ΓΔ: 2120.82 -0.13% Τζίρος: 151.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Pelwni, kibernisi, kivernisi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Στήριξη από Μαξίμου στη Μενδώνη: «Ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός»

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, τόνισε ότι η κα Μενδώνη είναι μία «καλή υπουργός» η οποία έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού.

Την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού έχει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όπως τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Αναφερόμενη στις δηλώσεις της κας Μενδώνη για τον πρώην πρόεδρο του Εθνικού Θεάτρου, Δ. Λιγνάδη, ο οποίος έχει προφυλακιστεί κατηγορούμενος για σεξουαλικές επιθέσεις, η κα Πελώνη υποστήριξε ότι «ήταν μία ατυχής έκφραση. Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη...Ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός, όπως ήταν αυτός, δε συνιστά λόγο αποπομπής. Η κυβέρνηση στηρίζει την κυρία Μενδώνη. Είναι μία καλή υπουργός με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού...».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη μια σειρά από αποτρόπαιες πράξεις που έρχονται στο προσκήνιο μετά τις θαρραλέες καταγγελίες θυμάτων» και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό, να μη φοβηθεί».

«Η έκρηξη του μίτου στη χώρα μας έγινε μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σε ημερίδα με τον τίτλο ‘Σπάσε τη σιωπή' που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια γενναία πράξη για την οποία τη συνεχάρη ο πρωθυπουργός ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν περιστατικά καταχρηστικής βίας και κακοποίησης και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη», σημείωσε

Τόνισε επίσης χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Η ελληνική κοινωνία είναι κοινωνία αρχών και αξιών που απορρίπτει κάθε μορφή βίας και κακοποίησης απ' όποιον κι αν προέρχεται. Ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το κράτος δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων αντί της σιωπής και της συγκάλυψης. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν. Και να προληφθούν και αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί αστόχαστα και χωρίς συνέπειες να περνά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές».

Όπως είπε η κ. Πελώνη «η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ήδη ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Κυβερνητικό συμβούλιο την Τετάρτη - Συζήτηση την Πέμπτη στη Βουλή 

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην οικονομία, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως «καθώς συνεχίζονται οι περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα η κυβέρνηση επεκτείνει και διευρύνει τα μέτρα στήριξης στους ανέργους, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Διατέθηκαν ήδη 24 δισ. ευρώ το 2020 και έχουν προγραμματιστεί επιπλέον μέτρα 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Πέρα απ' αυτά δρομολογείται η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» που θα παρέχει επιδότηση για διάστημα 8 μηνών, μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων, που θα φτάνει στο 90% για συνεπείς δανειολήπτες και έως το 80% της δόσης για μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και ελεύθεροι επιχειρηματίες που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια».

Πρόσθεσε ακόμη πως «από σήμερα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τη νέα δράση του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), «e-λιανικό», που αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop). Δικαιούχοι της δράσης είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από τις 18 Μαρτίου 2020 και μετά».

Κλείνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, λέγοντας:

  • «Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα παρουσιαστούν σημαντικά νομοσχέδια, όπως το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού Δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων τέκνων, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία.
  • Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.
  • Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Την Σύνοδο θα απασχολήσουν κυρίως η τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας COVID-19, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, καθώς και οι σχέσεις με τη ‘Νότια Γειτονία'».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κυβέρνηση σε πίεση, το «άγγιγμα» του ΜΙΔΑ ο φορέας ακινήτων και η CRC

Η καθόλου εορταστική διάθεση στην κυβέρνηση, ποια είναι η CRC που διεκδικεί το Φορέα Ακινήτων, ποιοι ενδιαφέρονται για το Λιμάνι του Λαυρίου, πόσα εξοικονομεί το Δημόσιο από την Εγνατία και το άγγιγμα του ΜΙΔΑ στα ακίνητα.
Σωκράτης Φάμελλος χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δείχνει αδιαλλαξία παρά τη στάση των αγροτών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαλλαξία, τονίζοντας ότι οι αγρότες δείχνουν καλή θέληση ανοίγοντας τα μπλόκα ενόψει των γιορτών και καλεί τον πρωθυπουργό να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ολοκληρώνονται πληρωμές 3,8 δισ. ευρώ προς αγρότες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι εντός της επόμενης εβδομάδας ολοκληρώνονται οι πληρωμές 3,8 δισ. ευρώ προς τους αγρότες, τόνισε τη σημασία της οδικής ασφάλειας και επανέλαβε τη δέσμευση για διάλογο χωρίς υποχωρήσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Ανοιχτοί στο διάλογο, όχι στο παράλογο» για τα αιτήματα αγροτών

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανασκόπησε την εβδομάδα με έμφαση στον Προϋπολογισμό 2026, τις αυξήσεις και μειώσεις φόρων, την προπληρωμή συντάξεων και έξι νέες παρεμβάσεις για το στεγαστικό, στοχεύοντας στην ουσιαστική στήριξη πολιτών και οικονομίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η στήριξη Ουκρανίας δεν έχει δημοσιονομικό κόστος για τα κράτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στη στήριξη της Ουκρανίας, το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης, τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα αγροτικά αιτήματα.