Αίσια κατάληξη για την Ελλάδα είχε η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην ελληνική πλευρά, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έκανε λόγο για την ανάγκη μείωσης της έντασης στην συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια στη Βιέννη.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του, εξέφρασε την ελπίδα πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην ένταση που έχει ξεσπάσει στην Μεσόγειο θα πράξουν ανάλογα με το διεθνές δίκαιο και δεν θα υπάρξει καμία σύγκρουση.
Μετά την συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο, ο κ. Δένδιας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, υπογράμμισε πως «η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία» και πρόσθεσε πως είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τον κ. Πομπέο για την στήριξη των ΗΠΑ στο ζήτημα.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «η Τουρκία επιδιώκει την επιβολή τετελεσμένων και την στρατικοποίηση της κατάστασης. Τόνισα, τόσο στον κ. Πομπέο, όσο και στους Ευρωπαίους συνομιλητές μου ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο κυρώσεων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της ΕΕ, ενημέρωσε πως καταρτίζεται και τόνισε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Ως προς αυτό, ο κ. Δένδιας είπε πως στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ αν χρειαστεί, ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.
Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε πως οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν.
Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνάντηση των δυο υπουργών σημειώνει πως συζητήθηκε «η άμεση ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσθέτει οτι οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες όπως αναφέρει και το Reuters.
Η συνάντηση των δυο υπουργών πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της σύγκρουσης ενός ελληνικού πολεμικού πλοίου με τουρκική φρεγάτα, με την Άγκυρα να κάνει λόγο για προκλητική ενέργεια. «Τα πάντα μπορούν να επιλυθούν όμως το ερώτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί στους Τούρκους» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτώμενος για το αν συμφωνεί με τον Πομπέο για το τι πρέπει να γίνει με το ζήτημα, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η συνάντηση ήταν «εγκάρδια και οι δυο υπουργοί είχαν μια ανοικτή συζήτηση για το τι συμβαίνει».
Πριν την συνάντηση του με τον Μάικ Πομπέο, ο κ. Δένδιας συμμετείχε στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου και εκφράστηκε η πλήρης αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών στη έκτακτο συμβούλιο έδειξε επίσης βίντεο με περιστατικό ανάμεσα στην τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» και την ελληνική «Λήμνος» και την σύγκρουση που προήλθε εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε χαρακτηριστικά «μακάρι να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες».
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα με την Τουρκία
Νωρίτερα όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στα «Νεα» πριν ξεκινήσει το έκτακτο συμβούλιο, ο κ. Δένδιας είχε σημειώσει πως πως η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ θα έχουν συνέπειες. Αναφέρει πως ανάμεσα στις επιλογές είναι και η ενεργοποίηση του άρθρου 42 για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών,το Άρθρο 42 των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλόγως των εξελίξεων, παραμένει μια επιλογή, και όλα θα κριθούν από την συμπεριφορά της Τουρκίας
Στο ερώτημα αν οι διερευνητικές είναι ακόμα «ζωντανές» ή ενταφιάστηκαν, δήλωσε καταρχήν υπέρ της επανέναρξής τους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν αυτονόητες προϋποθέσεις για να υπάρξει αυτός ο διάλογος. Και αυτές αφορούν το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως διευκρινίζει και καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό το κράτος προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών.