Ικανοποιημένος αναφορικά με τον τρόπο που έγινε το άνοιγμα του λιανεμπορίου τις δύο πρώτες μέρες, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι μέχρι τις 10 Μαΐου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις της εστίασης, έτσι ώστε να κάνουν τη σχετική αίτηση.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε τα εξής: «Οι πρώτες δύο μέρες έχουν κινηθεί σωστά, τα μέτρα έχουν τηρηθεί, έχουμε κάνει πάρα πολλούς ελέγχους, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Θέλω δημοσίως να εξάρω όλο τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες καθώς η εικόνα των δύο πρώτων ημερών είναι εικόνα ευταξίας και ευρύθμου λειτουργίας της αγοράς. Αν συνεχίσουμε έτσι, όλα θα πάνε καλά».
Παράλληλα, όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, δηλαδή σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ανέφερε τα ακόλουθα: «Πράγματι, οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη και στην Αχαΐα βρέθηκαν σε μία πολύ μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη. Στο μέτρο που αυτό είναι δική μου ευθύνη, ως αρμοδίου Υπουργού, τους ζητώ συγνώμη. Το να υποστηρίζει κάποιος βάσιμα ότι η κυβέρνηση είχε κάποιο συμφέρον να κλείσει κάπου καταστήματα είναι σχεδόν κωμικό».
Επιπλέον, σχετικά με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, σημείωσε ότι: «Από την περασμένη εβδομάδα ήταν να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, κυρίως διότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν αγοράσει μηχανήματα ιονισμού αέρα, έχουν βάλει σεκιούριτι σε εισόδους, έχουν γενικά μεγάλη τήρηση μέτρων. Το δικό μας αίτημα είναι να ανοίξουν, αν φυσικά η επιτροπή το επιτρέψει».
Εκτός αυτού, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο μετακινήσεων το Πάσχα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι: «Mε την κατάσταση της πανδημίας ως έχει σήμερα και με την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε στους εμβολιασμούς και στα self test, το να κάνουμε πρόβλεψη για το τι θα γίνει τρεις εβδομάδες μετά είναι σαν να μιλάμε για το 2050. Σε λίγες μέρες, όταν θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα των πραγμάτων, θα μπορούμε να το συζητήσουμε».
Για την εστίαση
Αναφερόμενος στο θέμα της εστίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνισε ότι: «Εμείς δουλεύουμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης και ήδη κάναμε τις σχετικές κοινοποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμά μας αναφορικά με την επιδότηση της επανεκκίνησης της εστίασης. Πιστεύω ότι μέχρι τις 10 Μαΐου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να μπορούν οι επιχειρήσεις της εστιάσεως να μπουν, να κάνουν την αίτηση και να πάρουν τα χρήματά τους άμεσα για την επανεκκίνηση».
«Σίγουρα θα ήταν πάρα πολύ καλό και για την τουριστική μας βιομηχανία, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός να ανοίξουν τα εστιατόρια. Αυτό όμως θα το εξετάσουμε πάλι με την Επιτροπή και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Για τα self-tests και τις αντιδράσεις
Σχολιάζοντας, επίσης, τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει αναφορικά με τη διαδικασία διανομής των self-test, είπε: «Δεν έχω ασχοληθεί με το τεχνικό σκέλος των self-tests παρά μόνο με τη διαδικασία των διαγωνισμών και τα χρήματα. Όλα αυτά ήταν γνωστά, αναρτημένα στον διαγωνισμό. Δεν έχω καταλάβει γιατί γίνεται όλη αυτή η φασαρία. Η διαδικασία της προκήρυξης του διαγωνισμού, της αγοράς και της διανομής των self tests και της δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στα δικά μου μάτια φαντάζει σαν θαύμα για το ελληνικό δημόσιο. Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Όλα κύλησαν ρολόι. Το ελληνικό κράτος κινήθηκε με ρυθμούς που εγώ δεν πίστευα ότι μπορούσε να έχει».
«Οι φαρμακοποιοί, αυτή τη στιγμή, είναι συνεργάτες του κράτους σε μια μεγάλη προσπάθεια. Τους σέβομαι, τους υπολήπτομαι. Η Κυβέρνηση -κατά τη γνώμη μου σωστά- θα αξιοποιήσει το πλεονέκτημα ότι η Ελλάδα έχει 12.000 φαρμακεία, τα περισσότερα σε όλη την Ευρώπη. Κάποτε αυτό μας έλεγαν ότι είναι μειονέκτημα, τώρα στην πανδημία μπορεί να είναι μεγάλο πλεονέκτημα».
«Εμπιστευόμαστε τους φαρμακοποιούς, είναι και αυτοί λειτουργοί της υγείας και ενδιαφέρονται όσο όλοι μας να νικήσουμε την πανδημία. Σε αυτή τη μάχη κατά της πανδημίας θα βάλουν και αυτοί πλάτη, όπως όλοι μας, στο μέτρο του εφικτού», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.