ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
mitsotakis, bouli, koronoios
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Κυρ. Μητσοτάκης: Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες, ίσως τον Ιανουάριο το εμβόλιο

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων και ασκώντας έντονη κριτική στην αντιπολίτευση.

Για την κρισιμότητα των επόμενων 10 ημερών, τονίζοντας πως ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται και σημειώνοντας ότι η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Ολομέλειας για την κατάσταση της πανδημίας.

«Πρώτος σταθμός μας θα είναι οι γιορτές. Αν πετύχουμε θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας».

«Θα παρακαλούσα αυτά τα μέτρα να τα στηρίξουν όλοι», τόνισε επισημαίνοντας ότι «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες».

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι μία εταιρεία έχει ήδη εξαγγείλει ότι το εμβόλιο της δεν είναι απλά ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό. «Εκτιμώ ότι και άλλες εταιρείες θα προβούν σε αντίστοιχες εξαγγελίες» τόνισε. 

«Το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή εμβολιασμού είναι ανοικτοί να ακούσουν πως το σχέδιο μπορεί να γίνει καλύτερο και αποτελεσματικότερο» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Να πείσουμε ότι από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμο, πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Δεν πρόκειται να πάμε σε κανενός είδους υποχρεωτικό εμβολιασμό».

«Θα έχουμε εμβόλια στη διάθεση μας, ενδεχομένως από τον Ιανουάριο. Γνωρίζουμε ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής υπάρχει ένα εμβόλιο που είναι το μόνο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτή την πρωτοφανή κρίση».

Σημειώνοντας ότι ευθύνη της κυβέρνησης είναι να προστατεύει όλη τη χώρα, είπε πως «ο στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου lockdown», αλλά, «έπρεπε εμείς, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες. την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο 2ο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

«Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα. Να πάρουμε τοπικά, προσωρινά στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες γρήγορης έξαρσης του ιού. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», πρόσθεσε. 

«Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση. Διότι εκτός από την εφαρμογή τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Άλλα ισχύουν σε αναταραχή, άλλα σε τρικυμία, άλλα σε τσουνάμι. Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια αλλά προδόθηκαν από συμπεριφορά κάποιων» είπε και συμπλήρωσε. «Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού. Το λέμε για να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων».

«Είδαμε τις τελευταίες 10 ημέρες μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα πάνω από 1.000 ασθενείς και μπορεί πάνω από 100 να χρειαζόντουσαν ΜΕΘ».

Ωστόσο, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες. Δυστυχώς κάποιοι θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κάποιοι θα καταλήξουν. Δεν έχει βρεθεί ένας υπουργός υγείας στην Ευρώπη ο οποίος να μην έχει καταλήξει στην ίδια διαπίστωση. Όσες μονάδες κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας».

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει». 

«Φαντάζομαι σε λίγο θα ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Παντού στο κόσμο υπάρχει το υπερκείμενο καλό και η ανάγκη να συνοδεύεται από δημιουργικές προτάσεις», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. 

«Να τοποθετηθούν όλοι. Έπρεπε ή δεν έπρεπε να πάμε σε lockdown τώρα; Έπρεπε να πάμε νωρίτερα; Έπρεπε να στηρίξουμε την οικονομία με ένα έκτακτο πακέτο μέτρων; Πρέπει ή δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς; Ποιος έχει το πάνω χέρι; Ο κ. Ξανθός; Ο κ. Πολάκης;», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι πολίτες έχουν ανάγκη από συμπόνια, η πολιτεία την ψύχραιμη κριτική των αντιπάλων και όχι από ανοησίες, γιατί περί ανοησιών πρόκειται τα όσα ακούσαμε για την τηλεκπαίδευση. Εν μέσω πανδημίας κάποιοι μιλούν ακόμα και για πορεία πολυτεχνείου, ρισκάροντας να μετατρέψετε μια πορεία τιμής, σε πορεία πόνου προς τις μονάδες εντατικής. Να δηλώσουμε ότι δεν θα συμμετέχετε σε καμία πορεία και δεν ενθαρρύνετε κανέναν να βρεθεί στο δρόμο και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και αυτοί που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κακοστημένη η παράσταση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή

«Επί της ουσίας, η κακοστημένη παράσταση του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μια απόπειρα επίλυσης των δικών του εσωκομματικών ζητημάτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.