ΓΔ: 2667.04 -0.74% Τζίρος: 263.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πολεμικό πλοίο Μεσογείου
Φώτο: SOOC

Κοινή άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο

Στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών. Συμμετείχαν δυο μαχητικά αεροσκάφη και μια φρεγάτα της Γαλλίας.

Κοινή άσκηση στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, διεξήγαγαν Ελλάδα-Γαλλία.

Ειδκότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών. Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και γαλλική ομάδα πλοίων αποτελούμενη από το Ελικοπτεροφόρο FS «Tonnerre» και τη Φρεγάτα FS «La Lafayette».

Η άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο γαλλικά αεροσκάφη Rafale προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό, η Γαλλία, σε εφαρμογή της χθεσινής εξαγγελίας του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, έστειλε δυο μαχητικά αεροσκάφη Rafale καθώς και τη φρεγάτα Lafayette στην ανατολική Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, «αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με Γαλλίδα πρέσβη για την ελληνογαλλική αμυντική σχέση

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τη Γαλλίδα Πρέσβη Laurence Auer, με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας της στην Αθήνα, ευχαριστώντας την για τη συμβολή της στην ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Γαλλική ασπίδα απέναντι στην Τουρκία

Πώς η Αθήνα προσπαθεί μέσω Γαλλίας να ξεκλειδώσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Κύπρου, παρακάμπτοντας την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας. Συμφωνίες, διπλωματικοί ελιγμοί και η επιστροφή της Τουρκίας στην τακτική των παραβιάσεις.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Διαχρονικοί δεσμοί και στρατηγική συνεργασία Ελλάδας–Γαλλίας

Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Ναυτιλίας, εξήρε τις ισχυρές ιστορικές και σημερινές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας στη δεξίωση για τα 237 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση, τονίζοντας τη στρατηγική τους συνεργασία και ευχαριστώντας τη Γαλλίδα πρέσβη.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα και Γαλλία ενισχύουν τους δεσμούς σε παιδεία και πολιτισμό

Εκδήλωση για τη γαλλική εθνική επέτειο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας, τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Πτώση της Βαστίλης, όπως τόνισε ο Γάλλος πρόξενος Ζαν-Λυκ Λαβό.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας με την πρέσβη της Γαλλίας για τις ελληνογαλλικές σχέσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας υποδέχθηκε την πρέσβη της Γαλλίας Laurence Auer στο Προεδρικό Μέγαρο, συζητώντας τα πεπραγμένα της θητείας της και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.