ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Υπουργός σε συνάντηση
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Credits: Nephele Nomikou / SOOC

Μενδώνη: 1,69 εκατ. ευρώ για την πολιτιστική κληρονομιά

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε επιχορηγήσεις 1,69 εκατ. ευρώ για 226 δράσεις που αφορούν μουσεία, άυλη πολιτιστική κληρονομιά και φεστιβάλ σε όλη τη χώρα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 1.694.500 ευρώ για δράσεις που αφορούν Μουσεία και Συλλογές Νεότερου Πολιτισμού, την ανάδειξη και διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και τη διοργάνωση Φεστιβάλ παραδοσιακών και δημοτικών χορών και μουσικής.

Η χρηματοδότηση απευθύνεται σε φορείς από όλη τη χώρα που δραστηριοποιούνται στην προστασία και προβολή της νεότερης και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στόχος είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μνήμης, η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και η διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στον πολιτισμό.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «η νεότερη πολιτιστική κληρονομιά, στις υλικές και άυλες εκφάνσεις της, αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο της ιστορικής μας συνέχειας και της συλλογικής μας ταυτότητας». Επεσήμανε επίσης ότι το Υπουργείο στηρίζει δράσεις που ενισχύουν την πολιτιστική δημιουργία και συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσα από διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Η αξιολόγηση των προτάσεων πραγματοποιήθηκε από επιτροπές εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων, βάσει θεσμοθετημένων και αντικειμενικών κριτηρίων. Συνολικά εγκρίθηκαν 226 προτάσεις πολιτιστικών φορέων.

Δράσεις ανάδειξης και διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης υποβλήθηκαν 173 προτάσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν 136. Το συνολικό ποσό επιχορήγησης ανέρχεται σε 1.028.500 ευρώ. Όλες οι εγκεκριμένες δράσεις τίθενται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η αξιολόγηση έγινε από Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή των Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, Εμμανουήλ Βαρβούνη, Ειρήνης Λουτζάκη, Αθηνάς Μαχά και Σταυρούλας Φωτοπούλου (συντονίστρια).

Δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού

Για τις δράσεις των Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού υποβλήθηκαν 49 προτάσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν 43, με συνολικό ποσό επιχορήγησης 386.000 ευρώ. Οι δράσεις αυτές τίθενται επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου.

Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από Ομάδα Εργασίας που αποτελούνταν από τις Σταματία Χατζηνικολάου, Φίλιππο Μαζαράκη – Αινιάν, Βασιλική Πολυζώη, Μαρία Αυγούλη και Σταυρούλα Φωτοπούλου (συντονίστρια).

Φεστιβάλ Παραδοσιακών και Δημοτικών Χορών και Μουσικής

Υποβλήθηκαν 50 προτάσεις για τη διοργάνωση Φολκλορικών Φεστιβάλ, από τις οποίες εγκρίθηκαν 47, με συνολικό ποσό 280.000 ευρώ. Όλες οι δράσεις τίθενται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η αξιολόγηση των φεστιβάλ έγινε από Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή των Μαρίας Ανδρουλάκη, Ζωής Μάργαρη, Γεωργίου Κούζα του Χαραλάμπους, Ιωάννη Δρίνη και Σταυρούλας Φωτοπούλου (συντονίστρια).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Γαλλία ενισχύουν τους πολιτιστικούς τους δεσμούς σε συνάντηση Μενδώνη και Κασσιανίδη

Η Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και ο Γάλλος πρέσβης Ν. Κασσιανίδης συζήτησαν για ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, εστιάζοντας σε κοινές δράσεις, προστασία κληρονομιάς και εφαρμογή σχετικών μνημονίων.
Tatoi_Former Royal Estate_Growthfund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μουσεία και κήποι, το διπλό «στοίχημα» για το πρώην βασιλικό Κτήμα στο Τατόι

Διαγωνισμός προϋπολογισμού 10 εκατ. για τη διαχείριση μουσείων και κήπων του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐο, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται για εγκαίνια και ακολουθεί ο διαγωνισμός του Υπερταμείου.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας για καλύτερη προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς

Η κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας-Σερβίας ενισχύει τη συνεργασία για την πρόληψη παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης, σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη, υπουργό Πολιτισμού.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αίτημα για Επιτροπή στη Βουλή για το Μνημόνιο με Βουλγαρία

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητούν ενημέρωση από την υπουργό Πολιτισμού στη Βουλή για το Μνημόνιο Ελλάδας-Βουλγαρίας και τα 48 ιστορικά κειμήλια, επισημαίνοντας πως το περιεχόμενο και οι όροι της συμφωνίας παραμένουν αδημοσίευτοι.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση ΥΠΠΟ για αφίσα εκδήλωσης με σβάστικα στον Παρθενώνα

Μετά από αντίδραση του ΕΣΔΟΓΕ και παρέμβαση της Λ. Μενδώνη, αφαιρέθηκε αφίσα εκδήλωσης για την «Αρχαιολογία και Κατοχή» που απεικόνιζε τη ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη, καθώς κρίθηκε ακατάλληλη για το μήνυμα της έκθεσης.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Ο πολιτισμός ενισχύει τις σχέσεις Ελλάδας με Αλβανία και Β. Μακεδονία

Ελλάδα, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ενισχύουν τη συνεργασία για την προστασία κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και νέες πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας την εγγραφή των Πρεσπών στην UNESCO, όπως συμφωνήθηκε σε διμερείς επαφές.