ΓΔ: 2178.76 3.62% Τζίρος: 327.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Μιχάλης Κατρίνης

Μ. Κατρίνης: Το πρόγραμμα Γέφυρα δεν στηρίζει τους αδύναμους δανειολήπτες

Ο κ. Κατρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ευάλωτα νοικοκυριά, κάτι το οποίο έχει ήδη γίνει από τις τράπεζες.

Για αναποτελεσματικότητα του προγράμματος «Γέφυρα» για τους ευάλωτους δανειολήπτες έκανε λόγο ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σήμερα στη Βουλή.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην αδυναμία των δανειοληπτών να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να επιδοτηθούν από τη «Γέφυρα» λόγω των υπέρογκων απαιτήσεων των τραπεζών. Τόνισε, μάλιστα, ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία με τη μεγάλη πτώση τζίρου στην αγορά και την αύξηση της ανεργίας, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η αποπληρωμή των δόσεων αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών, ιδιωτικών υπαλλήλων και ανέργων (σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΓΣΕΕ).

Ενδεικτική του αποκλεισμού, τονίζει ο κ. Κατρίνης, μεγάλης μερίδας δανειοληπτών από το πρόγραμμα και των μειωμένων ρυθμίσεων που τελικά θα γίνουν είναι και η ελάττωση του σχετικού ποσού που είχε προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών για την επιδότηση δόσης δανείων κατά 25% (388 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού αντί 518 εκατ. ευρώ στις 28 Ιουλίου που ψηφίστηκε το πρόγραμμα).

Ο κ. Κατρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ευάλωτα νοικοκυριά, κάτι το οποίο έχει ήδη γίνει από τις τράπεζες, χωρίς, όπως αναφέρει, να λάβει απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Σταικούρας δεν απάντησε ούτε και στην ερώτηση για το πόσες ρυθμίσεις δανείων έχουν επιδοτηθεί από τη «Γέφυρα», αναφέροντας μόνο τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, προσθέτει ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ. 

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε: «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρόγραμμα 'Γέφυρα', αλλά δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει πόσοι δανειολήπτες έχουν ενταχθεί σε αυτό! Η αναστολή πλειστηριασμών με απόφαση των τραπεζών αποδεικνύει ότι οι ευάλωτοι δανειολήπτες δεν μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα 'Γέφυρα' και διασώζουν τα σπίτια τους προσωρινά λόγω επιλογής των τραπεζών. Η κυβέρνηση οφείλει να διευκολύνει τις ρυθμίσεις με τις τράπεζες και να νομοθετήσει την αναστολή πλειστηριασμών για τους αδύναμους δανειολήπτες. Αλλιώς, σύντομα θα οδηγηθούμε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης: Να αποφύγει η Ελλάδα κάθε εμπλοκή στον πόλεμο

Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη συζητήθηκαν η στάση της ΕΕ, οι συνέπειες στη Μ. Ανατολή και ο επαναπατρισμός Ελλήνων. Ο Ανδρουλάκης τόνισε την ανάγκη αποφυγής εμπλοκής της Ελλάδας και στήριξης του διεθνούς δικαίου.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Νέα ονόματα για Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανακοινώνονται σύντομα

Σύντομα θα ανακοινωθούν νέα μέλη της Επιτροπής Συμπαράταξης και Διαλόγου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με στόχο την ενεργή συμμετοχή πολιτών και τον καθορισμό της στρατηγικής του κόμματος ενόψει των εκλογών, τόνισε ο Κ. Σκανδαλίδης.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Προσυνεδριακός διάλογος online με προτάσεις πολιτών στην πλατφόρμα

Το ΠΑΣΟΚ ενεργοποιεί την πλατφόρμα Digital Society για τον προσυνεδριακό διάλογο, δίνοντας σε μέλη και πολίτες τη δυνατότητα να διαβάσουν κείμενα, να σχολιάσουν και να καταθέσουν προτάσεις για Θέσεις, Διακήρυξη και Καταστατικό.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Κατέρρευσε το αφήγημα για χρόνιες παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πηγές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος, καταθέτοντας για την περίοδο 2013-2014, μίλησε για το action plan που ζητήθηκε το 2014 και τον κίνδυνο διακοπής πληρωμών όταν «πάγωσε» η χρηματοδότηση.