ΓΔ: 2024.44 0.44% Τζίρος: 200.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Άλλαξε ξανά κατεύθυνση το Oruc Reis, νοτιοδυτική η νέα πορεία

Κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και της παράνομης Navtex, ενώ συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη του τουρκικού Ναυτικού και παρακολουθείται από μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Tο τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε ξανά κατεύθυνση και κινείται πλέον νοτιοδυτικά, εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρις ώρας, και εντός της παράνομης Navtex, ενώ συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Εχθές το απόγευμα, το τουρκικό ερευνητικό βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινήθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στα όρια της παράνομης Navtex, με ποντισμένα τα καλώδια του, και κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων.

Όπως ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση η τουρκική Sabah, η Άγκυρα είχε ανακοινώσει πως συνεχίζονται οι δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Oruc Reis θα παραμείνει στην Μεσόγειο μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Η Τουρκία από την πλευρά της, μέσω του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημείωσε πως η Τουρκία θέλει να επιλύσει μέσω του διαλόγου τη διένεξη με την Ελλάδα, σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, επιμένοντας ωστόσο πως η Άγκυρα θα υπερασπισθεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στην περιοχή.

«Παρά ταύτα, θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου», ανέφερε ο Ακάρ μιλώντας στο Reuters.

«Θέλουμε να καταλήξουμε σε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα ευθυγραμμιζόμενοι με τους διεθνείς νόμους», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα συμφέροντα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκρέμ Ιμάμογλου στο βήμα
ΔΙΕΘΝΗ

Στο στόχαστρο ο Ιμάμογλου: Κατηγορείται για 142 αδικήματα στην Τουρκία

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου διώκεται για 142 αδικήματα, κυρίως απάτη και ξέπλυμα, με ποινή που μπορεί να φτάσει τα 2.340 έτη, σύμφωνα με κατηγορητήριο της εισαγγελίας που ξεπερνά τις 3.700 σελίδες.
Μεταγωγικό αεροσκάφος C-130
ΔΙΕΘΝΗ

Συνετρίβη τουρκικό στρατιωτικό C-130 στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν–Γεωργίας

Στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 της Τουρκίας συνετρίβη στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν–Γεωργίας, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας. Είχε απογειωθεί από το Αζερμπαϊτζάν με προορισμό την Τουρκία.
Εκρέμ Ιμάμογλου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ζητούν 2.000 χρόνια κάθειρξη για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης

Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης άνω των 2.000 ετών βρίσκεται ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, κατηγορούμενος μαζί με 401 άτομα για διαφθορά, την οποία ο ίδιος και το κόμμα του αρνούνται κατηγορηματικά.
ΓΓιιάάννννηηςς  ΠΠλλαακκιιωωττάάκκηηςς  οομμιιλλίίαα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλακιωτάκης: Δεν μπορεί η Τουρκία να μετέχει στην ευρωπαϊκή αμυντική δομή

Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ότι χώρες που απειλούν κράτη-μέλη, όπως η Τουρκία, δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα SAFE και στην ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική.
Αστυνομικό όχημα Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Προσωρινή κράτηση 6 διαιτητών, έρευνα για 1.024 παίκτες

Σε προσωρινή κράτηση έξι Τούρκοι διαιτητές και ο πρόεδρος της Εϊγιουπσπόρ για υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού, ενώ πάνω από 1.000 ποδοσφαιριστές ερευνώνται – 11 διαιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.