ΓΔ: 2447.25 -1.15% Τζίρος: 317.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγουν ξανά οι δικογραφίες για τις φωτιές σε Κύθηρα-Μάνη

Η εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας και η εισαγγελία Πειραιά ζητούν τον επανέλεγχο όλων των στοιχείων των φακέλων που έχουν σχηματιστεί για τις δύο πυρκαγιές, που κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις στις περιοχές αυτές.

Την επανεξέταση των δικογραφιών για τις φωτιές του 2017 στη Μάνη και στα Κύθηρα διέταξαν οι εισαγγελίες Καλαμάτας και Πειραιά, μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τον επιπυραγό της Πυροσβεστικής που είχε αναλάβει την σύνταξη πορίσματος για την πυρκαγιά στο Μάτι ως δικαστικός πραγματογνώμονας.

Η εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας και η εισαγγελία Πειραιά ζητούν τον επανέλεγχο όλων των στοιχείων των φακέλων που έχουν σχηματιστεί για τις δύο πυρκαγιές, που κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις στις περιοχές αυτές.

Οι εισαγγελικές παραγγελίες για τις δύο φωτιές, έχουν αφετηρία όσα δημοσιοποιήθηκαν με την ηχογραφημένη συνομιλία του επιπυραγού Δημήτρη Λιότσιου με τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, υλικό που ο επιπυραγός έχει καταθέσει στις δικαστικές αρχές. Στα επίμαχα αποσπάσματα της καταγραφής, ο κ. Ματθαιόπουλος ακούγεται να λέει στον κ. Λιότσιο πως οι φωτιές στη Μάνη και τα Κύθηρα δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς, εξαιτίας υπηρεσιακών αντιδικιών μεταξύ στελεχών του Σώματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Ματθαιόπουλος ακούγεται να του λέει: «Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ. πρώην αρχηγό του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι». 

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Γιάννης Βασιλειάδης, επιβεβαίωσε πως στις δύο πυρκαγιές του 2017 του στέρησαν ή του αφαίρεσαν τα εναέρια μέσα και ανέφερε πως αυτά τα έχει καταθέσει στον εισαγγελέα Γυθείου που ερευνούσε την φωτιά στη Μάνη, στον οποίο μάλιστα παρέδωσε και το ημερολόγιο του Συντονιστικού. Ο πρώην υπαρχηγός του ΠΣ, δήλωσε μάλιστα, πως όσα αντιμετώπισε από τον ανώτερό του τότε, τα έθεσε και προφορικώς και γραπτώς στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο οποίος ως απάντηση, σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, «με αποστράτευσε το 2018». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι φωτιές στον Καναδά μας ρυπαίνουν, να αναλάβει τις ευθύνες του

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Καναδά για τη ρύπανση που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές του στις βόρειες ΗΠΑ, δηλώνοντας πως το πρόβλημα είναι απαράδεκτο και πως θα επικοινωνήσει με τον Καναδό πρωθυπουργό για το θέμα.
Δασική πυρκαγιά Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερες από 200 ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές μαίνονται στον Καναδά

Πάνω από 200 πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες στον Καναδά, κυρίως στην Οντάριο, ενώ καπνοί καλύπτουν βορειοανατολικές ΗΠΑ. Φέτος οι φωτιές είναι λιγότερο δραματικές από το 2023, αλλά η έντασή τους αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα.
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Πάνω από 200 ανεξέλεγκτες πυρκαγιές μαίνονται στη χώρα

Πάνω από 200 πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες στον Καναδά, κυρίως στο Οντάριο, επηρεάζοντας την υγεία εκατομμυρίων στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Συνολικά καταγράφονται 893 ενεργές φωτιές, με την κατάσταση να επιδεινώνεται την τελευταία εβδομάδα.
Δασική πυρκαγιά Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καπνός από πυρκαγιές Καναδά σκεπάζει Μεσοδυτικά και Βορειοανατολικά

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στην Οντάριο επηρέασε τις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη, προκαλώντας υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα για εκατομμύρια. Το Τορόντο και το Ντιτρόιτ είναι στις πρώτες θέσεις παγκόσμιας ρύπανσης.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Πρόληψη και άμεση επέμβαση όπλα κατά των πυρκαγιών

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης κ. Τουρνάς υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης και άμεσης επέμβασης στις πυρκαγιές, αναφέροντας την αυξημένη συχνότητα στην Κεντρική Μακεδονία και τη σύνδεση πολλών περιπτώσεων με ανθρώπινη αμέλεια.