ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Ανοίγει και θέμα μειονότητας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να σταματήσει τη συστηματική της πολιτική, η οποία δεν είναι συμβατή με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, ενώ κατηγορεί την Ε.Ε. ότι παραμένει απλός θεατής.

Για προσπάθειες αφομοίωσης και καταπίεσης της μειονότητας στη Δυτική Θράκη από την Ελλάδα κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μέσω του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι, με αφορμή το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ε.Ε. ότι παραμένει απλός θεατής και τονίζει ότι θα θέσει το ζήτημα σε γνώση των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ζητά από την Ελλάδα να σταματήσει τη συστηματική της πολιτική, η οποία δεν είναι συμβατή με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Η Ελλάδα έκλεισε τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική (σ.σ. μουσουλμανική) μειονότητα στη Δυτική Θράκη τα τελευταία 25 χρόνια, με το πρόσχημα των μέτρων λιτότητας στη χώρα και τον μικρότερο αριθμό μαθητών, μέσω «προσωρινής αναστολής», χωρίς διαβούλευση με τη μειονότητα.

Το πρόσφατο κλείσιμο οκτώ επιπλέον δημοτικών σχολείων μειονοτήτων αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα αυτής της πρακτικής. Με αυτήν την τελευταία απόφαση, ο αριθμός των δημοτικών σχολείων της τουρκικής μειονότητας, που ήταν 231 έως 25 χρόνια πριν, μειώθηκε σε 115.

Αυτή η πρακτική από την Ελλάδα αποτελεί μέρος των προσπαθειών αφομοίωσης και καταπίεσης προς τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ ήταν απλώς θεατής της συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα-μέλος.

Ζητάμε από την Ελλάδα να σταματήσει τη συστηματική της πολιτική, η οποία δεν είναι συμβατή με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, εμποδίζοντας την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας και να ανοίξει ξανά τα σχολεία που έκλεισε.

Από αυτήν την άποψη, υποστηρίζουμε τις αντιδράσεις των θεσμικών οργάνων και των εγκαταστάσεων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και θα θέσει αυτό το ζήτημα υπόψη των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι πρωτοβουλίες μας προς τις ελληνικές αρχές που στοχεύουν στην επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας που θεσπίστηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, θα συνεχιστούν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ ζητούν κυρώσεις στην Τουρκία για προσβολή δικαιωμάτων Ελλάδας-Κύπρου

Κυρώσεις σε Τούρκους κυβερνητικούς ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ αν περάσει νομοσχέδιο για τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που παραβιάζει δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Άμεση λύση για τους Έλληνες με τη σημαία στην Αγία Σοφία

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ζήτημα της κράτησης δύο Ελλήνων στην Τουρκία θα λυθεί σύντομα. Το Προξενείο παρέχει υποστήριξη κι επικοινωνεί μαζί τους και με τους δικηγόρους τους. Οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους.
Αστυνομικό αυτοκίνητο Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση γυναικοκτονιών στην Τουρκία: 133 θύματα σε τέσσερις μήνες

Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδίας Γυναικείων Συλλόγων Τουρκίας, 133 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2026, οι περισσότερες από άνδρες του περιβάλλοντός τους. Το 41,9% των θυμάτων ήταν 19-35 ετών, με τη νεότερη 16 και τη μεγαλύτερη 66 ετών.
Αστυνομικό αυτοκίνητο Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Σοβαρά τραυματισμένος ο αδελφός του Τσαβούσογλου μετά από επίθεση

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο Αϊντίν Τσαβούσογλου, αδελφός του πρώην Τούρκου ΥΠΕΞ, μετά από πυροβολισμούς στο γραφείο του σε πρατήριο καυσίμων στην Αλάνια. Οι αρχές ερευνούν το περιστατικό.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία: Η στήριξη του Μακρόν στην Ελλάδα δεν στρέφεται κατά Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η δήλωση Μακρόν για στήριξη της Ελλάδας δεν στοχεύει κάποια συγκεκριμένη χώρα. Υπενθύμισε πως η Γαλλία είχε δείξει αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά το χτύπημα από το Ιράν.
Πορτρέτο άνδρα σε μπάνερ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπαχτσελί ζητά επίσημο ρόλο για τον Οτσαλάν στην ειρηνευτική διαδικασία

Ο Μπαχτσελί πρότεινε να δοθεί επίσημος ρόλος στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Οτσαλάν για να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία, τονίζοντας ότι αυτό θα ωφελούσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.