ΓΔ: 2281.99 0.13% Τζίρος: 29.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:50:43

Μ. Κατρίνης: Με αργά βήματα και υψηλό κόστος ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως οι Έλληνες πληρώνουν πολύ ακριβά τη χρήση δεδομένων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Το γεγονός πως η ψηφιακή αναβάθμιση για τον απλό πολίτη αλλά και τις επιχειρήσεις προχωράει με πολύ αργά βήματα και υψηλό κόστος σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης που τονίζει ότι η κυβέρνηση παραδίδει το έργο του Κτηματολογίου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μιλάμε για αναβάθμιση ή επιτάχυνση ή εκσυγχρονισμό του, αλλά για κλείσιμο των περιοχών υπό κτηματογράφηση».   

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση «που η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε μαγική λέξη», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ έθεσε κάποια βασικά ζητήματα που σχετίζονται με :

  • τις ψηλές χρεώσεις για τη χρήση δεδομένων, καθώς οι Έλληνες πληρώνουν πολύ ακριβά, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ
  • τις χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης, με την Ελλάδα να είναι στην τελευταία θέση της ΕΕ
  • τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που αποτελεί τη βασικότερη τεχνολογία στρατηγικής σημασίας που αναμένεται να φέρει θεμελιώδεις αλλαγές, δεδομένου ότι θα εξελιχθεί σε βασικό μοχλό ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αλλά και αναβάθμισης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα

Θυμίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει εδώ και ένα χρόνο διευκρινίσεις από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΕΕΤΤ για το υψηλό κόστος χρήσης δεδομένων, χωρίς να λάβει επαρκείς απαντήσεις.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε και στο ταμείο ‘’Φαιστός’’ το οποίο θα αξιοποιήσει χρήματα από τη δημοπρασία συχνοτήτων 5G, χωρίς να έχει διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον για τις δράσεις και τις επιλογές του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η κυβέρνηση ασχολείται περισσότερο με τη διαφήμιση παρά με την ουσία του μελλοντικού ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, χωρίς να διασφαλίζει όμως τη χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή, καθώς λόγω του υψηλού κόστους θα αποτελεί ένα είδος πολυτελείας για τα νοικοκυριά».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργάνη πλήκτρο πληροφορικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε πλήρη λειτουργία το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από σήμερα με λιγότερη γραφειοκρατία

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε το νέο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που φέρνει ψηφιακή αναβάθμιση στην αγορά εργασίας, διευκολύνοντας επιχειρήσεις και εργαζομένους, με μείωση γραφειοκρατίας και ενίσχυση της διαφάνειας.
Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Τεχνολογία και ΤΝ η νέα μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την τεχνολογία, χάρη στις ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές της υποδομές, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο Δ. Παπαστεργίου.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μία στις δύο ΜμΕ επενδύει στην ΤΝ, αλλά υστερεί στην υλοποίηση

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δοκιμάζουν AI, αλλά υστερούν σε οργανωμένες δομές και γνώση. Μόνο 9% έχει θεσμοθετημένο ρόλο για ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ το 50% δηλώνει έλλειψη εμπειρίας. Απαιτείται εθνικό σχέδιο δράσης για ουσιαστική υιοθέτηση.
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες δυνατότητες στην εφαρμογή ΑΑΔΕ για δηλώσεις φόρου πλοίων β’ κατηγορίας

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ψηφιακή εφαρμογή για δηλώσεις φόρου πλοίων β' κατηγορίας, επιτρέποντας υποβολές από το 2024 και μετά, με τροποποιημένους συντελεστές φορολόγησης σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η νέα ψηφιακή Ελλάδα με τεχνητή νομημοσύνη, Cloud και μεγάλες τομές

Με τεχνητή νοημοσύνη, υποδομές Cloud, κυβερνοασφάλεια και μεγάλες θεσμικές τομές, η Ελλάδα περνά σε ώριμη φάση ψηφιακού μετασχηματισμού, αναβαθμίζοντας κράτος, οικονομία και καθημερινότητα πολιτών.