ΓΔ: 2556.52 0.65% Τζίρος: 155.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:21:34
Βουλή των Ελλήνων

Μανωλάκου: Η κυβέρνηση οδηγεί το νερό σε πλήρη εμπορευματοποίηση

Η Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι η επέκταση των αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ οδηγεί σε εμπορευματοποίηση και αύξηση της τιμής του νερού, όπως έγινε στην Ενέργεια, βαθαίνοντας την ενεργειακή και υδάτινη φτώχεια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά την επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, η αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η μεταφορά της διαχείρισης του νερού σε ανώνυμες εταιρείες. Η κ. Μανωλάκου τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή παραπέμπει σε όσα συνέβησαν στον τομέα της Ενέργειας, όπου η ιδιωτικοποίηση και η συγκέντρωση σε μεγάλο καρτέλ οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των τιμών, επιβαρύνοντας τα λαϊκά νοικοκυριά και διευρύνοντας το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας.

Σύμφωνα με την αγορήτρια του ΚΚΕ, το ίδιο μοντέλο κινδυνεύει να εφαρμοστεί και στο νερό, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει την εκχώρηση της διαχείρισης σε δύο μεγάλες εταιρείες, γεγονός που, όπως υποστήριξε, συνιστά βήμα προς την εμπορευματοποίηση του νερού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κ. Μανωλάκου επισήμανε ότι το αποτέλεσμα για τα λαϊκά στρώματα θα είναι η αύξηση της τιμής ύδρευσης και άρδευσης. Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν στοχεύει στην εξασφάλιση φτηνού, ποιοτικού και επαρκούς νερού για τον λαό, αλλά στην πλήρη μετατροπή του νερού σε εμπορεύσιμο αγαθό. Έφερε ως παράδειγμα την ανάθεση της διαχείρισης του αγροτικού νερού στην ΕΥΔΑΘ, γεγονός που, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, θα επιταχύνει την υιοθέτηση αγοραίων κριτηρίων, επηρεάζοντας το αγροτικό παραγωγικό μοντέλο.

Παράλληλα, υπογράμμισε την απουσία ενός ενιαίου, πανεθνικού σχεδίου διαχείρισης και προσφοράς υδάτινου δυναμικού, που να λαμβάνει υπόψη το σύνολο των κοινωνικών αναγκών. Όπως σημείωσε, «υπάρχουν μόνο τα σχέδια διαχείρισης υδάτων ανά περιφέρεια και υδρολογική λεκάνη που συνοδεύονται από διαμάχες και δικαστικές προσφυγές μεταξύ δημοτικών αρχών, τοπικών επιμελητηρίων και ΜΚΟ για την αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων. Έτσι διαμορφώνονται συνεχώς αποσπασματικές και ακριβές για τον λαό λύσεις».

Η Διαμάντω Μανωλάκου επέρριψε την ευθύνη για τη μετατροπή του νερού σε ακριβό εμπόρευμα σε «όλα τα κόμματα του συστήματος που κυβέρνησαν». Όπως ανέφερε, «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι συνένοχα για την πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού, για την επιχειρηματική λειτουργία που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, τους εργαζόμενους του κλάδου, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τους βιοπαλαιστές αγρότες. Όλα τα αστικά κόμματα δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις κατευθύνσεις της κοινοτικής οδηγίας για το νερό την επόμενη μέρα και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλα δεσμεύονται να διασφαλίσουν τα ματωμένα πλεονάσματα σε βάρος του λαού που απαιτεί η Κομισιόν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πράσινο φως στη Βουλή για επέκταση αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως η αντίθεση στη συνένωση των δικτύων ύδρευσης σημαίνει διατήρηση προβλημάτων όπως οι διαρροές και η αδυναμία αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων. Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πράσινο φως στη Βουλή για επέκταση αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εργαζομένων εξέφρασαν ενστάσεις για το νομοσχέδιο που επεκτείνει τις αρμοδιότητες ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, με έμφαση στη διαδικασία αποτίμησης των δικτύων.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει τον έλεγχο νερού στην κοινωνία

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση στο νομοσχέδιο για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και διαχείριση υδάτων, κάνοντας λόγο για προσχηματική διαβούλευση, αποκλεισμό φορέων και εξυπηρέτηση υπερσυγκεντρωτισμού.
Υδραγωγείο ΕΥΔΑΠ Αχαρνές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταμενίτης: Η κλιματική κρίση απαιτεί άμεσες, πρακτικές λύσεις

Το νομοσχέδιο επεκτείνει τις αρμοδιότητες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ για πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες ύδρευσης και άρδευσης, καλύτερα δίκτυα και πρόσβαση σε ποιοτικό νερό. Οι δήμοι μπορούν να διατηρούν την κυριότητα υποδομών με συμφωνία χρήσης.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ένσταση αντισυνταγματικότητας για ν/σ ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στη Βουλή

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας στα άρθρα του νομοσχεδίου για επέκταση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, που αφορούν μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και αρμοδιοτήτων ΟΤΑ, υποστηρίζοντας παραβίαση του Συντάγματος.