ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης με φόντο την ελληνική σημαία.

Η Ελλάδα προωθεί νέο σχήμα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα σχεδιάζει το σχήμα 5Χ5 με Κύπρο, Αίγυπτο, Τουρκία και Λιβύη, εστιάζοντας σε ζητήματα μετανάστευσης, περιβάλλοντος και θαλασσίων ζωνών.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που σχολίασαν τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Όπως επισημάνθηκε, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για την εξωτερική πολιτική, αναφέρθηκε σε νέα ελληνική πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συνάντησης παράκτιων χωρών της περιοχής. Η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τριμερή και πολυμερή περιφερειακά σχήματα συνεργασίας με χώρες που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Αυτή η προσέγγιση θεωρείται σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ, λόγω των σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση για ένα Πολυμερές Σχήμα 5Χ5 περιλαμβάνει πέντε χώρες – την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Τουρκία και τη Λιβύη – και πέντε θεματικές ενότητες. Αυτές αφορούν το μεταναστευτικό, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη συνδεσιμότητα, τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών και την πολιτική προστασία. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα διερευνήσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές υλοποίησης ενός τέτοιου σχήματος, εξετάζοντας αν μπορεί να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Οι διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση και ισχυρό διεθνές και περιφερειακό διπλωματικό αποτύπωμα, διαθέτει ισχυρή οικονομία και ένοπλες δυνάμεις. Όπως τόνισαν, η χώρα επιδιώκει τη συνεννόηση με όλα τα γειτονικά κράτη, προωθώντας την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα συνδέει ενεργειακή και εξωτερική πολιτική με επιτυχία

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο της Αντιγόνης Πανέλλη και απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη για την κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια, υπογραμμίζοντας τη σημασία των αλλαγών στον τομέα αυτό.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Σεβασμός στη δικαιοσύνη είναι η τήρηση των αποφάσεών της

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή για το σκάνδαλο υποκλοπών και το υψηλό κόστος ενέργειας, χαρακτηρίζοντας τη δικαστική απόφαση μεγάλη ήττα του παρακράτους και ζητώντας ουσιαστική έρευνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης απαντά αύριο σε ερώτηση Ανδρουλάκη για ενεργειακή ασφάλεια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή, αύριο στις 9:30 πμ, σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια, με έμφαση στην ακρίβεια και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια αύριο δύο συμφωνίες στρατιωτικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Στην Ολομέλεια εισάγονται δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για στρατιωτική εκπαίδευση, που προβλέπουν ανταλλαγή αξιωματικών στα ανώτατα στρατιωτικά ιδρύματά τους, με στόχο την εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων.