ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο θέτει εκ νέου ο Ακάρ

Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο έχοντας παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων σε νησιά του Αιγαίου, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπ. Άμυνας.

Σε μία ακόμη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο προχώρησε ο Τούρκος υπ. Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας ( ΤUSAS) και αναφέροντας ότι η Ελλάδα κακώς θεωρεί ως πρόκληση της εργασίες που πραγματοποιεί το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Το να αντιμετωπίζεις αυτές τις έρευνες ως λόγο αύξησης της έντασης είναι πραγματικά ασύμβατο με τους ηθικούς κανόνες», υποστήριξε, ενώ προσέθεσε ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. 

Αναφερόμενος στα νησιά του Αιγαίου υποστήριξε ότι «παραβλέπουν τις κινήσεις  και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει  δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας. Κάνουν όλο και πιο επιθετικές κινήσεις ενώ εμείς τείνουμε χείρα φιλίας. Είμαστε υπέρ των πολιτικών λύσεων, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουμε δείξει ότι έχουμε καλές προθέσεις, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τους Έλληνες. Θέλουμε  όλοι να το κατανοήσουν αυτό». 

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας και Κύπρου σημείωσε ότι «στην Κύπρο πρέπει να δουν και να αποδεχθούν την παρουσία των Τούρκων η οποία διαρκεί εδώ και πολλούς αιώνες. Πρέπει να τους δώσουν τα δικαιώματά τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόρα Μπακογιάννη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή συνεδρίαση Βουλής και Ιταλικής Γερουσίας για Τουρκία – Μπακογιάννη: Δεν αγνοούμε τις εξελίξεις

Ελλάδα και Ιταλία επιβεβαίωσαν τον στρατηγικό τους ρόλο ως πυλώνες σταθερότητας στη Μεσόγειο, κατά τη συνάντηση επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας τους στις σύγχρονες προκλήσεις.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Το καλώδιο πρέπει να προχωρήσει, όχι μόνο επικοινωνία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως μετά την εισβολή του Πούτιν χάθηκαν ευκαιρίες για ενίσχυση της αλληλεγγύης στα σύνορα ΕΕ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με ΕΕ και ΗΠΑ για Τουρκία.
Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ελλάδα ο διοικητής της 1ης Τουρκικής Στρατιάς για μέτρα εμπιστοσύνης

Ο αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος υποδέχθηκε τον διοικητή της 1ης Στρατιάς Τουρκίας, στρατηγό Bahtiyar Ersay, στις 17 Ιουνίου, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας για το 2024.
Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπανδρέου: Αναγκαία η ουσιαστική αλλαγή στάσης της Τουρκίας για την ΕΕ

Ο Ν. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για Τουρκία, σημειώνοντας πως αναδεικνύει τις παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και αυταρχισμό στην Τουρκία.