ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βήμα ΚΚΕ εκδήλωσης
Το βήμα του ΚΚΕ έτοιμο για ομιλία σε εκδήλωση του κόμματος.

Κομνηνάκα: Το Σύνταγμα δίνει πιο γρήγορες κι επικίνδυνες αποφάσεις κατά του λαού

Η Μαρία Κομνηνάκα του ΚΚΕ καταδίκασε απερίφραστα τις εμπρηστικές επιθέσεις, τονίζοντας πως αξιοποιούνται για καταστολή και στοχοποίηση των λαϊκών αγώνων. Διαφώνησε με την εξίσωση πολιτικών αγώνων με κοινά ποινικά αδικήματα.

Το ΚΚΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τις εμπρηστικές επιθέσεις, χαρακτηρίζοντάς τες εγκληματικές ενέργειες. Όπως τόνισε η βουλευτής του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, πρόκειται για ενέργειες που λειτουργούν προβοκατόρικα, αξιοποιούνται για να ενισχυθεί η καταστολή και ο αυταρχισμός και ανασύρουν τις θεωρίες των δύο άκρων, στοχοποιώντας τελικά τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες.

Η κ. Κομνηνάκα υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ έχει μέτωπο με τέτοιου είδους ενέργειες διαχρονικά», καθώς συκοφαντούν τους αγώνες των εργαζομένων και θέτουν σε κίνδυνο το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Η αναθεώρηση του άρθρου 97

Αναφερόμενη στην πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 97 του Συντάγματος, η βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος με την κατάργηση της ειδικής πρόβλεψης εκδίκασης πολιτικών εγκλημάτων από μικτό ορκωτό δικαστήριο και με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για την κατάργηση του όρου «πολιτικό έγκλημα».

«Εμείς διαφωνούμε με αυτό το σκεπτικό, το σκεπτικό της ταύτισης των εργατικών λαϊκών αγώνων και της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος με τα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ. Έφερε ως παράδειγμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα έχει καταθέσει τρεις φορές τροπολογία για την κατάργηση των αγροτοδικείων, τα οποία, όπως είπε, λειτουργούν εκφοβιστικά απέναντι στους αγρότες.

Η βουλευτής αναρωτήθηκε αν οι διώξεις βουλευτών του ΚΚΕ, όπως του Γ. Δελή και του Βασίλη Μεταξά, έχουν ή όχι πολιτικό χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να «τσουβαλιάζονται» τέτοιες περιπτώσεις ως εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

«Στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της θεωρίας των δύο άκρων, χρησιμοποιούνται αυτές οι διατάξεις για να ποινικοποιείται ο ριζοσπαστισμός και να τίθενται περιορισμοί όχι στους τρομοκράτες, αλλά στα κομμουνιστικά κόμματα και το εργατικό λαϊκό κίνημα», σημείωσε η κ. Κομνηνάκα.

Η πρόταση για το άρθρο 100

Αναφερόμενη στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το άρθρο 100 του Συντάγματος, που προβλέπει τη μεταφορά του προληπτικού ελέγχου συνταγματικότητας ψηφισμένων νομοσχεδίων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), η Μαρία Κομνηνάκα χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο του ΑΕΔ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μελλοντική κατοχύρωσή του ως Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Δίνετε την αρμοδιότητα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να ασκεί προληπτικό έλεγχο συνταγματικότητας και να εμποδίζει την έκδοση νόμου σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας ή αντίθεσης προς το ενωσιακό δίκαιο», σημείωσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ.

Η κ. Κομνηνάκα υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή εντάσσεται στη «στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων», καθώς «μετά τη νομοθετική επιτάχυνση υποθέσεων υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων και την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς, επιχειρείται τώρα η θεσμοθέτηση μιας συνταγματικής βούλας μέσω του ΑΕΔ».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, οι αποφάσεις του ΑΕΔ θα καθίστανται δεσμευτικές χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης, «συνεχίζοντας αυτό που έγινε με τις πιλοτικές δίκες στα διοικητικά δικαστήρια». Έφερε ως παραδείγματα τις αποφάσεις υπέρ των funds και των servicers στους πλειστηριασμούς, την απόφαση που «έβαλε ταφόπλακα» στις επιστροφές συντάξεων μετά τις περικοπές των μνημονίων και την έγκριση εγκατάστασης ΑΠΕ σε περιοχές NATURA και Ζώνες Ειδικής Προστασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Τοποθετήσεις βουλευτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο Μ. Συντυχάκης του ΚΚΕ κατήγγειλε τις αλλαγές στα άρθρα 51 και 54 του Συντάγματος ως αλλοίωση της εκλογικής διαδικασίας, επικρίνοντας τα μπόνους εδρών, την επιστολική ψήφο και τη διάσπαση εκλογικών περιφερειών.
Κτίριο Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Δελής: Όχι στην εμπορευματοποίηση και άρση μονιμότητας στη Βουλή

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής τόνισε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 οδηγεί σε απαξίωση πτυχίων και ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, ενώ εξέφρασε αντίθεση και στην πρόταση για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη στη ρύθμιση για συντάξεις χηρείας και τον «Προσωπικό Βοηθό ΑμεΑ»

Η Βουλή ενέκρινε την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις χηρείας με ευρεία πλειοψηφία. «Ναι» είπαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και Νίκη. Εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο για τον «Προσωπικό Βοηθό ΑμεΑ».
Κτήριο Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παφίλης: Κόφτες για ΑμεΑ, δισεκατομμύρια για μεγάλες εταιρείες

Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ κατηγορεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση για δημοσιονομικούς περιορισμούς, καταγγέλλει προεκλογική κοροϊδία για το «Προσωπικό Βοηθό ΑμεΑ» και επισημαίνει πως θα καλυφθούν ελάχιστοι από τους 600.000 ανάπηρους.
Κτίριο Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Δελής: Πειθαναγκασμός δημοσίων υπαλλήλων με απειλή απόλυσης

Ο Γιάννης Δελής (ΚΚΕ) κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 103 του Συντάγματος στοχεύει να πειθαναγκάσει τους δημοσίους υπαλλήλους με απειλή απόλυσης, ενισχύοντας το αστικό κράτος εις βάρος των λαϊκών αναγκών.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Δελής: Δικαιοσύνη και ανεξάρτητες αρχές συνδεδεμένες με το κεφάλαιο

Ο Γιάννης Δελής τόνισε ότι σε κάθε συνταγματική αναθεώρηση οι ανεξάρτητες αρχές προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τα κόμματα να αλλάζουν στάση ανάλογα με το αν κυβερνούν ή όχι.