Βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας στην οικονομία, την κοινωνία και την εκπαίδευση, όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Οικονόμου, κατά τη σημερινή, τακτική, ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτής της κυβερνητικής δέσμευσης «άνοιξαν σήμερα τα σχολεία σε όλη την επικράτεια, με επικαιροποιημένο -σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών- πρωτόκολλο. Ένα πρωτόκολλο που βασίζεται στους αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους. Αυτή άλλωστε είναι και η κυρίαρχη ευρωπαϊκή τάση, καθώς -παρά την έκρηξη των κρουσμάτων της Όμικρον- άνοιξαν από τις προηγούμενες ημέρες τα σχολεία στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Λετονία και την Ιρλανδία, ενώ σήμερα -μαζί με την Ελλάδα- άνοιξαν σε Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Σλοβακία, Πολωνία, Μάλτα, Κύπρο, Κροατία, Λιθουανία, Εσθονία, Τσεχία και Ρουμανία»
Σημείωσε ακόμη ότι «κρίνεται, άλλωστε, τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, ότι η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς. Ειδικότερα:
- Τα παιδιά στο σχολείο για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο, κρίνεται απαραίτητο να βρίσκονται μαζί με τους δασκάλους, τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία..
- Δεύτερον, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, που διασφαλίζεται στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.
- Και τρίτον, διότι η δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά, καθώς απλώνεται στα σχολεία ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας, τόσο με την τήρηση των κανόνων και των προστατευτικών μέτρων όσο και κυρίως με τη διενέργεια συστηματικών τεστ»
Συνεχίζοντας για το θέμα της έναρξης λειτουργίας των σχολείων, προσέθεσε ότι«διενεργήθηκαν μέχρι χθες τεστ σε 1,6 εκατομμύρια ανθρώπων. Έγινε ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού από αυτούς που έχει γίνει μέχρι τώρα. Έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί 15.547 κρούσματα. Τα πρόσωπα αυτά τα οποία είχαν βρεθεί θετικά, θα κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς της νόσου και ενδεχομένως θα προκαλούσαν 10πλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Άρα κάθε κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού των self test είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του ιού. Και να σημειωθεί ότι θα γίνουν και σήμερα τεστ για την πρόσβαση των παιδιών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία αύριο και θα διενεργηθεί ένα ακόμη επιπλέον τεστ αυτή την εβδομάδα».
Σε ό,τι αφορά τη δωρεάν διανομή των self test σημείωσε ότι «μετά από μια συντονισμένη προσπάθεια καταφέραμε: Να δοθούν έως χθες περισσότερα από 6,7 εκατ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών, δηλ. σε 1.342.000 δικαιούχους. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ, της τάξης του 90%, όταν όλες τις προηγούμενες φορές το maximum που φτάναμε ήταν το 70% και θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για την ανταπόκρισή της στο νέο πρωτόκολλο. Για πρώτη φορά παρέλαβαν έως και χθες self test σχεδόν 9 στους 10 δικαιούχους.
Υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν κατάφεραν να προμηθευτούν τα self test και σε αυτούς διατέθηκαν από τις Σχολικές Μονάδες σήμερα το πρωί. Σχολικές Μονάδες που είχαν πάρει έγκαιρα τις κατάλληλες οδηγίες για το πώς θα διαχειριζόμασταν τα προβλήματα αυτά. Άλλωστε μετά και από τις ενέργειες εφοδιασμού που έγιναν χθες το βράδυ και που θα συνεχίσουν να γίνονται υπολογίζεται ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο απόθεμα στις σχολικές μονάδες από τον απαιτούμενο για να καλυφθούν όσοι δεν έχουν προμηθευτεί τα δωρεάν self test.
Η Κυβέρνηση εποπτεύει στενότατα τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και θα κάνει το μέγιστο δυνατό, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τις οικογένειές τους. Προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες ημέρες. Άλλωστε κάθε εργασιακή δραστηριότητα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς, παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας της πανδημίας και της προσωρινής απουσίας μεγάλου αριθμού εργαζόμενων. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και εδώ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα σχολεία από σήμερα. Για αυτό και έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση- πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Ήδη από σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις.
Παράλληλα, η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις περιπτώσεις που θα αναστέλλεται προσωρινά η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά. Όποτε κλείνει ένα τμήμα είτε λόγω κορονοϊού είτε λόγω φυσικών καταστροφών ( σεισμός, χιόνι), αμέσως η εκπαιδευτική διαδικασία μεταφέρεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο 2023».
Για το ζήτημα των τεστ στη χώρα μας ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «βασική παράμετρος του σχεδίου ανάσχεσης της πανδημίας και πορείας μας μέσα σε αυτήν με ασφάλεια είναι η διενέργεια μαζικότατων διαγνωστικών ελέγχων. Η Ελλάδα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC- βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό. Πραγματοποιούνται καθημερινά, απολύτως δωρεάν -και επομένως χωρίς να χρειάζεται συνταγογράφηση- rapid και PCR test από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ -περίπου 190 σημεία καθημερινά σε όλη τη χώρα- αλλά και στα Νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα διατίθενται δωρεάν εκατομμύρια self test, όχι μόνο στους μαθητές, αλλά και σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Ήδη για την διενέργεια δωρεάν self, rapid και PCR test έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 320 εκατ.».
Νέο πακέτο 400 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων
Σχετικά με την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η χώρα μας -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- συνεχίζει να αντιμετωπίζει την παγκόσμια έκρηξη στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προκαλεί αναταράξεις στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μπροστά στη νέα αυτή εξωγενή πρόκληση, η Κυβέρνηση, υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για προστασία του καταναλωτή, συνεχίζει -για πέμπτο μήνα- να στηρίζει την ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.
Για το σκοπό αυτό, έχουμε διαθέσει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ. Από αυτόν, μάλιστα, το μήνα επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες και σε όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις, από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες μέχρι τις μεγαλύτερες, διαθέτοντας για τον Ιανουάριο, άλλα 395 εκατ. ευρώ. Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων, που περιλαμβάνει πλέον και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Αλλά και για να μην αυξηθεί και, κυρίως, για να μην περάσει το κόστος παραγωγής στις τιμές των προϊόντων, στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα αυτό -όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός- θα πλαισιωθεί σύντομα και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας και θα προβλέπει επιδότηση για την αντικατάσταση των παλαιών πιο ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται».
Ειδική αναφορά πραγματοποίησε και για το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι «παρά το δυσχερές διεθνές περιβάλλον, η Κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στην πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που έχει ως βασικούς πυλώνες την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και την τόνωση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Μετά από έγκριση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, εντάσσονται στο Ταμείο ακόμη 55 έργα, προϋπολογισμού 3,35 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για 8 έργα που αφορούν στην πράσινη μετάβαση προϋπολογισμού 1,76 δισ. ευρώ. Τρία έργα για την Ψηφιακή μετάβαση προϋπολογισμού 185,19 εκατ. ευρώ. Εικοσιένα έργα για την απασχόληση, τις δεξιότητες και την Κοινωνική Συνοχή, ύψους 1 δισ. ευρώ. Και 23 έργα που αφορούν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας 397,82 εκατ. ευρώ. Συνολικά έως τώρα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 103 έργα με συνολικό Προϋπολογισμό πάνω από 6 δισ. ευρώ.Τα έργα αυτά δημιουργούν ένα σημαντικό αναπτυξιακό πλεόνασμα, το οποίο μεταφέρεται άμεσα, με ενδιάμεσες πολιτικές, στην κοινωνία και μετατρέπεται σε κοινωνικό κεκτημένο ευημερίας».