ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Κύρωση συμφωνίας με τη Σερβία για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Τουρισμού «τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πολυάριθμους Σέρβους πολίτες».

Κυρώθηκε σήμερα από τη Βουλή των Ελλήνων η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Σερβίας για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Τη Συμφωνία εισηγήθηκε το Υπουργείο Τουρισμού με σχέδιο νόμου.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης χαιρέτισε την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας-Σερβίας, αναφέροντας ότι «στο Υπουργείο Τουρισμού παρακολουθούμε συστηματικά τους δείκτες της σερβικής τουριστικής αγοράς, διαπιστώνοντας την μεγάλη ανάπτυξη που σημειώνεται, ιδιαίτερα κατά την τελευταία διετία. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρήσαμε ως επιβεβλημένο να προχωρήσουμε σε μια νέα Συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας, ειδικά στον τουριστικό κλάδο και πάντα με στόχο την περαιτέρω εδραίωση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας ως κυρίαρχης στη Βαλκανική και στη Νότια Ευρώπη».

Όπως εξήγησε περαιτέρω ο Υπουργός Τουρισμού «τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πολυάριθμους Σέρβους πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, μόνο το 2019, η Ελλάδα υποδέχτηκε πάνω από 1 εκατομμύριο Σέρβους τουρίστες, οι οποίοι δαπάνησαν περί τα 356 εκατομμύρια ευρώ κατά την παραμονή τους στη χώρα μας. Και, ας μην ξεχνάμε, ότι ο πληθυσμός της Σερβίας δεν υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια άτομα».

Συνοπτικά, η Συμφωνία Ελλάδας - Σερβίας περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

  • Ενίσχυση της συνεργασίας με σκοπό την αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών.
  • Ενθάρρυνση της συμμετοχής του ΕΟΤ σε τουριστικές εκθέσεις και άλλες τουριστικές εκδηλώσεις προβολής που πραγματοποιούνται στη Σερβία. Το ίδιο ισχύει αντιστοίχως για τον Σερβικό Οργανισμό Τουρισμού, με τη συμμετοχή του σε παρόμοιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
  • Ενθάρρυνση και διευκόλυνση των επενδύσεων εκ μέρους Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών, καθώς και των επιχειρηματικών συμπράξεων στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς.
  • Ενθάρρυνση διοργάνωσης ταξιδιών εξοικείωσης και ενημέρωσης για τουριστικούς πράκτορες και ταξιδιωτικούς δημοσιογράφους.
  • Προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των Ειδικών Μορφών Τουρισμού, με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου, τον γαστρονομικό και τον οινικό τουρισμό, τον τουρισμό ευεξίας, τον ιαματικό τουρισμό και τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό κ.α.

Κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής αγοράς. «Ποτέ δεν είπαμε ότι αυτή η χρονιά θα είναι καλή, εύκολη ή ίδια με την προηγούμενη. Ούτε είπαμε πως θα επιστρέψουμε σε μια πρότερη κανονικότητα, αλλά ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα κανονικότητα».

Και συνέχισε λέγοντας πως «στο ερώτημα αν έπρεπε ή όχι να ανοίξει ο Ελληνικός Τουρισμός αυτό το καλοκαίρι, έχω να προβάλω τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν πτώση κατά 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο για τη χώρα μας, τη στιγμή που άλλες τουριστικές χώρες είχαν μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ, για παράδειγμα η Ισπανία κατά 22,1% και η Ιταλία κατά 17,3%. Στην Ελλάδα υπήρξε μια αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, η οποία όμως είναι πολύ μικρότερη, σε σύγκριση ακόμα και με χώρες που δεν άνοιξαν καν τα σύνορά τους. Τα τεστ αυξήθηκαν θεαματικά και βρέθηκαν ελάχιστα κρούσματα».

Τέλος, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επανέλαβε πως «οι αριθμοί που θα δούμε στο τέλος της φετινής χρονιάς, μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχουν. Και σίγουρα θα είναι πολύ πιο πάνω από το 'σημείο μηδέν' από το οποίο ξεκινήσαμε. Η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην υγεία και στο άνοιγμα της χώρας μας είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Για την οποίαν η Ελληνική Κυβέρνηση δίνει καθημερινά σκληρές μάχες».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

theoxaris, tourismos, ypourgeio tourismou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα θα δεχθεί όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τη Σερβία

Ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι φέτος οι Σέρβοι τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα από δύο συνοριακές διαβάσεις στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και τρεις διαβάσεις στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Σερβία ο Χ. Θεοχάρης - Τι περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων

Αφορμή της επίσκεψης, το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για προσέλκυση επισκεπτών από τις χώρες της Βαλκανικής. Στο αεροδρόμιο θα υποδεχθεί τον Έλληνα Υπουργό η ομόλογός του κυρία Τατιάνα Μάτιτς.
Σύλληψη με χειροπέδες
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Ο επικεφαλής της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας

Ο αρχηγός της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας Σερβίας, Μάρκο Κρίτσακ, συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας σε έρευνα ανθρωποκτονίας, ενώ είχε επικριθεί για βία κατά φοιτητών και στηριζόταν πολιτικά από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Κέντρο του Νόβι Σαντ
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Πορεία μνήμης δύο ετών από την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στο Νόβι Σαντ, όπου 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση στεγάστρου στον σταθμό, οι φοιτητές τιμούν τα θύματα με πορεία και εκδηλώσεις μνήμης. Η επέτειος συμπίπτει με κοινωνική οργή και πολιτικές αλλαγές.
Κέντρο του Νόβι Σαντ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σερβία αποτίει φόρο τιμής στην τραγωδία που ενέπνευσε το φοιτητικό κίνημα

Χιλιάδες συγκεντρώνονται στο Νόβι Σαντ δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του σιδηροδρομικού σταθμού, που στοίχισε τη ζωή σε 16 άτομα και οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις και την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης στη Σερβία.
Κατάστημα της ALTA BANKA
ΔΙΕΘΝΗ

Κλείνει η ALTA Banka στη Σερβία, επείγουσες μεταφορές σε Ρωσία & Β. Μακεδονία

Η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας ανακάλεσε άμεσα την άδεια της ALTA Banka λόγω ραγδαίας μείωσης ρευστότητας και κινδύνου για τους καταθέτες, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για επείγουσες μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό.