ΓΔ: 2687.91 -0.40% Τζίρος: 548.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:03
φρεγάτα Ύδρα Αιγαίο
Φωτο: Πολεμικό Ναυτικό

Με Navtex «απαντά» η Ελλάδα στην Άγκυρα

Το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, ενδεχομένως και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ έντονη είναι η κινητικότητα τουρκικών πολεμικών στο ναύσταθμο του Ακσάζ.

Navtex που ακυρώνει την τουρκική αναγγελία ερευνών του τουρκικού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχη κίνηση έχει γίνει και από την Κύπρο, για τα τμήματα που την αφορούν.

Το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, ενδεχομένως και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ έντονη είναι η κινητικότητα τουρκικών πολεμικών στο ναύσταθμο του Ακσάζ.

Λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια, οι μονάδες έχουν επανδρωθεί και ο στόλος έχει απλωθεί στο Αιγαίο σε σημεία – κλειδιά, προκειμένου να παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Στην ελληνική αντι-NAVTEX  που μεταδόθηκε σε όλα τα σκάφη και αναμεταδόθηκε από τον σταθμό του Ηρακλείου, της Υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού τονίζεται ότι: «Η NAVTEX που βγάλατε σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή η οποία υπερκαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Για τη συγκεκριμένη περιοχή εξουσιοδοτημένος σταθμός να εκδίδει NAVTEX είναι ο σταθμός Ηρακλείου. Ολοι οι ναυτιλομένοι παρακαλούνται να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX. »

Το κείμενο της ελληνικής αντί Νavtex στα αγγλικά

IRAKLEIO STATION NAVWARN 405/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA10-977/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA10-977/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 022059 UTC AUG 20.
NNNN

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπογραφή συμφωνιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση: Το παρασκήνιο με Meridiam, ΥΠΕΞ και Τουρκία

Το παρασκήνιο της διάστασης των υπουργείων Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Εξωτερικών με φόντο την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου. Οι ανησυχίες της ελληνικής διπλωματίας για τη πιθανή αντίδραση της Άγκυρας, τον ρόλο της Meridiam και κυρίως τα θέματα συνεννοήσεων και αδειών για τις έρευνες.
Λιμάνι Καβάλας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καβάλα: «Τρίγωνο σταθερότητας» Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου στο 5ο Θερινό Σχολείο

Από 24 έως 28 Αυγούστου στην Καβάλα πραγματοποιείται το 5ο Διεθνές Θερινό Σχολείο με θέμα γεωπολιτική, συμφιλίωση και σχέσεις καλής γειτονίας, εστιάζοντας σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και προοπτικές συνεργασίας στην περιοχή.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Γαλλική ασπίδα απέναντι στην Τουρκία

Πώς η Αθήνα προσπαθεί μέσω Γαλλίας να ξεκλειδώσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Κύπρου, παρακάμπτοντας την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας. Συμφωνίες, διπλωματικοί ελιγμοί και η επιστροφή της Τουρκίας στην τακτική των παραβιάσεις.
Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπανδρέου: Αναγκαία η ουσιαστική αλλαγή στάσης της Τουρκίας για την ΕΕ

Ο Ν. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για Τουρκία, σημειώνοντας πως αναδεικνύει τις παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και αυταρχισμό στην Τουρκία.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ ζητούν κυρώσεις στην Τουρκία για προσβολή δικαιωμάτων Ελλάδας-Κύπρου

Κυρώσεις σε Τούρκους κυβερνητικούς ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ αν περάσει νομοσχέδιο για τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που παραβιάζει δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ σε Φιντάν: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις, την ειρήνη εξυπηρετούν οι συνεργασίες μας

Το ΥΠΕΞ απάντησε αυστηρά στις δηλώσεις Φιντάν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαμορφώνει ανεξάρτητα εξωτερική πολιτική χωρίς υποδείξεις. Τόνισε πως η τριμερής συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο είναι ειρηνική και δεν στρέφεται κατά τρίτων.