Τα βέλη προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, κατά την συζήτηση για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέροντας πως ελάχιστες αναλογικά είναι οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα σημείωσε πως δεν πρέπει το Ταμείο Ανάκαμψης να αποδειχθεί εργαλείο αφανισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα.
Καυτηριάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα που σχετίζεται με την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας, ο κ. Κατρίνης δήλωσε πως «αντί διαλόγου και συναίνεσης, η κυβέρνηση επέλεξε να μη γίνει δημόσια συζήτηση ούτε διαβούλευση, πέρα από κάποιες τυπικές προσκλήσεις σε συγκεκριμένους φορείς».
Παράλληλα, τόνισε ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε έχει κυρίως μεταπρατικό και όχι αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς δεν θα υπάρξει διάχυση των πόρων, αφού θα ξοδευτούν εντός ενός κλειστού οικονομικού και επιχειρηματικού κύκλου, που μέλη του έχει τους λίγους και καλούς, με τους οποίους η κυβέρνηση έχει επιλέξει να συνομιλεί και να συνεργάζεται.
Επισημαίνει επίσης ότι η ρευστότητα και τα δάνεια θα συνεχίσουν να είναι άγνωστα προϊόντα για τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες ή τους βιοτέχνες, που μετά τον αποκλεισμό τους από τη ρευστότητα των τραπεζών, αποκλείονται και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Να σημειωθεί ότι μόνο 30.000 από τις 400.000 επιχειρήσεις και τα 830.000 ενεργά επιχειρηματικά ΑΦΜ έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.
Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τονίζει πως η χώρα μας εμφανίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «αυτή η επισήμανση από μόνη της κατεδαφίζει το πανηγυρικό αφήγημα που καλλιεργείται από την Kυβέρνηση για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Αναφέρθηκε, επίσης, στο σαφές πλαίσιο που θέτει το Συμβούλιο της Ε.Ε. για την υλοποίηση του σχεδίου, αφού η ίδια η απόφαση μιλά για επίτευξη συνετών δημοσιονομικών θέσεων και διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, υπενθυμίζοντας ότι μετά το 2022 θα επανέλθουμε στο καθεστώς επίτευξης δυσβάσταχτων δημοσιονομικών στόχων, για τους οποίους η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει θέσει αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ενός βίαιου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με την εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».