ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Σταύρος Παπασταύρου συνέντευξη

Υπογράφηκε το ΠΔ για το Θαλάσσιο Πάρκο Νότιου Αιγαίου - Κ. Κυκλάδες

Υπεγράφη το ΠΔ για το Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου-Νότιες Κυκλάδες, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει το ΠΔ για το Πάρκο Ιονίου. Παρουσιάστηκε και το νέο σκάφος «Σύρνα» του ΟΦΥΠΕΚΑ, που ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων περιοχών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρος Παπασταύρου ανακοίνωσε, σε τηλεοπτική εκπομπή, την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για το Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες, το οποίο θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως τόνισε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει και το Προεδρικό Διάταγμα για το Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός και το κάνουμε πράξη σε χρόνο ρεκόρ. Η υποχρέωση των κρατών-μελών είναι να προστατεύουμε το 30% των θαλασσών μας μέχρι το 2030, η Ελλάδα θα πετύχει να προστατεύσει πάνω από το 35% στους πρώτους μήνες του 2027», σημείωσε ο υπουργός.

Την ίδια ημέρα, ο κ. Παπασταύρου, μαζί με την ηγεσία του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), την Πρόεδρο Δρ. Μαρία Παπαδοπούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Δρ. Κώστα Τριάντη, παρέλαβε το σκάφος «Σύρνα». Πρόκειται για ένα από τα τρία νέα σκάφη λιμενικού τύπου που εξασφαλίστηκαν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΟΦΥΠΕΚΑ στην επόπτευση και φύλαξη των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Τα σκάφη διαθέτουν υψηλές επιδόσεις πλεύσης ακόμη και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και στην άμεση αντιμετώπιση περιστατικών στο πεδίο.

Η ονομασία «Σύρνα» επιλέχθηκε λόγω της σύνδεσής της με την ομώνυμη βραχονησίδα και τον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, όπου θα επιχειρεί το σκάφος, αποτυπώνοντας τον ρόλο του στην επιτήρηση και την προστασία της θαλάσσιας ζωής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Σήμερα παραλάβαμε το πρώτο από τα τρία υπερσύγχρονα σκάφη, με τα οποία θα ενισχυθεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ. Με αυτό θα μπορεί να επιτηρεί τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας. Για τη χώρα μας, η θάλασσα δεν είναι απλώς περιβάλλον. Είναι κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού, της ταυτότητάς μας».

Ο κ. Παπασταύρου πρόσθεσε: «Ολοκληρώνουμε τα δύο θαλάσσια πάρκα και παρέχουμε τα μέσα και τους ανθρώπους που θα τα επιτηρούν. Και αυτό γίνεται με μια νέα Γενική Διεύθυνση στον ΟΦΥΠΕΚΑ, ενώ για πρώτη φορά ενισχύεται με πάνω από 300 μόνιμα νέα στελέχη, νέους ανθρώπους που αγαπούν το περιβάλλον, και οι οποίοι από την Κάρπαθο μέχρι τις Πρέσπες καθημερινά δίνουν μάχη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ σχεδιάζει άμεση θωράκιση της αγοράς της απέναντι σε εμπορικές κρίσεις

Η ΕΕ σχεδιάζει νέο εργαλείο για να κλείνει άμεσα και αποτελεσματικά την πρόσβαση στην εσωτερική αγορά σε περίπτωση εμπορικής σύγκρουσης με τρίτες χώρες, βασιζόμενη σε γαλλογερμανική πρόταση, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΕΕ: «Η στήριξή μας στην Ουκρανία πιο σημαντική από ποτέ»

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της οικονομικής και αμυντικής στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία, αναφέροντας την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε και τη συμβολή άλλων εταίρων για τη λήξη του πολέμου.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Μακρόν - Λυπάμαι για "πολύ πολιτικοποιημένη" συζήτηση στη μετανάστευση

Ο Μακρόν εξέφρασε λύπη για τη διχαστική και υπερπολιτικοποιημένη συζήτηση των Ευρωπαίων για τη μετανάστευση στη σύνοδο κορυφής, αναφέροντας εντάσεις ανάμεσα στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Δανία λόγω της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχει μαγική λύση για την ενέργεια, χρειάζονται δράσεις

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει μία μαγική λύση για τις υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά απαιτείται συνδυασμός μέτρων και ευρωπαϊκή συνεργασία. Τόνισε τη μεγάλη αύξηση τιμών σε αέριο και ντίζελ από τον Φεβρουάριο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ προετοιμάζει άμεσα μέτρα προστασίας της αγοράς της, λέει η φον ντερ Λάιεν

Η ΕΕ ετοιμάζει νέο εργαλείο για γρήγορο αποκλεισμό πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της σε περιπτώσεις εμπορικής σύγκρουσης με τρίτες χώρες, εμπνευσμένο από πρόταση Γαλλίας-Γερμανίας για ενίσχυση του αμυντικού της ρόλου.