ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Θανάσης Κοντογεώργης πορτρέτο
Ο Θανάσης Κοντογεώργης σε υπηρεσιακό γραφείο, μπροστά από ελληνική σημαία.

Κοντογεώργης: Νέο πλαίσιο για ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ έως το τέλος Δεκεμβρίου

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θ. Κοντογεώργης ανέλυσε τις αλλαγές σε ΟΠΕΚΕΠΕ και Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας την ανάγκη ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ενίσχυσης της άμυνας.

Στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στον «Αθήνα 9,84» βρέθηκαν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Κοντογεώργης χαρακτήρισε τη διαδικασία αναδιοργάνωσης ως «μια μεγάλη αλλαγή εν κινήσει». 

Επισήμανε ότι έχουν αποκαλυφθεί σημαντικές παθογένειες και τόνισε πως η διαδικασία αυτή είναι απαιτητική, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις. Ωστόσο, υπογράμμισε πως μέσα από τις αλλαγές θα διαμορφωθεί το πραγματικό σώμα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός παρουσίασε τα τρία βασικά ορόσημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους. 

Πρώτον, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί η πρόταση για το νέο σύστημα ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων, σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Δεύτερον, το νέο πλαίσιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΑΑΔΕ θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Τρίτον, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στόχος είναι να καταβληθούν οι προκαταβολές των βασικών ενισχύσεων, μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων.

Αναφορικά με το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι η σχετική συζήτηση έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Νίκου Δένδια. Υπογράμμισε πως θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη του μνημείου, στο πλαίσιο των απαραίτητων ενεργειών για την προστασία και ανάδειξή του.

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε τη νέα βιοκλιματική όψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως «πραγματικό στολίδι» και εκτίμησε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα ληφθούν και για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Τόνισε ότι «αυτά που μας ενώνουν δεν χρειάζεται να αποτελούν πεδία αντιπαράθεσης».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έγινε εκτενής αναφορά στην τελευταία αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 Ο κ. Κοντογεώργης επισήμανε πως βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το αναθεωρημένο σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα και να εγκριθεί τον Δεκέμβριο. Διαπιστώνεται πρόοδος τόσο στις επενδύσεις όσο και στις μεταρρυθμίσεις που απομένουν για το Ταμείο.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι στη διάρκεια της διαδικασίας προέκυψαν αρκετές νομικές δυσκολίες, διαγωνισμοί και ενστάσεις, γεγονός που οδήγησε σε αναθεωρήσεις. Ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα αναλάβει περιττά ρίσκα και θα προχωρήσει μόνο σε όσα είναι απολύτως απαραίτητα και κρίσιμα το επόμενο διάστημα.

Με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Piotr Serafin στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στην ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση της ανταγωνιστικότητας, με βάση και τις συστάσεις Ντράγκι, καθώς και στην ενίσχυση των πόρων για την άμυνα. 

Τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει τη δική της στρατηγική αυτονομία, ενώ αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες για την αμυντική βιομηχανία.

Επεσήμανε επίσης τη σημασία των πόρων συνοχής για τις κοινωνίες, καθώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα έτη 2025 και 2026 δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικούς τομείς, όπως το νερό, οι ενεργειακές διασυνδέσεις και οι υποδομές. Για τον λόγο αυτό, ο πυλώνας της Συνοχής παραμένει ιδιαίτερα σημαντικός για τη χώρα.

Τέλος, ο υφυπουργός ανέφερε πως είναι «πολύ πιθανό» τα θέματα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2027.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα Αριστερά εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά: «Σκάνδαλο» η μη εμφάνιση Ξυλούρη στην Εξεταστική Επιτροπή

Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει οργανωμένη προσπάθεια να μην εμφανιστεί ο μάρτυρας «Φραπές» στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο και υποβάθμιση του θεσμού της Βουλής από τη στάση κυβέρνησης και επιτροπής.
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης για ΟΠΕΚΕΠΕ, ξεκινούν οι πληρωμές αγροτών

Ο Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε την έγκριση του σχεδίου δράσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή βασικής ενίσχυσης και προγραμμάτων έως το τέλος του έτους. Έμφαση δίνεται στη διαφάνεια, τους ελέγχους και τη στήριξη κτηνοτρόφων.
Μιλένα Αποστολάκη έξοδος κτιρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολάκη: Μεθόδευση για να μη μιλήσει ο Ξυλούρης στην Επιτροπή

Μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η Μιλένα Αποστολάκη κατηγορεί τη διαδικασία ως «μεθόδευση» ώστε να μην απαντήσει ο Γ. Ξυλούρης για τις πολιτικές του διασυνδέσεις.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ζητά βίαιη προσαγωγή Ξυλούρη στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση προσαγωγή του Γ. Ξυλούρη στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατηγορώντας τη ΝΔ για συγκάλυψη και θέτοντας ερωτήματα για σχέσεις, παρεμβάσεις και στοιχεία της υπόθεσης.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάθεση Τζεδάκη: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρμόδιος για την καταμέτρηση των ζώων

Ο Σταύρος Τζεδάκης δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή πως αρμόδιος για την καταμέτρηση των ζώων και τις επιδοτήσεις είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι η Περιφέρεια, ενώ τόνισε πως δεν έχει ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για τέτοια θέματα.
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Εθνική προτεραιότητα η στήριξη κτηνοτρόφων και μέτρα για ευλογιά

Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την ευλογιά αποτελεί εθνική προτεραιότητα, παρουσιάζοντας αφορολόγητες ενισχύσεις, διάθεση κτηνιάτρων και αυστηρά υγειονομικά μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.