια σειρά συμφωνιών (9 συνολικά) που θα υπογραφούν από τους υπουργούς που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό (οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς και οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης).

Η επίσκεψη, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων που είχε επισφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2020 με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Εταιρικής Σχέσης και Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει τον ρόλο των δύο χωρών στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και την στρατηγική τους σχέση καθώς και τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ανοίγει συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο για την πυρηνική ενέργεια τόνισε τη στροφή της Ελλάδας στις ΑΠΕ και ανέφερε πως αυτές μας έκαναν εξαγωγείς ρεύματος. Επισήμανε ότι η πυρηνική ενέργεια επανέρχεται δυναμικά στην Ευρώπη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος για πυρηνική ενέργεια στο Παρίσι με 41 χώρες και Μητσοτάκη

Αύριο στο Παρίσι διεξάγεται σύνοδος κορυφής για την πυρηνική ενέργεια με 41 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης. Θα υιοθετηθούν κοινές δηλώσεις και θα γίνουν στρογγυλές τράπεζες συζήτησης.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη υπό Μητσοτάκη: Εντός εβδομάδας οι αποφάσεις για την οικονομία

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. Οι αποφάσεις για τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας θα οριστικοποιηθούν και ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.
Σαουδική Αραβία Άραμκο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Τέσσερα drones καταρρίφθηκαν κοντά σε πετρελαιοπηγή

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τέσσερα drones που κατευθύνονταν σε πετρελαιοπηγή στη Σέιμπα, στα σύνορα με τα ΗΑΕ. Το κοίτασμα δέχεται συχνά επιθέσεις από μη επανδρωμένα, ως αντίποινα λόγω της έντασης με το Ιράν.