ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκας. Πηγή: ΥΠΕΝ

Κ. Σκρέκας: Αναγκαία η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως η Ρουμανία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγό φυσικού αερίου στην ΕΕ και σημείωσε πως μπορεί να αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η διεθνής ενεργειακή κρίση, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία και η στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βουκουρέστι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον ομόλογό του, Βίργκιλ Ποπέσκου.

Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, την ολοκλήρωση του αγωγού IGB και την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.  

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στον Ρουμάνο ομόλογό του, το σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, μέσω της οποίας θα μπορούσε να μεταφερθεί πράσινη ενέργεια σε ευρωπαϊκές χώρες. Μετέφερε επίσης στον κ. Popescu, το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας, ενώ έκανε αναφορά στα σχέδια της ΔΕΗ να συμμετάσχει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στα Βαλκάνια.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο χωρών για την υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Επιπρόσθετα, τονίστηκε η σημασία των ΑΠΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε σταθερή βάση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε: «Στη συνάντηση που είχα με τον ομόλογό μου, Βίργκιλ Ποπέσκου, συζητήσαμε για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εξετάσαμε την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ. Η Ρουμανία είναι μια ισχυρή ενεργειακή δύναμη, καθώς είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητήσαμε επίσης, για την επίτευξη των κοινών κλιματικών μας στόχων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Μετέφερα στον κ. Ποπέσκου το ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών να επενδύσουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ της Ρουμανίας. Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και έντονης μεταβλητότητας στην αγορά ενέργειας, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια, προωθώντας τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για διαφανέστερη και δικαιότερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με σταθερά συμβόλαια για τα νοικοκυριά, μείωση κόστους, καλύτερη προστασία καταναλωτών και ενισχυμένη εποπτεία στην αγορά.
Σταύρος Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ευρωπαϊκή στήριξη πολιτών-επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση

Ο Στ. Παπασταύρου τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ΕΕ την ανάγκη για συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση στην ενεργειακή κρίση, ζητώντας στοχευμένη στήριξη μέσω ρήτρας διαφυγής και κοινή σύσκεψη με υπουργούς Οικονομικών. Προτάσεις στήριξαν 5 χώρες.
Σταύρος Παπασταύρου συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Στήριξη ΜμΕ με σεβασμό στα δημοσιονομικά όρια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε πως εξετάζονται μετρημένα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το ενεργειακό κόστος, εντός δημοσιονομικών ορίων, στο συνέδριο του energypress.
Πύργος Ηρακλείου υπό κατασκευή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηράκλειο: Ο Στ. Παπασταύρου επισκέφθηκε το νέο αεροδρόμιο υπό κατασκευή

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, παρευρέθηκε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Κρήτης στο νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου, τονίζοντας τη σημασία της αειφόρου ανάπτυξης.
Κέντρο δεδομένων servers
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Data centers: Ρεύμα από ΑΠΕ, υψηλές εγγυητικές, όροι σύνδεσης στο σ/ν του ΥΠΕΝ

Εγγυητικές επιστολές, αυστηρότερες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ηλεκτρικού χώρου, πλήρης κάλυψη του κόστους σύνδεσης και υποχρεωτική προμήθεια τουλάχιστον του 60% της ετήσιας κατανάλωσης από ΑΠΕ.
Σταύρος Παπασταύρου συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Μαζί με ΚΕΔΕ βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του Προεδρείου της ΚΕΔΕ για συνεργασία σε ενεργειακά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα. Συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδων εργασίας για την επιτάχυνση παρεμβάσεων.