ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Κανένας διάλογος όσο η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί 

Ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, Χ. Μάας, τόνισε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας λέγοντας «καλώς ορίσατε, για άλλη μια φορά, εν μέσω αυτών των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών, δεδομένων των όσων συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Θεωρώ πως κανείς δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένος με τις πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά υπό το φως των συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους πως τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ξεκάθαρα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της ΕΕ η οποία τόνιζε ότι «η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση», κάτι που σημαίνει, όπως είπε, ότι αποτελεί προϋπόθεση για την βελτίωση της σχέσης μας με την Τουρκία. «Αυτό που έχουμε δει έκτοτε είναι την επανάληψη των δραστηριοτήτων του Oruc Reis και φυσικά επίσης το άνοιγμα του περίκλειστου παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια της Κύπρου, που παρέμενε κλειστό για 46 χρόνια» σημείωσε.

Επίσης ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεων της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως - προς το παρόν - η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως στην παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καταστήσαμε σαφές πως στην περίπτωση που συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, εμείς - ως Ευρωπαϊκή Ένωση - θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις επιλογές που διαθέτουμε. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο ως τον Δεκέμβριο».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάθε πρόθεση να ξεκινήσει έναν παραγωγικό διάλογο με την Τουρκία. «Γνωρίζετε πως και με την διαμεσολάβηση της Γερμανίας συμφωνήσαμε - τουλάχιστον δύο φορές - να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από το σημείο όπου είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Αυτό ήταν το αντικείμενο εκείνων των διερευνητικών επαφών. Και δυστυχώς αντί να ορίσουμε μια ημερομηνία - ο κ. Τσαβούσογλου είπε στον υπουργό κ. Δένδια πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα ότι η Τουρκία θα καλούσε την Ελλάδα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών - και αντί για μια ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών έχουμε το Oruc Reis να πλέει εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» είπε.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω, και πρόσθεσε «αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για την ενεργό διπλωματική σας στάση. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που, όντως, θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουμε, σαν λογικοί άνθρωποι. Δεν αναφέρομαι σε εμάς. Καταλαβαίνετε. Να συζητήσουμε αντί για την εμπλοκή σε μια αχρείαστη διπλωματία των κανονιοφόρων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μάντζος σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική Μάντζου για δήλωση Μητσοτάκη σχετικά με το casus belli στην Τουρκία

Ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Κ. Μητσοτάκη ότι ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που έθεσε το casus belli στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας την παρέμβαση Παπανδρέου το 2011 στο Ερζερούμ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έθεσε το casus belli στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως επιδιώκει ήρεμες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαχειριστεί και κρίσεις. Υπενθύμισε τις σημαντικές κινήσεις στην εξωτερική πολιτική, τονίζοντας πως δεν υπήρξε υποχώρηση σε εθνικές θέσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν σε Μητσοτάκη: Είμαστε δίπλα στην Ελλάδα απέναντι σε απειλές

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στη Ρωμαϊκή Αγορά πως η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα αν απειληθεί από την Τουρκία, τονίζοντας τη στενή φιλία και τη συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας ως εγγύηση αλληλεγγύης σε κρίσιμες στιγμές.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διαφυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα και η ΕΕ προστατεύουν τα σύνορά τους, απαντώντας σε ερώτηση του BBC για επαναπροωθήσεις μεταναστών. Υπογράμμισε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του 2015 και δεν θα επιτραπεί μαζική εισροή.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε εθνική γραμμή και αυτοπεποίθηση στην Άγκυρα

Η Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ξεκάθαρα τις εθνικές θέσεις κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Άγκυρα, σημειώνοντας πως οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βελτιώνονται, αλλά τα δύσκολα ζητήματα παραμένουν.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Σταθερή θέση Ελλάδας για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Ο Π. Μαρινάκης ανέφερε ότι στη Σύνοδο Ελλάδας–Τουρκίας επιβεβαιώθηκε η ελληνική θέση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα βάσει διεθνούς δικαίου, ενώ υπεγράφησαν 7 κείμενα συνεργασίας.