ΓΔ: 2521.18 0.13% Τζίρος: 371.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νίκη Κεραμέως στο βήμα

Ποιοι επωφελούνται από τη νέα ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας

Τον Ιούλιο κατατίθεται ρύθμιση που καταργεί οριστικά την περικοπή 50% στις συντάξεις χηρείας μετά τα τρία χρόνια. Επίσης, δεν θα ζητηθούν αναδρομικά και παραμένει η χορήγηση δύο εθνικών συντάξεων, όπου προβλέπεται.

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, με την οποία καταργείται οριστικά η περικοπή του 50% των συντάξεων χηρείας μετά την πάροδο της τριετίας. Η αλλαγή αφορά όλους τους συνταξιούχους που έλαβαν σύνταξη χηρείας μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.

Με τη νέα ρύθμιση, οι συνταξιούχοι χηρείας απαλλάσσονται επίσης από την υποχρέωση επιστροφής αναδρομικών ποσών, στις περιπτώσεις όπου δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα η περικοπή. Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η καταβολή δύο εθνικών συντάξεων σε περιπτώσεις όπως η σύνταξη χηρείας, όπου η σώρευση δεν προκύπτει από ίδιο δικαίωμα.

Οι ωφελούμενοι της ρύθμισης

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως σε ανάρτησή της, η πρωτοβουλία αυτή δίνει τέλος σε μια πολυετή αδικία που επηρέαζε χιλιάδες δικαιούχους. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, περίπου 75.000 συνταξιούχοι που έλαβαν σύνταξη χηρείας μετά τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε, μετά τη συμπλήρωση της τριετίας, να δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται από το 70% στο 35%.

Οι συνταξιούχοι αυτοί θα συνεχίσουν πλέον να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης, χωρίς να υπάρξει στο μέλλον καμία περικοπή. Επιπλέον, δεν θα οφείλουν στον e-ΕΦΚΑ αναδρομικά ποσά.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, 8.500 συνταξιούχοι χηρείας του Δημοσίου έχουν ήδη υποστεί την εφαρμογή της περικοπής. Με την ψήφιση του νόμου, η σύνταξή τους θα επανέλθει από το 35% στο 70% από τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, ωφελούνται 122.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν δύο εθνικές συντάξεις —μία από δικό τους συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μία από χηρεία. Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, θα έπρεπε να εφαρμοστεί περικοπή στη δεύτερη εθνική σύνταξη, ύψους 70% μίας εθνικής σύνταξης, δηλαδή περίπου 312 ευρώ μηνιαίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ολοκληρώνουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης τις υποδομές ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου, τονίζοντας ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ, με εκτεταμένες ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό τμημάτων και χώρων.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Το ΠΑΣΟΚ απουσιάζει από τις μεγάλες συνταγματικές αλλαγές

Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στη συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας την ανάγκη εθνικής ενότητας. Επισήμανε επίσης τις πιέσεις στις τιμές ενέργειας από τη διεθνή αναταραχή.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

DB Engineering: Τεχνικός σύμβουλος στη Σιδηρόδρομοι Ελλάδος και η συνεργασία

Ο Χρ. Παληός εξήγησε στη Βουλή τη σημασία της συνεργασίας Σιδηροδρόμων Ελλάδος με τη Deutsche Bank E&C για πενταετή επιχειρησιακή υποστήριξη και μεταφορά τεχνογνωσίας, τονίζοντας τον στόχο για σύγχρονη οργάνωση και ασφαλή λειτουργία.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μιχ. Χουρδάκης εντάσσεται στην ΚΟ ΠΑΣΟΚ - Ενώνουμε δυνάμεις για αλλαγή

Ο βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης εντάχθηκε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά από συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης τον καλωσόρισε και τόνισε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής ενόψει εκλογών.
Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σβήστηκε γρήγορα φωτιά στη Λητή με εναέρια συνδρομή

Άμεσα κατασβέστηκε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Λητή Θεσσαλονίκης με τη συμβολή 20 πυροσβεστών, 7 οχημάτων και εναέριων μέσων. Συνέδραμαν υδροφόρες του Δήμου Ωραιοκάστρου. Τα αίτια διερευνώνται.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δωρεάν διαμονή υγειονομικών σε 5 νησιά μέσω συνεργασίας Υγείας-Airbnb

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πιλοτική συνεργασία με το Airbnb.org για δωρεάν διαμονή γιατρών και νοσηλευτών σε πέντε νησιά το καλοκαίρι, με στόχο την κάλυψη στεγαστικών αναγκών λόγω τουριστικής ζήτησης, από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο.