«Πρασίνισμα» σε άλλο ένα ελληνικό νησί, στη λογική των GR-eco Islands, φέρνει το Μνημόνιο Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ειδικότερα την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar. Στόχος, η μετατροπή ενός ακόμα νησιού σε πρότυπο πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, ψηφιακών καινοτομιών και βιώσιμης κινητικότητας.
Ειδικότερα, όπως έγινε χτες γνωστό κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι όπου συναντήθηκε με τον διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan, η διμερής συνεργασία της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενισχύεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα από ένα Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και την Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λύσεων ενεργειακής απόδοσης στα οικολογικά νησιά.
Σε πρώτη φάση, η Masdar θα αναλάβει τη χρηματοδότηση ενός πιλοτικού υβριδικού έργου για τη μετατροπή ενός νησιού –που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί– σε μία αυτόνομη ενεργειακά και προηγμένη τεχνολογικά «πράσινη» κοινότητα. Στο σχέδιο αυτό, κατά το πρότυπο των GR-eco Islands, θα αξιοποιείται η αιολική και ηλιακή ενέργεια σε συνδυασμό με συστήματα μπαταριών για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας με στόχο στην παροχή «καθαρής ενέργειας» σε κομβικά για την κοινότητα κτήρια, όπως τα σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και ιατρικά κέντρα.
Παράλληλα, θα υπάρχουν σχεδιασμοί για έξυπνα συστήματα δημόσιου φωτισμού, λύσεις για τη «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων και μετατροπή των κατοίκων από καταναλωτές σε παραγωγούς ενέργειας, μέσω της αυτοπαραγωγής σε κάθε σπίτι. Σε δεύτερη φάση και αφού ολοκληρωθεί το πιλοτικό έργο θα αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει και σε μία σειρά «πράσινων» λύσεων στην παραπάνω λογική και σε άλλα ακόμα νησιά.
Η Masdar αποτελεί θυγατρική εταιρεία του επενδυτικού ταμείου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με στόχευση σε έργα με αειφόρο προσανατολισμό. Μέσω συνεργασιών, στοχεύει να υπερδιπλασιάσει ως το τέλος της δεκαετίας το χαρτοφυλάκιό της σε ΑΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη τον περασμένο Νοέμβριο η Χάλκη έγινε το πρώτο «πράσινο» νησί - GR-eco Island με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι παρεμβάσεις στο νησί της Χάλκης περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1MWp, για την παραγωγή πράσινης ενέργειας ικανής να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των κατοίκων, την αναβάθμιση του δημόσιου φωτισμού με «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης, καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογικές εφαρμογές για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μάθησης και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ είναι η προώθηση ανάλογων έργων σε 40 ακόμα μικρά ελληνικά νησιά με την προτεραιότητα να δίνεται στα μικρότερα, μη διασυνδεμένα νησιά.