ΓΔ: 2568.19 0.01% Τζίρος: 131.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:59:39
Φώτο: Shutterstock

Αποστρατικοποίηση των νησιών ζητά εκ νέου η Τουρκία 

Σε ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο συνεδρίασε σήμερα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι κάποιες χώρες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών επανέρχεται για μία ακόμη φορά η Τουρκία, καθώς σήμερα συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Παρά τη διαφαινόμενη «ηρεμία» της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, η οποία δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει με την Ελλάδα διερευνητικές επαφές, στην ανακοίνωση του τουρκικού  ΣΕΑ τονίζεται ότι «η Τουρκία προτρέπει τις χώρες, που ενεργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως για την αποστρατικοποίηση των νησιών, να ενεργήσουν με κοινή λογική. Δεν θα κάνουμε κανέναν συμβιβασμό και καμία υποχώρηση σε ότι αφορά τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα».

Πάντως φροντίζει να προσθέσει ότι η τουρκική πλευρά «τάσσεται πάγια υπέρ του διαλόγου για δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην περιοχή», ενώ «ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους οργανισμούς να σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές για Τσίπρα: Θέματα άμυνας δεν προσφέρονται για αντιπολίτευση

Κυβερνητικές πηγές απάντησαν στον Αλέξη Τσίπρα για τα εξοπλιστικά, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό περί «εθνικής ήττας» και πιθανής απόκτησης F-35 από την Τουρκία, επικαλούμενες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ για τους αυστηρούς όρους πώλησης.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη-Τούρκου ΥΠΕΣ για ασφάλεια και οργανωμένο έγκλημα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας, διαχείρισης εγκληματικών δικτύων και ανταλλαγής πληροφοριών, με έμφαση στη διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα Χανιά αύριο η συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας για Μέτρα Εμπιστοσύνης

Αύριο, 9 Οκτωβρίου, στα Χανιά Κρήτης θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με επικεφαλής τους Θ. Λαλάκο και Μ.Κ. Μποζάυ και συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών.
Σημαία ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματική πηγή: «Ευαισθησία δεν σημαίνει δικαίωμα» για GSI, Τουρκία, F-35

Ανώτατη διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε πως οι «ευαισθησίες» τρίτων χωρών δεν συνιστούν δικαίωμα, απαντώντας σε δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ για το έργο Great Sea Interconnector κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μανιάτης ζητά αποκλεισμό Τουρκίας από ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά αποκλεισμό της Τουρκίας από ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, εφόσον παραμένει η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και αυστηρά μέτρα για εξαγωγές όπλων και προστασία ενεργειακών υποδομών.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Πατριωτισμός η υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση

Ο Κώστας Τσουκαλάς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας τις υποχωρήσεις στην Κάσο και ζητώντας απαντήσεις από τη ΝΔ για τη στάση της. Υποστήριξε πως οι Έλληνες συμφωνούν με τη στάση του ΠΑΣΟΚ.