ΓΔ: 2687.04 1.26% Τζίρος: 280.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:27
androulakis, nikos antoylakis, pasok, kinima allaghs
Φωτο: Aris Oikonomou/SOOC

Ανδρουλάκης: Όχι άλλοθι η κλιματική κρίση για τις κρατικές ανεπάρκειες

Ο Ν. Ανδρουλάκης από τη Βοιωτία τόνισε ότι η κλιματική κρίση δεν δικαιολογεί αδυναμίες του κράτους. Ζήτησε ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες, επισημαίνοντας την ανάγκη πρόληψης και εκσυγχρονισμού.

Την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού και ειδικά του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η κλιματική κρίση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψή του σε πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές της Βοιωτίας. Ο κ. Ανδρουλάκης συζήτησε με κατοίκους, τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί "άλλοθι" για τις ελλείψεις στην πρόληψη και την άμεση παρέμβαση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει τη χώρα εδώ και χρόνια και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τα κενά στην προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού. Επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης θα παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες, με στόχο την άμεση καταγραφή των ζημιών και την ταχεία καταβολή αποζημιώσεων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της οικονομικής ζωής στην περιοχή.

Ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο χαρακτήρισε «γερασμένο», ζητώντας περισσότερη στήριξη τόσο στους πυροσβέστες όσο και στην πολιτική προστασία. Όπως σημείωσε, η κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να γίνεται διαρκώς "άλλοθι" για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, ενώ τόνισε ότι κάθε χρόνο η χώρα αντιμετωπίζει πολλές φυσικές καταστροφές, γεγονός που καθιστά επιτακτικό τον εκσυγχρονισμό και την αποκέντρωση των αρμοδίων μηχανισμών.

Σε δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των πέντε ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες, ενώ έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον εναέριο συντονισμό στην Ψάθα και τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια ταυτόχρονων επιχειρήσεων ελικοπτέρων.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι η κλιματική κρίση δεν είναι νέο φαινόμενο και δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για τις κυβερνήσεις. Υπογράμμισε τη σημασία αξιολόγησης της αξιοποίησης των πόρων από τα προγράμματα ΑΙΓΙΣ και Antinero, της επιχειρησιακής αξίας των εναέριων μέσων και της στήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος. "Αν δεν επενδύσουμε σε σχέδια πρόληψης και ετοιμότητας, δεν θα πετύχουμε ποτέ την ανθεκτικότητα που χρειάζεται η πατρίδα μας για να αντέξει στην κλιματική κρίση", κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Η Βρετανία πρέπει να στραφεί σε καθαρές μορφές ενέργειας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να επιταχυνθεί η μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο Μπέρνιγχαμ λόγω ξηρασίας.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Οι σημαντικότερες πυρκαγιές των τελευταίων ετών

Ο Μπάμπης Στεργιάδης θυμάται τις μεγάλες πυρκαγιές σε Άγιον Όρος και Κασσάνδρα, τη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και την ανάγκη υπογειοποίησης καλωδίων για την πρόληψη πυρκαγιών στις δασώδεις περιοχές της Χαλκιδικής.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η ακραία ζέστη αυξάνεται σε συχνότητα και ένταση παγκοσμίως

Η ακραία ζέστη στην Ευρώπη αυξάνεται σε συχνότητα, ένταση και διάρκεια λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, με νέες ξηρασίες, πυρκαγιές και ρεκόρ θερμοκρασιών να πλήττουν την ήπειρο.
Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Άνευ προηγουμένου ζέστη στη δυτική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2026

Η δυτική Ευρώπη βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι με ρεκόρ ζέστης, ξηρασίας και πυρκαγιών Ιούνιο-Ιούλιο, ενώ σημειώθηκαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες στους ωκεανούς τον Ιούλιο. «Δεν είχαμε ξαναδεί τέτοιες συνθήκες», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο.
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη ανάγκη στη Βρετανική Κολομβία Καναδά λόγω πυρκαγιών

Η Βρετανική Κολομβία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, που ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Εκκενώθηκαν πόλεις στη δυτική Οκανάγκαν, με μεγάλες απώλειες περιουσιών.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Μαίνεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φωτιές στα Βαλκάνια

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές στα Βαλκάνια, καθώς το θερμό κύμα φτάνει στο αποκορύφωμά του, ενώ ένας άνδρας στη Σερβία έχασε τη ζωή του ανάβοντας φωτιά κοντά στο σπίτι του.