ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Σαρλ Μισέλ για την Αγία Σοφία

Νωρίτερα σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφασή της για την Αγία Σοφία.

Νέο κύκλο τηλεφωνικών επαφών του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, άνοιξε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή σύνοδο κορυφής και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Νωρίτερα σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφασή της για την Αγία Σοφία ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ότι διευρύνεται η λίστα προσώπων και εταιρειών στα οποία επιβάλει κυρώσεις η ΕΕ κατόπιν αιτήματος Κύπρου και «θα εξεταστούν όλα τα κατάλληλα μέτρα». 

Οι κινήσεις της Τουρκίας θα ξανασυζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση των Αύγουστο και ενώ το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας και το κατά πόσο συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Όπως είπε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ίδιο να εξετάσει τρόπους για αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία. Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο ανέθεσε στον Ζοζέπ Μπορέλ την προετοιμασία «πιθανών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», όπως ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος».

Επίσης ο Μπορέλ καλεσε την Άγκυρα να συνεργαστεί για την ειρήνη στην Λιβύη και κυρίως να στηρίξει το εμπάργκο όπλων και να αποφύγει ενέργειες στην ανατ. Μεσόγειο που θα αυξήσουν την ένταση, φωτογραφίζοντας τις γεωτρήσεις που έχει ανακοινώσει η Τουρκία ότι θα κάνει. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρόδος: Νέο Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας Εργασίας στα Δωδεκάνησα

Ιδρύεται στη Ρόδο το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Δωδεκανήσου, ικανοποιώντας αίτημα της τοπικής κοινωνίας και εργαζομένων. Το νέο τμήμα ενισχύει την προστασία της υγείας και ασφάλειας στην περιοχή.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μάκι Σαλ για ΟΗΕ και ρόλο Αφρικής στη διακυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Μάκι Σαλ, υποψήφιο για γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Συζήτησαν για την υποψηφιότητά του, τη θέση της Αφρικής και του Παγκόσμιου Νότου, αλλά και τις προκλήσεις του ΟΗΕ.