ΓΔ: 2611.77 1.64% Τζίρος: 295.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπιτώλιο ΗΠΑ Ουάσινγκτον
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στρατιωτικές πωλήσεις στην Τουρκία με προϋπόθεση τον σεβασμό δικαιωμάτων

Νομοσχέδιο κατατέθηκε στο Κογκρέσο που συνδέει τη στρατιωτική βοήθεια και τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία με πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, επιβάλλοντας περιορισμούς χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις από την Άγκυρα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Θα επιλέξω εγώ σε ποιες χώρες θα πουλήσουμε F-35»

Ο Τραμπ απέρριψε τις αντιρρήσεις Νετανιάχου για την πώληση F-35 στην Τουρκία, τονίζοντας ότι κανένας ξένος ηγέτης δεν υπαγορεύει στην Ουάσιγκτον τις εξαγωγές όπλων. Εξήρε τη συνεργασία με την Τουρκία και τον Ερντογάν.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για τα F-35

Η αμερικανική θέση για μεταφορά F-35 στην Τουρκία παραμένει αμετάβλητη, καθώς η Άγκυρα δεν έχει καλύψει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε απάντησή του προς το Κογκρέσο.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Καμία επίσημη δέσμευση ΗΠΑ προς Τουρκία για F-35

Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη αμερικανική δέσμευση προς την Τουρκία για εξοπλιστικά, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ και τη συμμετοχή μας σε βασικά αμυντικά προγράμματα.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα Αθήνας για F-35, Τουρκία: Ας «προσγειωθούμε» στην πραγματικότητα

Με προεκλογικό άρωμα, υψηλούς τόνους και σκληρές διαπιστώσεις το κυβερνητικό «ταμείο» για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ . Τι λένε ανώτατες διπλωματικές πηγές για F-35, casus belli και τις σχέσεις της Αθήνας ΗΠΑ, Άγκυρας, Ιερουσαλήμ.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επικοινωνία ΥΠΕΞ Αραγτσί με Τουρκία, Ομάν και Πακιστάν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί καταδίκασε τις αμερικανικές επιθέσεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση μνημονίου με το Ισλαμαμπάντ. Σε επαφές με Ομάν και Τουρκία υπογράμμισε την ανάγκη διπλωματίας για αποτροπή περαιτέρω κρίσης.