ΓΔ: 2599.44 0.23% Τζίρος: 200.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
axtsioglou, bouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Αχτσιόγλου: Δεν έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα προστασίας από την ακρίβεια

Για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης αλλά και για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πολιτών μίλησε η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Η εκρηκτική ακρίβεια στην ενέργεια εκδηλώθηκε στη χώρα μας ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού, με ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο “Kontra Channel”. 

«Στην Ελλάδα λειτουργεί ένα καρτέλ παραγωγών ενέργειας το οποίο αισχροκερδεί και ο κ. Μητσοτάκης αντί να το χτυπήσει στη ρίζα του -με ελέγχους στην αγορά, με πλαφόν στις τιμές της χονδρικής και της λιανικής, με πλαφόν στα κέρδη και φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν σημειωθεί- το παρακολουθεί και αναρωτιέται αν υπάρχει αισχροκέρδεια», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση επιδοτεί την αισχροκέρδεια, έτσι οι πολίτες την πληρώνουν και από την τσέπη τους και διά του Κρατικού Προϋπολογισμού», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η ενεργειακή πολιτική του κ. Μητσοτάκη βάθυνε το πρόβλημα, γιατί επέλεξε να προσδέσει το ενεργειακό μείγμα της χώρας στο φυσικό αέριο, να προχωρήσει σε βίαιη και χωρίς εθνικό σχεδιασμό απολιγνιτοποίηση, να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ όπως μεθόδευε ήδη από το 2019».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «δεν έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα προστασίας των πολιτών από την ακρίβεια», γιατί «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει άλλες προτεραιότητες» και επισήμανε πως «αυτά που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει είναι η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτατα επίπεδα της ΕΕ, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να έχουν μία στοιχειώδη κάλυψη τα νοικοκυριά των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων που ξοδεύουν σχεδόν το σύνολο του εισοδήματός τους στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια».

Σχολίασε, τέλος, ότι «δεν μπορεί μία κυβέρνηση που έχει μειώσει τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και τον φόρο στα μερίσματα, που έχει καταργήσει τον φόρο στις γονικές παροχές των 1,6 εκατ. ευρώ, να λέει πως δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα γιατί θα ευνοήσει τους πλούσιους. Αυτό είναι καθαρή υποκρισία».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Επιθέσεις σε σαουδαραβικό αεροδρόμιο και εγκατάσταση Aramco

Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν επιθέσεις με drones σε αεροδρόμιο και εγκατάσταση της Aramco στη Νατζράν της Σαουδικής Αραβίας. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τη σαουδαραβική πλευρά μέχρι στιγμής.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Ζητάμε ανεξάρτητη αξιολόγηση του AntiNero, όχι κυβερνητική αυτοεπιβεβαίωση

Κριτική στο ΥΠΕΝ για το πρόγραμμα AntiNero ασκεί η ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν υλοποίηση έργου αλλά όχι αναγκαστικά την επιχειρησιακή, περιβαλλοντική και οικονομική αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.
Λάμπα και γραφήματα τιμών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο πλαίσιο κατά στρατηγικών κακοπληρωτών σε ρεύμα – Προστασία συνεπών

Το ΥΠΕΝ τροποποιεί τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών, προστατεύοντας συνεπείς καταναλωτές και ενισχύοντας την αγορά. Η απόφαση υπεγράφη και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ζαπορίζια: Εκτός εξωτερικής ηλεκτροδότησης ο πυρηνικός σταθμός

Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια, υπό ρωσική κατοχή, αποκόπηκε από την τελευταία εξωτερική παροχή ρεύματος, με αποτέλεσμα να λειτουργούν γεννήτριες ντίζελ. Η βλάβη σχετίζεται με στρατιωτικές ενέργειες, ανέφερε ο ΔΟΑΕ.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για έρευνες πετρελαίου και αερίου στη Συρία

Στο τηλεγράφημα για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Άγκυρας στη Συρία, ο όρος «μη δεσμευτική συμφωνία» αντικαταστάθηκε από «μνημόνιο κατανόησης» στην τελευταία παράγραφο.